Concert pascal
MOPAN Suceava

An de an românii au un fel special, original, de a întâmpina sosirea primăverii, oferind şi primind mărţişoare, tradiţie veche, milenară, care încă se mai păstrează, în ciuda valului de sărbători de import care nu au nici o legătură cu tradiţia, spiritualitatea şi cultura românească. Mărţisorul reprezintă, de fapt, unitatea contrariilor, vara – iarna, cald – frig, lumina – intuneric.

Indiferent de vreme si de vremuri, la noi, luna martie, luna echinocţiului de primăvară şi a noului an agrar, a treia din an, popular numită Mărtişor, debutează ca o explozie de bucurie a unui copil care, după îndelungi aşteptări, este pregătit pentru anotimpul renașterii, al jocurilor afară,  primăvara. În contextul în care, sărbătoarea Mărţişorului, este prilej de triumf al primăverii, al bucuriei, preşcolarii din 96 grădiniţe din judeţul Suceava şi 8 din judeţul Botoşani, au confecţionat împreună cu cei 591  de profesori, educatoare şi părinţii, mărţişoare pe care au scris  urări, mesaje specifice evenimentului, izvorâte din inocenţa vârstei. Cu toată dragostea şi bucuria, un nr impresionanat de  28 314  de preşcolari participanţi, vor oferi mărţişoarele cetăţenilor din judeţul Suceava, şi Botoşani în cadrul campaniei interjudeţene ,,Un gând bun de mărţişor”.

Aceștia sunt din toate zonele județului Suceava, de la orașe importante  precum reședința de județ, Suceava, apoi Rădăuți, Fălticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei, Siret, Solca, Vicovu de Sus, Câmpulung Moldovenesc, Cajvana continuând cu localități importante precum Ciprian Porumbescu,  Bogdănești, Rîșca, Brodina, Falcău, Burla, Buda, Slătioara, Bunești,Petia,  Marginea, Mălini, Vicovu de Jos, Horodniceni, Brădățel, Mihăești, Botești, Șaru Dornei, Iazlovăț, Siminicea, Botoșana, Rădășeni, Fânâna Mare, Hânțești, Bivolărie, Găinești, Bărăști, Baia, Brodina de Jos, Tișăuți, Bunești, Stamate, Șcheia, Broșteni, Sadova, Hârtop, Poeni- Solca, Moldova Sulița, Frățăuții Vechi, Păltinoasa, Todirești, Bucșoaia, Boroaia, Vadu Moldovei, Dumbrăvița, Movileni, Ioneasa, Breaza de Sus, Vatra Moldoviței, Putna, Horodnicu de Sus, Bălcăuți, Negostina, Dorna Areni, Gălănești, Hurjuieni. Alături de noi sunt și partenerii noștri din județul Botoșani de la grădinițele din Dorohoi, Ibănești, Dumbrăvița.

Preşcolarii vor trăi bucuria de a dărui în comunităţile în care trăiesc şi vor transmite un gând bun trecătorilor, reprezentanţilor autorităţilor locale, funcţionarilor din Primăriile din localităţile de provenienţă, inclusiv la Primăria Suceava, a celor din Prefectura Suceava, personalului din Centrul Cultural Bucovina, a Băncii Transilvania, a magazinului Kaufland, clienţilor marilor şi micilor magazine, oamenilor simpli întâlniți pe stradă,  etc.

Cu toții, astăzi, în data de 6 martie, după ce, în primele zile de după vacanță,  au lucrat în echipe complexe de educatoare – părinți –bunici –  preșcolari – școlari, vor încerca să trasmită tuturor celor întâlniți ceva din simplitatea și unicitatea mărțișorului, gingășia și speranța primăverii.

Campania ,,Un gând bun de mărţişor” se află la a IX- a ediţie, iar prin scopul şi obiectivele acesteia se aliniază ţintelor strategice ale grădiniţei, care fac referire la ,,promovarea unei culturi organizaţionale bazate pe competenţă, profesionalism activ, disciplină asertivă, comunicare bidirecţională, iniţiativă, generatoare de performanţă durabilă”.

Totodată, aceasta urmărește formarea unor comportamente prosociale, menite să ducă la dezvoltarea sentimentelor  de apreciere, de respect a comunităţii faţă de ideea de a dărui, de sensibilitate, de empatie a preşcolarilor faţă de adulţi. Dorim să intipărim în mintea preșcolarilor  că, un gest frumos, „ un gând bun”  așa cum spune și numele campaniei, nu necesită decât  puțină muncă, bunăvoință şi  bucuria de a dărui.

Ne dorim ca toți cei care  care vor avea onoarea să primească tradiţionalul mărţişor şi un surâs  inocent de copil, să se oprească un moment din drumul lor şi  să primească darul simbolic, zâmbind a aducere aminte a unor vremuri în care și ei, copii fiind, ofereau cu emoție un mărțișor.

Noi, cei 28 314  de preşcolari am pus alături de mărţişor şi suflet, şi-l dăruim în comunitatea în care ne-am născut, căreia îi aparţinem, ne dezvoltăm ca și viitori cetățeni  şi pe care o respectăm.

Dacă îi întâlniţi fiţi modele în a-i învăţa ce înseamnă să primeşti un dar şi un gând bun!Ei abia învaţă să dăruiască!

Coordonatori campanie interjudeţeană,

  • Director, G.P.P. ,,Gulliver” Suceava, prof. Matei Maria
  • G.P.P. „ ABC ” Suceava, prof. Dascaliuc Cristina

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava