Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto32 poze în acest set

Ediția 2023 a Festivalului Ștefanian, proiect inițiat de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, s-a încheiat duminică 2 iulie, cu pelerinajul la Mănăstirea Putna acolo unde a fost sărbătorit marele voievod. Câteva sute de pelerini printre care s-a aflat și Gheorghe Flutur împreună cu soția, cunoscuta cântăreață de muzică populară, Ana Ilca Mureșan, ambii îmbrăcați în port tradițional, deputatul Ioan Bălan, senatorul Daniel Cadariu, prefectul Alexandru Moldovan, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, Secretarul de Stat pentru Culte, Ciprian Olinici,  aproape 20 de primari din județ în frunte cu gazda, primarul de Putna Gheorghe Coroamă dar și foarte mulți tineri îmbrăcați în costume populare și preoți de la mai multe parohii sucevene au ajuns pe jos la mănăstire unde au luat parte la Sfînta Liturghie. Oamenii au pornit de la intrarea în comuna Putna, de la celebra poartă bucovineană și au străbătut pe jos traseul până la Mănăstire interpretând cântece religioase și patriotice. Coloana a fost condusă de un localnic călare pe un cal maiestuos. Pelerinii au fost întâmpinați la intrarea în Mănăstirea Putna în sunet de bucium și de starețul Melchisedec ce purta în mâini icoana lui Ștefan cel Mare și Sfânt pe care președintele Flutur și celelalte oficialități ai sărutat-o.

Starețul Melchisedec Velnic: „Măria sa Ștefan de fapt își cheamă întotdeauna pe cei apropiați ai lui. Adică pe cei care se silesc mereu ca să fie alături de popor”

În cuvântul său de bun venit, starețul Melchisedec Velnic li s-a adresat pelerinilor drept „stimați gospodari ai Bucovinei” și le-a mulțumit pentru faptul că și anul acesta au ajuns la Mănăstirea Putna. „Măria sa Ștefan de fapt își cheamă întotdeauna pe cei apropiați ai lui. Adică pe cei care se silesc mereu ca să fie alături de popor. Și ca să intri în inima unui popor, spune poetul Ion Alexandru, <cea mai sfântă poartă dintre toate, de nu ești jertfă-n lacrimile lor, nu-i cum pătrunde în eternitate>.

Conștiința această a dumneavoastră a marilor gospodari din județ v-a determinat ca și în acest an să fiți prezenți aici la Putna, la marele gospodar, la cel care a gospodărit Moldova și întreaga țară și care s-a îngrijit de toți românii, pentru că și peste Carpați a știut să ctitorească, și în Muntenia și să facă rânduială și bine a făcut, de multe ori. Și dacă Măria sa Ștefan a știut ce trebuie de făcut, prin prezența dumneavoastră și prin venirea dumneavoastră aici este același semn că știm, știți ce trebuiește de făcut pentru binele și prosperitatea acestui neam, pentru așezarea în matca frumoasă și cuminte a marilor gospodari a celor care l-au iubit, l-au prețuit și s-au alăturat în decursul vremii măriei sale”, a transmis Melchisedec Velnic.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava