Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunicat:

În data de 03.06.2016 a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru  Haret” – federație la care este afiliata și U.J.S. ”Pro – Educația” Suceava.

Ordinea de zi :

1. Informare participare miting – marș ce s-a desfășurat în data de 01 iunie 2016 – București

Concluzii miting

2. Propuneri continuare acțiuni

3. Diverse

Acțiunea de la București a fost  o reușită – dar, doar din punct de vedere al numărului participanților. ( mulțumesc reprezentanților UJS ,,Pro-Educația,, Suceava care au participat la acțiunea de la București ! ) La acțiune au participat și reprezentanții Asociației Părinților și ai Asociației Elevilor.

Din relatările făcute de televiziuni s-a  desprins ideea că acestea nu prea au fost impresionate de acțiunea federațiilor din învățământ, cu toate  că a fost cea mai mare acțiune sindicală din ultimii 6 ani ( ultima acțiune de acest gen a celor 5 confederații sindicale din România a adunat tot cca. 10.000 de participanți, pe când la această acțiune a participat doar 3 federații – și numai din învățământ).

Neimpresionați au fost și guvernanții care pregătesc aprobarea OUG care va abroga Legea 63 / 2011 – legea salarizării în învățământ asumată de guvernarea Boc.  Se preconizează un text de OUG care va acorda un procent de 5 % începând cu 1 august 2016 – procent care va face DOAR corecții în partea de jos a grilei  pentru a nu mai exista suprapuneri  a unor clase de salarizare și 5 % din  decembrie 2017.

Guvernanții motivează hotărârea lor prin faptul că în anul 2017 se va reduce cu un procent TVA –ul, va dispărea ,, taxa de stâlp,, și vor fi creșteri la  bugetul armatei.

Concluzii:

– salariul de încadrare dispare și va fi doar salariul de bază brut care va cuprinde și vechimea

– favorizați vor fi cei din parte de jos a grilei

– organizația sindicală apără și drepturile celor care vor beneficia prin această ordonanță

– a fost – din nou – ,, uitat,, personalul nedidactic

– indemnizațiile de conducere vor fi introduse în salariul de baza

– sunt în textul ordonanței și prevederi care sunt în favoarea membrilor de sindicat

– guvernul tehnocrat nu răspunde politic în fața nimănui și de aceea e greu de negociat cu ei ( au solicitat amânarea mitingului pentru a nu se interpreta că e o acțiune politică, dar ei vin cu un proiect de  ordonanță de urgentă cu câteva zile înainte de alegeri !!!)

Urmare a discuției cu reprezentanții părinților și ai elevilor, după lungi discuții, argumente și contra argumente, FSE ,, Spiru Haret,, a luat decizia amânării unor alte acțiuni ( gen blocare încheiere an școlar sau examen de bacalaureat) pentru începerea anului școlar 2016/2017.

Asociațiile respective au susținut că ar fi imoral să ne folosim de examenul de bacalaureat în care sunt implicați elevii din anii terminali, dar că vom fi susținuți în continuare inclusiv de elevii care vor fi în clasele terminale la începutul anului școlar 2016/2017.

Această hotărâre are ca argument și faptul că ultima încercare de blocare a examenelor de bacalaureat a fost un fiasco – datorită implicării ISJ –urilor care au găsit foarte repede, prin diverse metode, membri de sindicat care i-au înlocuit pe cei din comisii care refuzau activitatea respectivă.

Foarte multe cadre didactice au copii, nepoți în anii terminali, votul pozitiv al membrilor de sindicat din grădinițe și învățământul gimnazial are doar caracter simbolic, conteaza ca număr, dar nu sunt implicați direct în examenul de bacalaureat.

A mai fost discutat și faptul că se va intra în concediu și nu va exista un sprijin concret și masiv al membrilor de sindicat !

De asemenea, mai există varianta ca atunci când OUG ce va fi adoptată va intra pe ordinea de zi a Parlamentului, printr-un loby consistent să se poată modifica conținul acesteia în sensul devansării aplicării procentului de 5 % din decembrie 2017.

 Preşedinte, UJS „PRO-EDUCAŢIA” Suceava,

Traian Corneliu Pădureţ

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava