MOPAN Suceava

Numărul deceselor cauzate de rujeolă a scăzut cu 79% la nivel mondial începând cu anul 2000, în principal datorită unei ample campanii de vaccinare, însă circa 400 de copii mor în continuare în fiecare zi din cauza acestei boli, susțin experții în sănătate.
Lupta împotriva acestei boli este afectată în principal de lipsa voinței politice de a imuniza fiecare copil, nu de lipsa instrumentelor sau a cunoștințelor despre rujeolă. La Suceava, majoritatea cazurilor au fost la copii de 0-1 an, dar în județ epidemia a început cu copii de vârsta mai mare, nevaccinați, care au răspândit boala la sugari.
Într-un raport despre eforturile la nivel global de eradicare a rujeolei, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, Organizația Mondială a Sănătății și alte organisme de profil au subliniat că „în lipsa acestui angajament politic, copiii vor continua să moară din cauza acestei boli ușor și ieftin de prevenit”. Potrivit raportului, campaniile de vaccinare în masă împotriva rujeolei și o creștere la nivel global a vaccinărilor de bază au salvat circa 20,3 milioane de copii între 2000 și 2015. Documentul avertizează însă că această protecție împotriva rujeolei nu este una uniformă, iar în unele țări, o mare parte din copii nu sunt vaccinați. În 2015, circa 20 de milioane de copii au rămas nevaccinați împotriva rujeolei și aproximativ 134.000 au murit din cauza acestei boli. Republica Democrată Congo, Etiopia, India, Indonezia, Nigeria și Pakistan sunt țările de unde provin jumătate dintre copiii nevaccinați și 75% dintre decesele provocate de această boală.
Ministerul Sănătăţii a confirmat, în septembrie, un al treilea deces cauzat de rujeolă și a declarat existenţa unei epidemii, fiind înregistrate 675 de cazuri în toată ţara. Ministerul Sănătăţii a condamnat în termeni duri campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Asociaţia Pacienţilor pledează pentru sancţiuni aplicate părinţilor care nu-şi vaccinează copiii. Ministrul Sănătății a anunțat în noiembrie că Legea vaccinării este finalizată şi va fi pusă în dezbatere publică foarte curînd.
Potrivit DSP Suceava, în județul nostru au fost confirmate în primele 9 luni ale anului 2016 un număr de 42 cazuri. Dintre acestea, 10 în luna octombrie. În luna noiembrie sunt 2 cazuri suspecte declarate la care sunt așteptate rezultatele de laborator. ”Majoritatea cazurilor au fost la copii 0-1 an, dar în județ epidemia a început cu copii de vârsta mai mare, nevaccinați, care au răspândit boala la sugari. De aici importanța vaccinării nu numai pentru noi, ci și pentru protejarea persoanelor vulnerabile din populația generală”, a declarat directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu.
Rujeola este provocată de virus extrem de contagios, care se răspândește prin contact direct și prin aer. Boala este una dintre cele mai importante cauze de deces în rândul copiilor la nivel mondial, însă poate fi prevenită cu doar două dozele de vaccin disponibil pe scară largă și ieftin.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava