MOPAN Suceava

În anul 1979 o parte din membrii radioclubului din Câmpulung Molodvenesc dau examen la Suceava pentru obţinerea certificatului de radioamator, dar majoritatea pică examenul de telegrafie care era atunci obligatoriu pentru a lucra în US. După examen, doar Nicolae Tabără solicită autorizaţia de emisie clasa 5-UUS şi primeşte indicativul YO8CJY. Din diverse motive ceilalţi au renunţat pentru moment să fructifice rezultatele acestui examen, majoritatea dorind de fapt să activeze în domeniul US şi nu UUS.
În acest timp activitatea sportivă ia avânt la A.S.EXPLORĂRI a IPEG, secţiilele de fotbal, popice, schi, şah, deltaplan, dar şi de radioamatorism prinzând contur şi dezvoltându-se pentru că aveau susţinere financiară precum şi resurse umane deosebite. Activitatea de radioamatorism se organizează ca secţie sportivă sub denumirea de A..S.Explorări – Radio având ca preşedinte pe Mircea Popel şi ca secretar pe Florin Apostolescu. Între timp, reţeaua radio profesională de la IPEG a căpătat o importanţă foarte mare şi ca urmare s-a dezvoltat continuu. Cum la intervale de 6 luni trebuia să se organizeze examene pentru operatori radio în reţeaua profesională, s-au făcut toate demersurile pentru organizarea şi a unui examen pentru radioamatori, acesta având în vedere că examenul se susţinea cu aceeaşi comisie de la DRTv-Iaşi.
În 19-20 noiembrie 1983, A..S.Explorări – Radio a reuşit să organizeze o sesiune extraordinară de examen pentru radioamatorism la Câmpulung Moldovenesc. Au participat candidaţi din Câmpulung, V.Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului, Suceava, dar şi din judeţul Botoşani. Unii dădeau examen pentru prima oara, alţii dădeau pentru trecerea la o clasă superioară de emisie.
Din partea MTTc.- Direcţia Generală a Poştelor şi Telecomunicaţiilor – Direcţia de Radio şi Televiziune Iaşi a participat o comisie formată din ing. Dumitru Mihai, ing. Frunzzeti Dan şi Oprea Hanellore.
Rezultatul examenului a venit în ianuarie 1984. Procentul de promovabilitate a fost de 80%, majoritatea candidaţilor primind râvnitul certificat de radioamator pentru US. Pe atunci examenele erau mult mai dificile, iar foarte mulţi picau la proba de telegrafie care era obligatorie pentru cei ce doreau să lucreze în unde scurte.
În 1984 a avut loc o reorganizare la nivelul ministerului astfel că. pentru prima oară în istoria radioamatorismului, indicativele de radioamatori nu s-au mai alocat centralizat de la minister, ci s-au acordat de cele 4 direcţii teritoriale, respectiv Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara. Ca urmare, majoritatea celor ce au obţinut certificatele de radioamator au optat să aştepte eliberarea autorizaţiilor de către DRTv- Iaşi, fapt care s-a petrecut abia în februarie 1985.
Singurul care a dorit sa obţină imediat autorizaţia de emisie doar pentru clasa a V a fost Vladimir Istrate care va primi indicativul YO8DGV. Ceilalţi au aşteptat să solicite autorizaţiile de emisie pentru clasa III-a. Aşa se face că Mircea Popel, subsemnatul, a primit indicativul YO8RAA cu autorizaţia nr. I/00001/85A, deci autorizaţia cu numărul unu din istoria acestei instituţii. Acest lucru m-a marcat şi obligat în acelaşi timp să port cu cinste indicativul primit, să fiu demn de încrederea arătată de această instituţie cu care colaboram pe plan profesional în cadrul reţelei radio de la IPEG-Suceava, dar mai nou şi ca hobby, primind acest frumos indicativ de radioamator. Ţin să cred că mi-am ţinut promisiunea de a nu-i dezamăgi pe cei ce mi-au acordat încrederea lor.
Peste ani de zile, un cârcotaş local (orice pădure are şi uscături), ajuns cu totul întâmplător în rândul radioamatorilor, avea să se exprime în eter că “noi în Câmpulung avem radioamatori profesionişti”. Nu ştiu câtă obidă era în vorbele lui, dar eu m-am bucurat şi mă bucur că în cazul meu, dar nu numai al meu, profesia şi hobby-ul au fost aceleaşi. A fost un avantaj nepreţuit că cele două, adică profesia şi hobby-ul s-au contopit. Fără acest lucru sunt convins că municipiul Câmpulung ar fi fost poate şi astăzi o pată neagră pe harta radioamatorismului naţional şi internaţional. Se pare că soarta mi-a hărăzit să fiu “omul potrivit, la locul potrivit şi la timpul potrivit ” după cum a afirmat secretarul federaţiei Vasile Ciobaniţă-YO3APG la unul din simpozioane.
YODX Club-Clubul de elită al radioamatorilor români

În anii ‘80 în Câmpulung, la Casa Pionierilor exista un club de radioamatori-receptori cu indicativul de YO8-536/SV sub îndrumarea lui Constantin Buliga, dar în realitate el era axat doar pe ramura de RGA pentru copii şi nu pe cea de comunicaţii US sau UUS. Acesta, cu ajutorul lui Mircea Popel şi Niculai Tabără au pus bazele concursului judeţean de RGA (vânătoare de vulpi), ce poarta denumirea de „Cupa Bucovinei”, concurs care după 1990 s-a transformat în concurs cu participare internaţională. Anul acesta concursul se va desfăşura la Câmpulung în perioada 30 mai – 1 iunie în colaborare cu cei de la CSTA Suceava.
Tot în aceasta perioada, cu totul întâmplător am intrat în posesia documentaţiei transceiverului de concepţie românească, A-412A, transceiver care a contribuit foarte mult la dezvoltarea radioamatorismului românesc. Am trecut imediat la proiectarea şi construcţia lui în cadrul laboratorului radio de la IPEG -Suceava unde îmi desfăşuram activitatea profesională. Concomitent am dat schemele şi lui Nicolae Tabără cu care în acea perioada eram coleg de birou pentru a construi şi el acest aparat. El a modificat un pic cablajele şi a înghesuit toată lucrarea pe un şasiu de staţie profesională, un Morse – 2 cu lămpi de provenienţă poloneză, găsită prin magaziile IPEG-ului. Câteva luni mai târziu s-a definitivat şi la Casa Pionerilor o asemenea staţie de radio-emisie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava