Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, a amintit că vineri, 14 octombrie, se împlinesc 169 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, unul dintre marile talente muzicale ale Bucovinei și ale României.

”Ciprian Porumbescu, fiu al militantului de la 1848, Iraclie Porumbescu, educat în spiritul celor mai înalte idealuri de luptă pentru dreptate socială, libertate și independență națională, a dat glas acelor aspirații prin intermediul artei și talentului său de compozitor, fiind una dintre vocile Războiul de Independență al României de la 1877.  Pe lângă modelul moral pe care în cei 29 de ani i-a imprimat în istoria României, prin promovarea motivelor tradiționale folclorice în mai toate compozițiile, Ciprian Porumbescu este cunoscut și ca fiind autorul primei operete culte “Crai Nou”, care onorează legendele populare, cântul folcloric, jocul aprig și înflorirea sentimentului de iubire și chiar de patriotism”, a arătat Gheorghiu.

El reamintit  că a inițiat o propunere legislativă pentru a institui anul 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu. ”Legea, care dorește să le ofere autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale suportul pentru a finanța cum se cuvine manifestările care vor celebra viața și opera lui Ciprian Porumbescu, este mai aproape de a deveni realitate. Pe parcursul anului 2023, vom sărbători 170 de ani de la nașterea marelui artist, dar vom și comemora 140 de ani de la moartea sa. Comuna Ciprian Porumbescu, în care se află inclusiv casa memorială a lui Ciprian Porumbescu, constituie o bogată zestre literară, etnografică şi muzicală și este doar unul dintre marii beneficiari ai acestui proiect, care va ajuta la creșterea respectului față de mentorii Bucovinei”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava