Concert pascal
MOPAN Suceava

Mai mulți enoriași din Basarabia au trimis o scrisoare arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, prin care și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că preoți ai Mitropoliei Chișinăului care țin de Patriarhia Rusă au fost primiți cu ”osanale” la Putna sau pe la alte mănăstiri din județ. ”Suntem din Basarabia și apreciem activitatea pe care o desfășurați, dar dorim să vă adresăm o întrebare cu privire la vizita unor clerici din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a „Întregii” Moldove care țin de Patriarhia Rusă în eparhia pe care o păstoriți. De ce sunt primiți cu osanale pe la Putna sau pe la alte mănăstiri clericii structurii eclesiale subordonate Moscovei din Basarabia, știut fiind faptul că aceștia blamează structura canonică, Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române? Mai ales că cei din Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, în spațiul basarabean, declară sus și tare că sunt anti români și încearcă să îi influențeze și pe credincioșii de aici să le împărtășească ideile”, au scris basarabenii.

”În legătură cu vizitarea Mănăstirii Putna de către clericii din Republica Moldova care aparțin canonic de Mitropolia Moldovei, precizăm următoarele:

1. Nu este întreruptă legătura canonică dintre Patriarhia Română și Mitropolia Moldovei din Republica Moldova, existând numeroase cazuri de vizite, slujiri împreună, daruri de veșminte care au îmbrăcat sfinte moaște etc.

2. Având în vedere situația de a fi în alt stat decât România, românii din stânga Prutului vin cu multe nădejdi la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și, încă din anii 1990, ei sunt primiți cu multă deschidere. Nu putem limita primirea doar la cei care țin de Mitropolia Basarabiei.

3. Nu au existat reproșuri din partea clericilor din Mitropolia Basarabiei față de primirea clericilor din Mitropolia Moldovei; din contră, la diferite sărbători și în special de sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare ei au slujit cu toții, alături de clericii din România, Nordul Bucovinei – Ucraina și cei din diaspora.

4. Acest mod de a înțelege responsabilitatea pe care Mănăstirea Putna o are, în ascultare de Chiriarhul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, față de românii din stânga Prutului, a fost confirmat ca fiind potrivit în scrisoarea adresată mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părintele Petru, Mitropolitul Basarabiei, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Ștefan în acest an, din care cităm:

„Rolul Mănăstirii Putna în menținerea unității poporului român de pretutindeni este inestimabil. Ea ne amintește mereu de rădăcinile noastre comune, de valorile pe care le împărtășim și de datoria noastră de a ne păstra identitatea etnică și religioasă în mijlocul provocărilor timpului prezent”, a răspuns IPS Calinic.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava