Concert pascal
MOPAN Suceava

De cele mai multe ori, partenerii contractuali sunt pusi in fata faptului implinit si afla de starea de insolventa a debitorului abia dupa ce s-a deschis procedura de insolventa.

In aceste conditii, partenerii contractuali au, de obicei, o perioada de bulversare, in care isi pun diverse intrebari cu privire la situatia contractelor aflate in derulare cu debitorul insolvent: Suntem obligati sa continuam sa livram marfa catre debitor, conform contractelor in derulare? Ce garantii avem ca debitorul ne va achita pretul pentru marfa? Putem inceta contractele in derulare? daca da, in ce mod? etc.

Pentru a limita riscurile, raspunsurile la aceste intrebari trebuie aflate cat mai rapid astfel incat sa se poata lua toate masurile necesare in termenele limita aplicabile in cadrul procedurii insolventei. Vezi mai jos ce prevede legea cu privire la situatia contractelor in derulare si ce masuri pot fi luate cu privire la aceste contracte.

Efectul deschiderii procedurii insolventei cu privire la contractele in derulare. Cu privire la contractele in derulare, legea insolventei (art. 86, alin. 1) prevede, ca regula generala, faptul ca acestea „se considera mentinute la data deschiderii procedurii”. Totodata, legea prevede faptul ca „orice clauze contractuale de desfiintare a contractelor in derulare pentru motivul deschiderii procedurii sunt nule”.

Prin urmare, in cazul in care aveti contracte in derulare cu o societate intrata in insolventa, aceste contracte nu inceteaza, in mod automat, ca urmare a deschiderii procedurii insolventei ci, conform legii, acestea vor continua sa-si produca efectele.

Continuarea executarii obligatiilor prevazute de contractele in derulare, avand in vedere ca deschiderea procedurii nu implica si incetarea contractelor in derulare, partile contractuale vor fi tinute sa-si indeplineasca obligatiile contractuale, in conditiile agreate prin contractul respectiv.

Trebuie avut in vedere, insa, faptul ca debitorul aflat in insolventa nu poate fi obligat sa-si indeplineasca obligatiile contractuale de plata, nascute anterior deschiderii procedurii, ci doar obligatiile aferente unor prestatii viitoare. Aceasta deoarece, pentru plata creantelor anterioare deschiderii procedurii insolventei, legea prevede o procedura speciala care trebuie urmata, si anume, inscrierea in Tabelul de creante si incasarea eventualelor plati doar la termenele si in conditiile stabilite in cadrul procedurii.

In ceea ce priveste prestatiile viitoare, debitorul insolvent va avea obligatia de a achita sumele datorate, conform contractului. Sumele respective vor fi considerate creante curente si se vor achita cu prioritate din sumele existente in patrimoniul debitoarei.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava