Concert pascal
MOPAN Suceava

Vlad Dascălu, originar din Fălticeni, noul campion european la mountain bike în proba cross-country, a venit în România pentru a participa în tricoul lui Dinamo BikeXpert la Campionatele Naţionale de mountain bike XCC (short-track) şi XCO (cross-country) de la Păltiniş, în zilele de 12 şi 14 iulie.

Dascălu, locul şapte la JO de la Tokyo, se pregăteşte pentru o nouă participare olimpică, la Paris 2024 și a fost primit de preşedintele COSR, Mihai Covaliu, la Casa Olimpică.

”A fost foarte frumos să mă întorc în România după un an şi ceva, ultim oară când am fost în ţară. Am venit pentru câteva zile, la Campionatul Naţional de mountain bike, dar întotdeauna este frumos să mă întorc în ţară. Să am sprijinul COSR şi încrederea lor este foarte important pentru mine, pentru pregătirea mea. Momentan avem un loc pentru România, la proba mea de cross-country suntem printre primele 21 de ţări. O să fie asigurat pentru anul care vine, nu e încă 100% dar e 99%. Am să fac tot posibilul. Motivaţia mea pentru anul acesta şi pentru anul viitor este să obţin o medalie la Jocurile Olimpice, iar pe termen scurt am Campionatul Mondial, în patru săptămâni, aşa că aştept să fie o cursă bună acum când motivaţia e înaltă după Jocurile Europene. Sperăm să fie bine”, a declarat Vlad Dascălu.

Medalia de aur de la Jocurile Euroepen, o surpriză

 

Vlad a recunoscut că medalia de aur de la Jocurile Europene a venit oarecum neaşteptat, pentru că suferise cu puţin timp înainte o accidentare la cot: ”A fost o surpriză, pentru că am avut o căzătură destul de urâtă cu două săptămâni înainte de Jocurile Europene şi la cursa de după această căzătură nu m-am simţit prea bine şi nu ştiam cum o să fie la Jocurile Europene. Dar traseul mi se potrivea foarte bine, a fost o cursă care chiar mi-a plăcut şi m-am distrat în timpul cursei, lucru care este foarte important. În ultimul tur, când am văzut că am posibilitatea de a câştiga, a fost totul sau nimic şi am dat totul. Sentimentul e unic, e o cursă foarte importantă, la Jocurile Europene, iar dacă câştigi această cursă poţi purta un tricou distinctiv tot sezonul şi e ceva foarte special. Sunt foarte fericit că am câştigat”.

La Val di Sole, la începutul lunii iulie, Vlad a obţinut primul său podium din acest sezon de Cupă Mondială, chiar dacă a plecat din linia a treia de start: ”În proba noastră, dacă pleci din primul rând ai un avantaj destul de mare. Aşa că după primul tur eram în jur de locul 30. Sincer, m-am simţit foarte bine în acea zi, era un traseu care îmi venea destul de bine şi să vin pe locul trei a fost o motivaţie foarte mare pentru mine. Abia aştept următoarele curse din Cupa Mondială”.

Toate cursele sunt pe ”bune”

Chiar dacă este favorit necontestat la Campionatele Naţionale, Vlad a spus că va trata foarte serios cele două curse: ”Pentru mine, orice cursă e la fel de importantă, pregătirea mea pentru toate cursele este la fel. Îmi place să dau tot ce pot şi să fiu 100%, aşa că bineînţeles că am să concurez la maximul meu şi sper să obţin titlul de campion naţional. Într-o zi bună, unii competitori pot avea un nivel foarte bun, cum e Ede Molnar, campion naţional la XCE (Cross-coutry Eliminator) şi într-o zi foarte bună poate să-mi pună probleme, aşa că sper să mă simt bine în ziua cursei. Nu m-a învins niciodată, dar prima cursă care am făcut-o în România a fost în 2016, iar înainte de asta nu am concurat niciodată cu el. Dar între noi a fost o rivalitate bună”.

În Cupa Mondială, Vlad Dascălu îşi doreşte o victorie în acest sezon şi o clasare pe podium în clasamentul general: ”Obiectivul meu principal de la începutul sezonului a fost să câştig o cursă de Cupă Mondială. La începutul sezonului nu eram la nivelul la care mă aşteptam, dar acum sunt în formă şi am demonstrat că sunt la nivelul de anul trecut. Obiectivul principal este să câştig o Cupă Mondială şi să termin pe podium în clasamentul general al Cupei Mondiale, ar fi ceva foarte bun pentru mine şi pentru echipa mea (Trek)”.

La Glasgow, la Campionatele Mondiale de Mountain Bike (8-12 august), primii doi clasaţi la XCO, proba olimpică de cross-country, obţin calificarea directă la JO 2024.

”Ar fi ideal dacă aş putea obţine un bilet pentru Jocurile Olimpice, încă de la Campionatul Mondial. Mi-ar fi mai uşor în anul care vine, fără presiune şi pot să concurez şi să aleg calendarul în funcţie de cursele care ţi se potrivesc mai bine sau care sunt mai bune în calendar, decât să mergi pentru puncte. Dar o să fie concurenţă mare, cu Tom Pidcock, Nino Schuerter, care este cel mai bun mountain biker din istorie, o să fie greu dar o să încercăm sigur. Acum sunt campion european, dar la nivel personal poate încrederea în mine este puţin mai mare, mi-am demonstrat mie şi am demonstrat la Jocurile Europene că pot să fiu pe podium aproape la fiecare cursă, pe orice fel de traseu, aşa că asta e cea mai mare diferenţă, am mai multă încredere în mine şi mai multă motivaţie pentru curse”, a adăugat suceveanul Dascălu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava