Concert pascal
MOPAN Suceava

Fostul ministru al culturii, deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, a transmis un mesaj de „Ziua Universală a Iei”, sărbătorită astăzi, în care a evidențiat faptul că ia românească reprezintă un model prin care tradițiile sunt din nou puse în valoare. Bogdan Gheorghiu a amintit că în România, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, se sărbătorește, încă din 2013, Ziua Universală a Iei. „Ia românească a fost celebrată în ultimii ani, la data de 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, însă, de anul acesta devine oficial Ziua Iei. Reginele României, Elisabeta şi Maria, dar şi aristocraţia feminină a timpului, au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.

Ia Românească reprezintă un model prin care tradițiile noastre sunt din nou puse în valoare și apreciate inclusiv de tinerele generații, iar acest lucru a fost realizat prin eforturi comune ale societății civile, ale mediului privat și ale instituțiilor publice. Nu pot să nu mă gândesc la Muzeul Satului, la Muzeul Țăranului, la Muzeul Astra și, evident, la Complexul Muzeal Bucovina când vine vorba despre eforturile de conservare și promovare a patrimoniului nostru cultural imaterial”, a precizat Gheorghiu. El a spus că în urmă cu doi ani, în calitate de ministru al culturii, a asigurat finanțarea necesară pentru dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, dosar transnațional coordonat de România, care pledează pentru înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Deputatul PNL de Suceava a mai precizat că la nivel internaţional, ia românească este omagiată în peste 50 de ţări.

„Nu trebuie să uităm că, tot în această zi, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor cu numele de Sânziene sau Drăgaica”, a încheiat Bogdan Gheorghiu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava