Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, a participat joi seară, în Amfiteatrul Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni, la deschiderea oficială a Centenarului nașterii Monicăi Lovinescu, care a dat startul unei serii de evenimente culturale și comemorative dedicate memoriei acestei marcante personalități ale exilului românesc din perioada comunistă.

Monica Lovinescu a fost o importantă critică literară, eseistă și jurnalistă. S-a născut la 19 noiembrie 1923 și a murit la 20 aprilie 2008. Ea și soțul ei, Virgil Ierunca, au fost printre cei care au ales să părăsească România în 1947, refugiindu-se în Franța. În perioada exilului, Monica Lovinescu a fost o voce importantă în lupta împotriva regimului comunist din România. A fost autoare de eseuri și critici literare și a activat în cadrul Radio Europa Liberă, unde a realizat emisiuni care au avut o puternică influență în România, în mediile culturale dar și asupra unui public mult mai larg. Monica Lovinescu a fost,  așa cum o numea domnul prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER, „o voce a speranței în întunericul totalitar comunist”.

”Îi mulțumesc încă o dată domnului Șandru pentru onoranta invitație de a participa la marcarea acestui eveniment alături de personalități importante care vor fi prezente la Fălticeni cu această ocazie, personalități precum regizorul Liviu Tofan, criticul de film Irina-Margareta Nistor, istoricul Adrian Cioroianu, actorul Vlad Ivanov, ambasadorul României în Austria, Excelența Sa Emil Hurezeanu și regizorul Tudor Giurgiu”, a spus Gheorghiu.

În cadrul acestei serii de manifestări, până la data de 19 noiembrie, la Casa de Cultură Fălticeni vor fi proiectate documentare, filme în premieră și producții premiate care amintesc un trecut ce nu trebuie vreodată uitat și din care trebuie să învățăm. De asemenea, vor avea loc întâlniri și discuții invitații de marcă prezenți la aceste evenimente, discuții ce vor fi moderate de Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc. Seria de manifestări „Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)” este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituție publică aflată în subordinea Guvernului României, alături de Primăria Municipiului Fălticeni, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava și Rotary Club Fălticeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava