Concert pascal
MOPAN Suceava

Cardurile naţionale de sănătate nu sunt carduri bancare, atrag atenţia reprezentanţii CNAS. Potrivit purtătorului de cuvînt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, cardul naţional de asigurări de sănătate nu poate fi utilizat în sistem bancar şi nici nu conţine sume de bani, aşa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse reţele de socializare. “Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine numai datele de identificare ale asiguratului. Pe card, ca şi în memoria electronică sunt imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului; codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul cardului; data naşterii asiguratului; termenul de valabilitate al cardului (5 ani)”, a explicat Anda Sălăgean. Aceasta a mai precizat că acest card naţional de asigurări de sănătate poate fi utilizat doar la furnizorii de servicii medicale: medici de familie, specialişti, spitale, laboratoare, recuperare medicală, îngrijiri medicale la domiciliu, dializă, furnizorii de medicamente – farmacii şi furnizorii de dispozitive medicale. Cardul certifică prezenţa pacientului la furnizorul de servicii medicale sau farmaceutice. Şi, dacă nu a fost suficiente aceste precizări, vă prezentăm şi comunicatul de presă emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, CNAS:
“În cele câteva zile care au trecut de la demararea sistemului privind implementarea cardului de sănătate, rapoartele zilnice atestă faptul că sistemul este funcţional si că, de la zi la zi, un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza cardului de sănătate. O mare parte din furnizorii de servicii medicale şi asiguraţi au înţeles necesitatea şi importanţa implementării cardului de sănătate în sistem. Cardul naţional de sănătate, alături de reţeta electronică şi dosarul electronic, reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate şi fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemlui de asigurări de sănătate.
Există, însă, şi persoane care contestă acest proiect, menit să facă ordine în sistem şi să stopeze fraudarea fondurilor din sănătate. În încercările disperate de a compromite acest sistem, aceştia au recurs la metode de intoxicare şi manipulare prin intermediul reţelelor de socializare. Precizăm încă o dată că acest document nu poate fi utilizat în sistem bancar şi nici nu conţine sume de bani destinate asiguraţilor, aşa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse reţele de socializare. Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine numai datele de identificare ale asiguratului. Atragem atenţia că astfel de mesaje care dezinformează opinia publică produc confuzie care poate duce la tensiuni între pacienti si furnizorii de sănătate. Ministerul Sănătăţii şi CNAS consideră că astfel de informări tendenţioase pun în pericol procesul de implementare a sistemului şi reprezintă încercări de blocare a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare şi stoparea fraudelor din sistem.

Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:
Numele şi prenumele asiguratului
Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate
Data naşterii
Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)
Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.

Ministerul Sănătăţii MS şi CNAS au realizat ample campanii de informare cu aceste informaţii, utilizând toate parghiile de care dispune: spot informative audio şi video difuzat pe posturile de radio şi tv, conferinţe de presă, comunicate de presă, declaraţii de presă, prezenţa autorităţilor în emisiuni pe tema cardului de sănătate, întâlniri cu asociaţiile de pacienţi, întâlniri cu furnizorii de servicii medicale”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava