Concert pascal
MOPAN Suceava

O construcție menită a fi biserică își dobândește valoarea și își începe misiunea în momentul târnosirii sale. Așa este numit ritualul de sfințire, încărcat de simboluri și plin de semnificații, de care s-a bucurat duminică, 22 octombrie a.c. și biserica din parohia Gura Haitii, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Necesitatea construirii unei biserici în satul de munte Gura Haitii s-a resimțit încă din perioada interbelică, când au apărut între credincioși primele proiecte pe această temă, înăbușite din nefericire de izbucnirea Primului Război Mondial și mai apoi de prigoana comunistă. Această dorință a comunității a fost totuși auzită după evenimentele din 1989 și, prin decizia cu nr. 672/1992, la data de 1 iunie 1992 a fost înființată, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire ÎPS Pimen Zainea, Parohia Gura Haitii; slujba arhierească de sfințire a Paraclisului „Sfânta Ana” din această parohie fiind oficiată de către ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la data de 26.12.1993.

Parohia Gura Haitii a fost păstorită de la înființarea ei până la data de 01.11.2019 de către preotul paroh Iorgu Petrovici care, după pensionare, a fost ajutat de preotul paroh Valentin Țarcă, între anii 2019 și 2023 și din iulie 2023 de către noul paroh, părintele Iustin Tarcan.

Lucrările la Biserica cu Hramul „Nașterea Maicii Domnului” au fost începute în anul 2007, sub îndrumarea P. C. preot Iorgu Petrovici și au fost finalizate abia în acest an. Biserica parohială a fost construită între anii 2007 și 2010, având planul în formă de cruce, iar pictura acesteia a fost realizată în tehnica alfresco între anii 2011 și 2020, de către pictorul bisericesc Vasile Dobrean din Gura Humorului și de ucenicul său, Andrei Gheorghe.

Am schimbat câteva cuvinte referitor la istoricul și la eforturile depuse în vederea edificării acestui locaș de cult cu părintele îmbisericit Iorgu Petrovici, inițiatorul și sufletul acestui proiect. Părintele, care a împlinit zilele trecute un număr de 52 de ani de preoție, a fost oarecum reținut în declarații, după ce în prealabil mi-a spus, zâmbind, două versete din Evanghelia de la Matei, cap.6: ,,Zis-a Domnul: Luați aminte ca faptele dreptății voastre să nu le faceți înaintea oamenilor, ca să fiți văzuți de ei; altfel, nu veți avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri. Deci, când faci milostenie, nu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii în sinagogi și pe ulițe, ca să fie slăviți de oameni; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor”.

,,Nu se cade să vorbesc prea mult eu, acum și aici, despre eforturi, despre jertfa credincioșilor și a tuturor binefăcătorilor care au contribuit la zidirea acestei frumoase biserici și la închegarea comunității creștin-ortodoxe de la Gura Haitii, această Mireasă a lui Hristos, așa cum bine scria Apostolul Pavel sfinților din Corint… Toate lucrurile mari, cu adevărat valoroase se fac cu trudă și cu jertfă. Am fost întrebat deseori: părinte, cum de mai poți duce încercările, cum le faci față? Răspunsul meu a fost mereu același: Cred și simt, întocmai ca Sfântul Apostol Pavel că <toate le pot întru Hristos, Cel care mă întărește!> (Filipeni, 4,13). Nu am fost, nu sunt și nu voi fi singur niciodată!

Toate aceste lucrări au fost susținute prin jertfa și contribuția credincioșilor iubitori de frumos, credință și tradiție și îi putem aminti aici pe primul epitrop al parohiei, pe răposatul Hunea I. Petru, donator al terenului bisericii, pe credinciosul Buzilă I. Dumitru, donator al terenului pentru cimitir și familiile acestora, alături de vrednicii lor urmași.

Mulți dintre cei care au constituit nucleul comitetului de inițiativă, să amintesc pe Hunea I. Ilie, Cocârdan Grigore, Patza Ghe. Vasile și alții, nici nu au mai apucat ziua aceasta minunată și mult așteptată – a sfințirii bisericii, întrucât au trecut la Domnul, dar acest proiect a fost preluat și dus mai departe de urmașii, de familiile lor – în memoria și pentru cinstirea acestor lăudați ctitori. Am avut numeroase momente de încercare, dar am trecut cu ajutorul lui Dumnezeu și a Maicii Domnului prin toate cu succes, căci Dumnezeu lucrează prin oameni, și de fiecare dată s-au ivit în calea noastră cei cu inimă mare și de nădejde.

Îmi amintesc acum și de prima donatoare pentru Sfânta Masă a Altarului, doamna Eleonora Prodan, de la Timișoara – o fostă refugiată din nordul Bucovinei, venită în zona noastră în acei ani grei, care nu a uitat peste ani omenia gospodarilor de aici și care, din acel moment și până când a trecut la Domnul, ne-a ajutat mereu. După trecerea sa la cele veșnice, fiul său – Dorel Prodan, a continuat să cinstească memoria mamei sale ducând visul acesteia mai departe – făcând an de an donații, până în ziua de astăzi, când el a fost încununat prin donația pentru veșmintele ce au împodobit Sfânta Masă.

Dumnezeu ne-a ajutat să găsim meșteri buni și să realizăm o pictură foarte frumoasă, avem în biserică mobilier de calitate prin intermediul domnului inginer Florin Timotei Ciobanu – sculptor de mobilier bisericesc și patronul firmei Timotei Prod Impex SRL Letea Veche iar finisajele și tencuiala bisericii sunt de foarte bună calitate, fiind realizate de firma domnului Adrian Popa din Vatra Dornei. Am beneficiat de donații importante venite din partea credincioșilor din Neagra Șarului și împrejurimi, din partea Primăriei și Consiliului Local al comunei Șarul Dornei, a unor binefăcători din Țara Dornelor, București, Iași, Cluj.

Cu sprijinul acestora și prin intermediul  Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților am reușit să împodobim biserica cu niște policandre minunate și am achiziționat obiectele de cult necesare serviciului religios. Iertat să îmi fie că nu i-am menționat pe toți cei care ne-au ajutat, că nu găsesc acum suficiente cuvinte pentru a mulțumi tuturor celor care au pus umărul la această zidire, dar plata lor va fi multă și mare în Ceruri!”

Slujba de sfințire a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Gura Haitii a fost săvârșită cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în ziua de duminică, 22 octombrie 2023, de către PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Înaltul ierarh a fost întâmpinat aici de un ales sobor de preoți și diaconi, în fruntea cărora s-a aflat părintele Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Acestora li s-au alăturat numeroși credincioși din împrejurimi și un alai de călăreți și buciumași, înveșmântați în straie populare specifice zonei.

După rugăciunile începătoare, Preasfințitul Părinte Damaschin a început ritualul înconjurării bisericii, însoțit de citirea celor trei pericope evanghelice, apoi stropirea cu aghiazmă şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a zidurilor exterioare ale sfântului locaş. Apoi Preasfințitul Părinte Damaschin purtând pe umerii săi omoforul scăldat în harul dumnezeiesc, a rostit: „se târnoseşte biserica aceasta cu hramul Nașterea Maicii Domnului prin stropire cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir!”. După acest moment soborul sfinţiţilor slujitori a purces la rânduiala sfinţirii Altarului şi a Sfintei Mese, la care au asistat şi oficialităţile locale, alături de mulțimea de credincioşi.

După aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, tot cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir. Cei prezenţi au fost stropiţi şi binecuvântaţi cu aghiazmă în care s-au pus multe aromate, simbol al bunei miresme a harului Duhului Sfânt. După ce toate s-au încheiat în bună rânduială, soborul s-a îndreptat spre altarul de vară unde, pe un podium special amenajat, sărbătoarea a continuat cu săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii arhiereşti.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un frumos cuvânt de învățătură. Preasfinția Sa a explicat înțelesul duhovnicesc al Evangheliei vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, lecturată astăzi în toate bisericile ortodoxe și le-a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța omului în ochii lui Dumnezeu, Mântuitorul îngăduindu-le demonilor, care îl chinuiau nespus pe acest demonizat din ținutul Gherghesenilor, să intre în turma de porci, eliberând astfel sufletul lui. Înaltul ierarh a mai arătat că, prin lucrarea de sfințire, biserica este scoasă din proprietatea ctitorilor, a donatorilor și binefăcătorilor și devine bun sacru sau proprietate a lui Dumnezeu (și se bucură din punct de vedere juridic de această calitate, neputând fi gajată, vândută sau cumpărată), Care, la rândul Său, o lasă spre folosință spirituală credincioșilor, mai bine zis, folosind cuvintele apostolului neamurilor, spre „a dobândi o veșnică răscumpărare” (Evrei 9, 12).

Părintele protopop Aurel Goraș s-a adresat celor prezenți, arătând că, odată cu sfinţirea construcţiei văzute, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre, statornicindu-se legătura dintre biserica de zid, care este reprezentarea vizuală, arhitectonică, a Bisericii vii, formate din preoţi şi enoriaşii unei parohii.

Părintele Protoiereu a oferit distincții de vrednicie părintelui-ctitor Iorgu Petrovici, părintelui paroh Iustin Tarcan și binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii, printre care doamnei dr. Elena Petrovici – presbiteră,  d-lui primar al comunei Șarul Dornei Cătălin Ioan Iordache și d-lui Hunea P. Ioan, ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești și a ajutorului oferit pentru construcția bisericii.

Părintele Iorgu Petrovici a ținut să mulțumească din inimă Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încrederea acordată, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru susținerea oferită în mod constant, părintelui protopop pentru cuvintele calde, familiei sale pentru susținere și tuturor ctitorilor, credincioșilor și binefăcătorilor pentru ajutorul oferit în toată activitatea sa pe aceste locuri și la construcția bisericii.

Părintele paroh Iustin Tarcan a mulțumit la rândul său înalților ierarhi, credincioșilor și preoților co-slujitori pentru reușita acestui eveniment și a adresat alese cuvinte de mulțumire părintelui îmbisericit Iorgu Petrovici pentru această frumoasă moștenire. Sfinția sa a arătat că generația tânără este și ea parte a bisericii, deci este responsabilitatea noastră să-i învățăm pe tineri să vină în număr cât mai mare și să se bucure de biserică, să o iubească din toată ființa lor și să o slujească cu cinste spre a deveni piloni de nădejde ai comunității noastre de mâine.

Pe final, părintele Iustin Tarcan a rugat pe bunul Dumnezeu să răsplătească credincioșilor și binefăcătorilor cu cele cerești în locul celor pământești după faptele, credința, dragostea și ajutorul lor, spre a le aduce pace, bucurie și călăuzire pentru mântuire!

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească la care au fost invitați toți cei prezenți, spre a încheia cum se cuvine acest moment de comuniune spirituală.

A consemnat,

Paul Brașcanu – Vatra Dornei

Biserica din satul Gura Haitii sfințită de PS Damaschin Dorneanul (foto), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava