Concert pascal
MOPAN Suceava

Parlamentul European a organizat, în 17 octombrie, o dezbatere în plen pe tema situației femeilor refugiate din Ucraina, inclusiv a accesului acestora la sănătate și la drepturile sexuale și reproductive. Dezbaterea a abordat subiectul obstacolelor serioase cu care femeile refugiate din Ucraina continuă să se confrunte în unele state membre atunci când au nevoie de asistență medicală sexuală și reproductivă.

În 2022, Consiliul European a activat Directiva Uniunii Europene (UE) privind protecția temporară, care impune obligații clare tuturor statelor membre de a se asigura că fiecare refugiat din Ucraina poate avea acces la asistență medicală de urgență și la tratamentul esențial al afecțiunilor și, de asemenea, de a garanta că supraviețuitoarele violenței sexuale din Ucraina beneficiază de toate îngrijirile medicale necesare. Cu toate acestea, în ciuda acestor obligații, în unele state membre, cum ar fi Ungaria, Polonia, România și Slovacia, multe refugiate din Ucraina încă nu pot avea acces la serviciile de asistență medicală sexuală și reproductivă și nici la serviciile de sprijin de care au nevoie pentru combaterea violenței de gen.

În timpul dezbaterii, Comisia Europeană a subliniat importanța acestor obligații ale statelor membre în temeiul Directivei privind protecția temporară și a evidențiat faptul că respectarea deplină a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie să fie garantată la punerea în aplicare a legislației și a obligațiilor UE.

„Salutăm această dezbatere extrem de importantă privind necesitatea unei acțiuni cuprinzătoare pentru a aborda barierele serioase cu care se confruntă refugiatele din Ucraina, care au nevoie de acces la asistență medicală sexuală și reproductivă și la sprijin împotriva violenței de gen. Este vital ca UE să își respecte angajamentele față de refugiatele din Ucraina și să ia măsuri concrete și urgente pentru a remedia lacunele din punerea în aplicare a Directivei privind protecția temporară”, a declarat Leah Hoctor, directoare regională pentru Europa la Centrul pentru Drepturile Reproductive (Center for Reproductive Rights).

După cum se arată într-un raport recent, impactul barierelor de acces cu care se confruntă refugiatele este sever. Raportul, intitulat Care in Crisis (Îngrijire în situații de criză), subliniază faptul că multe femei iau decizia de a se întoarce temporar în Ucraina pentru a avea acces la asistență medicală din cauza barierelor insurmontabile cu care se confruntă în Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

 „Costuri ridicate, lipsa informațiilor și a serviciilor de traducere, servicii de calitate slabă, restricții legale, discriminare. Acestea sunt genul de bariere cu care se confruntă refugiatele din Ucraina în Ungaria, Polonia, România și Slovacia atunci când solicită asistență medicală sexuală și reproductivă. Avem nevoie de acțiuni serioase și urgente din partea tuturor nivelurilor UE pentru a gestiona aceste îngrijorări”, a declarat Erika Schmidt, directoarea Asociației EMMA din Ungaria.

„De la invazia Ucrainei, multe femei care au fost violate au căutat asistență medicală urgentă în domeniul îngrijirii reproductive în Polonia. Deși, în conformitate cu Directiva privind protecția temporară, acestea ar trebui să aibă acces la toate îngrijirile medicale de care au nevoie în urma unui viol, în realitate, de multe ori, acestea nu beneficiază de ele”, a declarat Krystyna Kacpura, președinta Fundației pentru femei și planificare familială din Polonia.

„Organizația noastră a oferit asistență pentru zeci de mii de femei din Ucraina care au nevoie de asistență medicală reproductivă în România. Acestea se confruntă cu bariere serioase în ceea ce privește costurile și accesul la informații și, adesea, nu știu la cine să apeleze pentru ajutor. Multe femei iau decizia dureroasă de a se întoarce temporar în Ucraina pentru a căuta asistență medicală sexuală și reproductivă din cauza restricțiilor semnificative cu care se confruntă”, a declarat Irina Mateescu, membru fondator și vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente din România.

Despre Asociația Moașelor Independente
Asociația Moașelor Independente (AMI) este o organizație non-profit care, de peste 10 ani, își desfășoară activitatea în sprijinul femeilor, mamelor, copiilor și familiilor din România. În prezent, AMI furnizează pentru peste 5.500 de beneficiari lunari servicii de sănătate pentru gravide, mame și nou-născuți, servicii medicale și navigare în sistemul medical pentru persoane vulnerabile și refugiate, precum și acțiuni de advocacy și pentru protejarea drepturilor femeilor la sănătate reproductivă și pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale și de gen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava