Concert pascal
MOPAN Suceava

Etapa de preselectie a Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO s-a incheiat in data de 21 iunie la ora 23:59, zece din cele cinsprezece echipe inscrise fiind selectate pentru a participa la etapa finala a concursului, care se va desfasura in perioada iunie – septembrie 2015. Evenimentul este organizat pentru prima data in Romania de catre Agentia Spatiala Romana (ROSA) in sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala – ESERO Romania, si le va oferi elevilor de liceu ocazia de a invata in mod practic si de a se familiariza cu metodologia de cercetare stiintifica, de a-si insusi concepte noi, de a aprofunda sau consolida cunostinte de tehnologie si programare si, nu in ultimul rand, de a invata importanta coordonarii si a lucrului in echipa.

Regulamentul initial al competitiei, conform caruia in urma preselectiei urma sa fie selectata cate o echipa reprezentanta din fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei a suferit unele modificari, intrucat echipele inscrise reprezinta numai patru din aceste regiuni. Aplicatiile primite pentru acest concurs au fost foarte bune si comitetul de organizare a luat decizia de a extinde numarul de echipe selectate de la opt la zece.

Astfel, juriul format din dnul. Prof. Victor Sutac (Suceava), Ambasador al Spatiului (Regiunea 1 Nord-Est), colaborator ESERO Romania si reprezentant al mediului profesoral preuniversitar, dnul. Prof. Alexandru Iovanovici (Timisoara), din partea mediului academic si dna. Cristina Stancu (Bucuresti), din partea ESERO Romania, au decis pe baza criteriilor de evaluare sa trimita in etapa finala urmatoarele echipe:

  • RoboKingPeter, Palatul Copiilor Suceava, jud.Suceava,
  • Spectrum, Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, Bucuresti
  • CarmenSylvaRover, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, Jud. Constanta,
  • AstroLab, Colegiul National “Nicolae Balcescu” Braila, Jud. Braila,
  • Tomis, Colegiul National ”Mircea cel Batran” Constanta, Jud. Constanta,
  • Colegiul National “Dragos Voda”, Campulung Moldovenesc, Jud. Suceava,
  • Soyuz, Colegiul Economic Buzau, Jud. Buzau
  • IrisRobotics, Colegiul National “Alexandru Ioan Cuza”, Focsani, Jud. Vrancea
  • TheHaze, Liceul teoretic “Nicolae Balcescu”, Cluj-Napoca, Jud. Cluj
  • AutoVortex, Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, Bucuresti

Ȋn etapa finala a competitiei de rovere Exo-RO, cele zece echipe selectate vor avea la dispozitie perioada 25 iunie – septembrie pentru a construi roverul propus in formularul de inscriere, respectand toate fazele tipice ale unui proiect de robotica, de la selectarea obiectivelor, proiectarea si integrarea componentelor, pana la testarea sistemului in final. Provocarea este ca roverul lor sa indeplineasca atat misiunea principala, cat si pe cea secundara a competitiei:

Misiunea stiintifica principala – obligatorie pentru fiecare echipa – consta in deplasarea teleghidata a roverului pana la un punct fix, facandu-se abstractie de decalajul temporal care ar exista in realitate intre locatia explorata si centrul de control, masurarea unor parametri (presiunea atmosferica si temperatura mediului inconjurator) si transmiterea de imagini. Roverul este necesar sa respecte masa maxima de 2,5 kg si un volum maxim dat de dimensiunile L=40cm, l=30cm, h=20cm.

Misiunea stiintifica secundara consta in colectarea unor esantioane, precum si masurarea altor parametri locali (de exemplu compozitia atmosferica, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflati la bordul roverului in vederea determinarii habitabilitatii sitului de catre oameni, precum si determinarea din acesti parametri ai posibilitatii existentei vietii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiatii etc.) cu senzori la alegere.

Tot in aceasta etapa, echipele finaliste vor deschide o pagina de Facebook cu numele echipei, provocarea pentru ei fiind sa stranga un numar cat mai mare de fani, sa ii tina la curent cu evolutia proiectului lor si sa faca cunoscuta publicului implicarea in competitia de robotica pentru elevii de liceu.

O noutate in regulamentul concursului in a doua etapa este introducerea obligativitatii prezentarii unui raport tehnic catre juriu inainte de finala si obligativitatea realizarii unei prezentari ppt. a echipei si a proiectului pentru finala.

Criterii de jurizare in etapa finala

Echipele finaliste vor fi evaluate luand in calcul urmatoarele elemente: valoarea educationala (20%), realizarile tehnice (50%), lucrul in echipa (15%), popularizarea proiectului ( 15%). Mai multe detalii despre criteriile de jurizare sunt disponibile aici.

Prezentarea proiectelor va avea loc odata cu premierea castigatorilor, la Vulcanii Noroiosi, in luna septembrie 2015. Data cu exactitate va fi comunicata ulterior de organizatori.

Mai multe infomatii despre competitie sunt disponibile aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava