Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto23 poze în acest set

Momente de aleasă bucurie au marcat scrierea unei noi file în istoria Parohiei Moara Bulai, Protopopiatul Suceava II, în Duminica a XXII-a după Pogorârea Duhului Sfânt. În ziua în care în bisericile ortodoxe se lecturează Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, 5 noiembrie 2023, credincioșii comunității așezate sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel au primit binecuvântarea arhierească, participând la slujba de târnosire a bisericii parohiale, săvârșită de trei ierarhi ai Bisericii noastre. Aceștia au oficiat slujba de sfințire a locașului de cult, ca urmare a finalizării picturii bisericii și a amplelor lucrări de renovare și înfrumusețare desfășurate în ultimii ani. Din soborul slujitor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuților, precum și pr. Minu Mititelu, protoiereu al Protopopiatului Suceava II, alături de stareți și slujitori de la mănăstirile și parohiile din vecinătate.

Slujba de târnosire a sfântului locaș a început cu invocarea harului Preasfintei Treimi în fața ușilor închise ale bisericii, aceasta fiind mai apoi înconjurată de soborul slujitor, făcându-se trei opriri, la fiecare absidă, pentru a o binecuvânta prin stropire cu apă sfințită și prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir. Ierarhii au pecetluit apoi masa Sfântului Altar și au sfințit interiorul bisericii. Cei trei ierarhi au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în imediata apropiere a locașului de cult, răspunsurile liturgice fiind date de corurile parohiilor din Moara și Bosanci.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a tâlcuit pilda rânduită pentru această zi și a evidențiat faptul că pentru a dobândi viața veșnică avem nevoie de aproapele nostru și ca dragostea noastră să fie îndreptată către nevoile acestuia. La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, între care Alexandru Moldovan, prefectul Județului Suceava, deputatul Ioan Balan, Irina Vasilciuc, administratorul public al județului, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, și Ferdinand-Eduard Dzinischi, primar al Comunei Moara.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie i-a oferit părintelui paroh Ciprian Pleșea cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Tomisului, „Crucea Sfântului Apostol Andrei”.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a mulțumit în numele  Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic ierarhilor care s-au alăturat în rugăciune și au slujit la sfințirea bisericii. Pr. Dan Teodor Văideanu, ca cel care a fost slujitor al acestei biserici, a primit hirotesia întru iconom stavrofor. De asemenea, Preasfinția Sa a oferit, din partea chiriarhului locului, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei, Ordinul „Crucea Bucovinei”, unor vrednici ctitori ai sfântului locaș și primarului comunei Moara, Ferdinand-Eduard Dzinischi, textul gramatei eparhiale fiind citit de către pr. Minu Mititelu. Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferit post-mortem credincioșilor alături de care au fost inițiate lucrările de construcție și de pictură ale bisericii, membri ai Consiliului Parohial. Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a dăruit parohiei „Candela Unității Naționale”, o flacără care să ardă pentru neamul românesc, și i-a îndemnat pe cei prezenți la împreuna rugăciune.

La final, pr. paroh Ciprian Pleșea a adus prinos de recunoștință și mulțumire tuturor celor care au fost prezenți la acest eveniment deosebit. Sfinția sa i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare și celor trei ierarhi pentru prezență și rugăciune.

Piatra de temelie a bisericii care îi are ca ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel a fost așezată în anul 1994, primind veșmântul sfințirii 10 ani mai târziu, la data de 8 august  2004, slujba fiind săvârșită de vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme. Lucrările la pictura interioară au debutat în anul 2005, aceasta fiind executată în tehnica fresco neobizantină de pictorul Ionuţ Crasie.

 

Irina Ursachi

IPS Teodosie, PS Damaschin și PS Antonie, Episcop de Bălți au resfințit Biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Moara Bulai. PS Antonie a dăruit parohiei „Candela Unității Naționale”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava