Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, consideră că în România trebuie găsite soluții urgențe pentru creșterea natalității. Într-o declarație politică, Dumitru Mihalescul a precizat că anul acesta, împreună cu prietenul și colegul său, Robert Sighiartău, a reușit un pas mare pentru sprijinirea familiilor care au copii, majorând substanțial cuantumul alocațiilor de stat pentru copii. „Este un succes uriaș al Partidului Național Liberal, însă nu este suficient pentru criza demografică majoră prin care trece România. Prinși în dispute, oamenii politici au trecut cu vederea lucrurile extrem de grave care se întâmplă în România. De pildă, în anul 2018 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 50 de ani și se pare că au venit pe lume mai mulți copii români în străinătate, decât în țară! Orice om responsabil ar spune de îndată că acest lucru este o chestiune de siguranță națională, care pune în discuție viitorul națiunii noastre”, a declarat Mihalescul. El a arătat că din fericire, în Bucovina mai sunt familii numeroase, în care se nasc și cresc 3-4 copii, poate chiar și mai mulți. „Din păcate, în alte părți ale țării și un copil în familie poate să pară prea mult, deoarece timpurile s-au schimbat foarte mult, decidenții încă nu înțeleg aceste schimbări, iar, pentru multe familii de tineri, venirea pe lume a unui copil este văzută mai degrabă ca o povară, decât ca o mare binecuvântare. Acest lucru se întâmplă pentru că statul român, de peste 30 de ani, nu a mai promovat nicio politică eficientă de sprijinire a tinerelor familii. Creșe avem? Nu avem, deși Guvernul PSD-ALDE a promis construcția a peste 2.500 de unități”, a mai spus deputatul PNL de Suceava. El a adăugat că viitorii părinți, care au un loc de muncă, se întreabă cum își va îngriji copilul până acesta va merge la grădiniță. Dumitru Mihalescul a atras atenția că și grădinițele din România sunt puține și de obicei sunt numai în localitățile urbane, „căci la sat abia dacă se mai nasc 2-3 copii pe an și <cică nu s-ar justifica economic>”.

Dumitru Mihalescul: Nu există obiectiv mai important pentru țara noastră decât viitorul copiilor săi

De asemenea, Dumitru Mihalescul a spus că și școlile se închid, bani pentru burse școlare nu sunt, iar profesori calificați pentru meseria de „făuritori de oameni” sunt tot mai puțini. Mihalescul a precizat că nici un guvern de până acum nu s-a gândit cum să-i sprijine pe tinerii părinți să aibă și succes în carieră și să aibă și o familie frumoasă, îmbogățită de copii. „Numai prin 2005, alianța liberală DA a pus în aplicare indemnizația pentru creșterea copilului, de care poate beneficia atât mama, cât și tatăl noului-născut. E o politică foarte bună, dar care se oprește la vârsta de 2 ani, respectiv la 3 ani pentru copilul cu probleme de sănătate.
Oare de ce ne este atât de greu să ne uităm la țări dezvoltate, precum Franța sau Marea Britanie, care au politici solide prin care sprijină financiar, logistic, educațional și medical copiii până la vârsta de 18 ani!? Nu suntem prima țară care trece prin această gravă problemă, însă, suntem prima țară în care Guvernul stă cu mâinile încrucișate și nu-i ajută cu nimic pe tineri ca să facă cât mai mulți copii.
Stimați colegi. Fac apel la fiecare dintre voi să ne trezim la timp, căci altfel va fi prea târziu! Am observat că sunt mai mulți colegi care vin cu idei bune despre înființarea de creșe, grădinițe, pentru protecția mamelor sau încurajarea tinerelor familii să cumpere o casă și să facă copii. Este foarte bine și sper ca fiecare inițiativă să aibă succes. Cred, însă, că asupra unei asemenea probleme ar trebui să coagulăm un consens național, să unificăm întreaga legislație în jurul unor obiective certe de sprijinire a natalității și să investim bani serioși în toți copiii, indiferent că sunt copii de la oraș sau din mediul rural!
Pentru problema natalității din România trebuie găsite urgent soluții, căci impactul economic și social al acesteia nu poate fi anticipat de nimeni. Avem bani mulți disponibili la nivelul Uniunii Europene, care pot fi investiți în infrastructură școlară, în logistică pentru copii și în susținerea locurilor de muncă pentru tinerele familii care au copii. Bani avem! Trebuie doar să-i luăm prin proiecte serioase și să-i folosim în interesul nostru național. Ori, nu există obiectiv mai important pentru țara noastră decât viitorul copiilor săi”, le-a transmis Dumitru Mihalescul colegilor săi din Parlament.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava