Concert pascal
MOPAN Suceava

Ministrul Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, a efectuat la finele săptămânii o vizită de lucru în orașul Liteni la proaspătul obiectiv preluat de minister pentru reabilitare. Este vorba de Casa Vârnav Liteanu. Gheorghiu a fost însoțit de primarul Tomiță Onisii.

Primarul a declarat că administraţia locală a fost interesată să preia clădirea, considerată „emblematică pentru orașul Liteni”, doar că proprietarul a dorit iniţial s-o vândă și preţul cerut depășea cu mult posibilităţile bugetului local. Conacul familiei Vârnav Liteanu este înscris în Lista Monumentelor istorice a județului Suceava cu denumirea de Casa Vârnav Liteanu. Casa boierească a fost ridicată în secolul al XVIII-lea.

„Casa Vârnav-Liteanu, din orașul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare. Județul Suceava va beneficia de investițiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiții care îmi doresc să aibă reverberații atât la nivel național, cât și internațional. Este o moștenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm și să îi oferim utilitate în prezent și în viitor”, a declarat Gheorghiu.

Conacul a fost ridicat de boierul Teodor Vârnav Liteanu în 1790, fiind apoi refăcut în 1900.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava