Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto74 poze în acest set

Duminică 24 iunie, în Cetatea de Scaun a Sucevei a debutat cea de a II–a ediție a Programului Ștefanian, program inițiat de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, cu acțiuni incluse în calendarul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Începând cu ora 17:00 a avut loc o slujbă de pomenire a Domnilor Moldovei, în capela Cetății slujbă unde au fost pomeniți 75 de foști domnitori. ”După 350 de ani s-a oficiat slujbă de pomenire pentru voievozii Moldovei în Capela de la Cetate un lucru absolut emoționant”, a spus Flutur. La slujbă au participat președintele Consiliului Județean, primarul Sucevei, Ion Lungu, parlamentarii PNL, Dumitru Mihalescul și Angelica Fădor dar și liderul național al liberalilor, Ludovic Orban.

”Pohtim să se știe de la munte până la marea cea mare că pentru mare și vrednică cinstire a voievodului și domnului Ștefan cel Mare și Sfânt ne împreunăm mâinile spre mai mare credință și putere în buna lucrare a Festivalului Ștefanian la vremea celui de-al doilea slobod”

De la ora 18:00 au fost primite mesajele ctitoriilor ștefaniene. Primul mesaj a fost cel al lui Gheorghe Flutur din partea Cetății de Scaun a Sucevei. ”Către toate vechile cetăți ale Țării Moldovei și cytre cele prietene de peste munții cei mari. Cinstiți și vrednici pârcălabi ai cetăților Țării Moldovei, căpitani de frunte ai Țărilor din Ardeal. Dăm știre tuturor celor de față și celor ce vor urma în veac că la Cetata de Scaun a Sucevei s-a făcut mare și luninată pohteală urmașilor celor care au chivernisit cu multă osârdie sub deasa împovărare a vremurilor Țara Moldovei cea de vrednică pomenire. După vechiul obicei al pământului acestei țări și urmând pilda preaînălțaților noștri domni în vreme de lihneală și la zi mare s-au adunat la cetatea domnească a Sucevei oamnenii cei buni și vrednici care slujesc cu credință neamul nostru. Mai cu seamă pohtim să se știe de la munte până la marea cea mare că pentru mare și vrednică cinstire a voievodului  și domnului Ștefan cel Mare și Sfânt ne împreunăm mâinile spre mai mare credință și putere în buna lucrare a Festivalului Ștefanian la vremea celui de-al doilea slobod. Înaintea nostră stă nesupusă hirea semeață  a strămoșilor demult răposați vrednicii și credincioșii pârcălabi ai cetăților celor mari Vlaicu de la Hotin, Hărman de la Cetatea Albă, Șandru de la Chilia, Gangur de la Horhei, Coste de la Soroca, Dragoș de la Cetatea Nouă , Dacico de la Neamț, Luca Arbore de la Suceava. Și din preaplinul inimii noastre voim să ne legăm frățește să păzim și să întărim rânduiala celor ce au fost în vechime fruntea Țării Moldovei. Să ne învrednicim și să ridicăm iată stâlpii de piatră cu bourul domnesc și să însemnăm în bătrânii stejari de la marginea pământului strămoșesc vechea și mândra stemă a țării iar legătura ce o rânduim  la această zi să hie neclintită și nezdruncinată de nimeni în vecii veacurilor. Și la această vrednică și întemeiată lucrare sunt martori cu credință Consiliul Județean Suceava împreună cu mulți și vrednici slujitori ai acestui ținut. S-a scris și s-a pecetluit această carte spre știința tuturor în Cetatea de Scaun a Sucevei în ziua sărbătorii Sânzienilor la leatul 7524, luna iunie în 24 de zile”.

Flutur: ”Oameni buni avem obligația morală să comemorăm înaintașii și să începem cu cine altul decât cu atletul lui Hristos cum l-a numit Papa pe marele voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”

Flutur le-a mulțumit reprezentanților localităților care găzduiesc ctitorii ștefaniene pentru prezența lor la a doua ediție a Festivalului Ștefanian fiind vorba de cei de de la Soroca, Alba Iulia (Cetatea de Baltă), Bistrița Năsăud (Cetatea Ciceu), Vaslui și Hotin (primărița localității Mahala, Elena Nandriș). ”Oameni buni avem obligația morală să comemorăm înaintașii și să începem cu cine altul decât cu atletul lui Hristos cum l-a numit Papa pe marele voievod Ștefan cel Mare și Sfânt care doarme la Putna. Avem obligația să vorbim despre ctitoriile lui, despre modelul de luptător, despre moralitate, despre diplomație sau politică și despre unitate în anul centenar mai mult ca oricând. Ce e mai frumos decât în an Centenar să ne unim cu Basarabia, Nordul Bucovinei, cu Ardealul ca să transmitem un mesaj pentru marele voievod Ștefan cel Mare. E o pagină de istorie am curajul să spun”, le-a transmis Flutur celor prezenți în Cetatea de Scaun  a Sucevei. Mesajul cel mai emoționant a fost cel al primăriței comunei Mahala mesaj în urma căruia ochii lui Gheorghe Flutur s-au umezit.

Programul Ștefanian se va încheia cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna pe 2 iulie

La ora 18:30, în curtea interioară a Cetății de Scaun a avut loc spectacolul de teatru „Alexandru Lăpușneanu”, adaptare de Marius Rogojinschi după nuvela lui Costache Negruzzi, în interpretarea Teatrului „Vasilache” din Botoșani. Programul Ștefanian, ediția 2018, se va încheia cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna pe 2 iulie când se comemorează 514 ani de la moartea celui care este considerat cel mai mare român, voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt. Pelerinii sunt așteptați dimineață, începând cu ora 7:30, la intrarea în Putna pentru a merge pe jos până la Mănăstire unde vor participa la Sfânta Liturghie, la ceremonia comemorativă de cinstire a Marelui Nostru Voievod și Sfințirea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. În cadrul Programului vor avea loc evenimente în localități din țară, din Republica Moldova și din Ucraina unde sunt conservate ctitorii ale voievodului Ștefan cel Mare. Trebuie spus că maestru de ceremonii la evenimentele de duminică din Cetate a fost directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

 

Mesajele ctitoriilor ștefaniene primite de Flutur la Cetatea de Scaun a Sucevei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava