MOPAN Suceava

În comuna Moara a fost finalizat proiectul pilot de intabulare gratuită a imobilelor, proiect realizat prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava. Predarea către Primăria Moara a noului plan cadastral al comunei a avut loc marți, în prezența directorului OCPI Suceava, Vasile Mocanu, a primarului Eduard Dziminschi, a prefectului Mirela Adomnicăi și a vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc. Vasile Mocanu a amintit că în Moara a fost comuna „pilot”, prima din județ în care s-a efectuat procesul de înregistrare sistematică a imobilelor, prin proiectul Cesar, finanțat prin Banca Mondială. Vasile Mocanu a precizat că procesul s-a finalizat prin închiderea vechilor evidențe de carte funciară și deschiderea de 12.451 de cărți funciare noi. Din cele 12.451 de imobile din comuna Moara intabulate, 9.236 sunt cu proprietari identificați, 1.375 sunt imobile cu posesori identificați, iar 1.840 au proprietari neidentificați până în momentul de față. Finalizarea procesului de intabulare a fost apreciată de primarul din Moara, Eduard Dziminschi, acesta subliniind faptul că acest lucru este în avantajul tuturor locuitorilor comunei. Eduard Dziminschi a făcut un apel la toți locuitorii comunei ca începând de astăzi să se prezinte, în ordine alfabetică, la sediul primăriei pentru a-și ridica noile extrase de carte funciară.

În același timp, directorul OCPI Suceava a subliniat că procesul de intabulare a imobilelor din comuna Moara a a întâmpinat dificultăți, în condițiile în care a fost un proiect pilot, având atât probleme de finanțare, cât și probleme puse de prestatorul de servicii, care „nu a fost obișnuit cu vechiul sistem de carte funciară din perioada austriacă”. El a mai precizat că și firma care a câștigat licitația pentru a doua etapă a proiectului are aceleași probleme legate de fostele cărți funciare austriece. În a doua etapă de intabulare gratuită sunt incluse comunele Frumosu, Dărmănești, Dorna Candrenilor și Mănăstirea Humorului, Vasile Mocanu spunând că procesul de intabulare este întârziat în toate aceste localități, doar pentru ultima fiind predate către OCPI documentele tehnice ale cadastrului.

Revenind la comuna Moara, șeful OCPI Suceava a spus că toate cărți funciare sunt disponibile în momentul de față, iar primăria are obligația să înmâneze populației noile documente.

Vasile Mocanu a amintit că Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a început în anul 2015 Programul național de cadastru și carte funciară, care presupune înregistrarea sistematică a tuturor proprietăților din România. Din județul Suceava, în prima etapă a programului au fost incluse Localitățile Cornu Luncii, Preutești, Forăști și Boroaia, după care au mai fost incluse și Siret, Bosanic, Capu Câmpului, Liteni, Berchișești, Ilișești, Iaslovăț, Ciprian Porumbescu, Stroiești, Rădăuți, Moldova Sulița, Ostra, Stulpicani și Salcea. El a mai spus că în luna aprilie a.c. va exista finanțarea disponibile și pentru restul de localități din județ pentru întocmirea noului cadastru.

La rândul său, prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a salutat finalizarea proiectului pilot de intabulare gratuită din comuna Moara. În același timp, ea a făcut un apel către toți primarii din județ să înceapă campanii de informare a cetățenilor prin care populația să înțeleagă avantajele implementării unor astfel de proiecte pentru intabularea gratuită a imobilelor. Mirela Adomnicăi a amintit că în momentul de față intabularea gratuită a imobilelor se face în 23 de localități, dar și că speră că acest proces va fi finalizat în toate localitățile județului până în anul 2023. Prezent șa finalizarea proiectului pilot de intabulare gratuită a terenurilor din Moara, vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, a subliniat importanța acestui proces și continuarea lui în toate localitățile județului. Viuorel Seredenciuc a subliniat că populația trebuie să înțeleagă faptul că intabularea proprietăților este foarte importantă pentru obținerea subvențiilor, dar și pentru a promova și a atrage fonduri europene. Seredenciuc a amintit că proiectul pilot din comuna Moara a fost început în 2010, în primul mandat de președinte al CJ Suceava al lui Gheorghe Flutur, dar și că programu Cesar a fost promovat când acesta ocupa funcția de ministru al agriculturii.

 

La Moara s-a finalizat intabularea gratuită a terenurilor, 2.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava