Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Autorităţile sucevene sunt în alertă, după ce un focar de oreion, izbucnit de la începutul anului, la Mironu, riscă să se răspîndească în tot judeţul. Peste 60 de cazuri de îmbolnăviri au fost înregistrate pînă acum, dar DSP nu crede că aceasta este situaţia reală, mai ales pentru că medicii uită să le raporteze. Aşa s-a întîmplat cu medicul de familie din Mironu. Specialiştii DSP s-au autosesizat asupra acestei situaţii după ce au constatat o creştere semnificatică de internări cu această boală pe secţia de boli infecţioase a spitalului judeţean.

Mironu, problemă de sănătate publică pentru întreg judeţul

„Urmare a faptului că în luna aprilie în secţia de boli contagioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava s-au internat mai multe cazuti de copii cu meningită urliană ne-am autosesizat şi am analizat de unde provin aceste cazuri. Ele veneau toate din localitatea Mironu, sat Valea Moldovei. De aceia, în urmă cu două zile, ne-am deplasat în această comunitate unde, analizînd retrospectiv registrele de consultaţii ale medicului de familie, am constatat că, de fapt, de la începutul anului, s-au înregistrat peste 60 de cazuri de îmbolnăvire cu această afecţiune, oreion sau infecţie urliană. Din aceste peste 60 de cazuri, sunt cele 12 cazuri internate la Suceava, au fost cazuri cu evoluţie ceva mai gravă, care au prezentat această complicaţie, meningita”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava .

Cătălina Zorescu a arătat că medicul de familie din Mironu avea obligaţia legală de a informa DSP asupra situaţiei din localitate. Pentru că nu a făcut-o, va fi sancţionat,o comisie care va merge la el în control urmînd să stabilească dacă va fi vorba despre avertisment sau amendă. Mai importantă este însă rezolvarea problemei de sănătate publică de la Mironu, mai ales în condiţiile în care şcoala din localitate este ea însăşi un focar de infecţie. DSP spune că singura soluţie este ca acolo lucrurile să se schimbe şi pentru asta este nevoie de efortul conjugat al instituţiei de sănătate publică, al Prefecturii, Primăriei şi al comunităţii. Altfel, Mironu va rămîne un punct de plecare al bolilor spre întreg judeţul.
„Important este să stopăm evoluţia acestor îmbolnăviri a căror număr atît de mare se justifică şi prin condiţiile absolut necorespunzătoare, mai ales din şcoala Mironu. Se ştie că oreionul este o boală cu grad mare de contagiozitate favorizată şi de aglomerarea copiilor în spaţii restrînse. La Mironu, într-o clădire veche de peste 120 de ani, învaţă 300 de copii, în 3 schimburi, în doar 5 săli de clasă, fără sursă de apă, fără posibilitatea de a se spăla pe mîini şi considerăm că degeaba am dus şi distribuit în acea şcoală substanţe dezinfectante, săpunuri, geluri pentru copii, cîtă vreme nu pot să folosească această măsură elementară şi principală de igienă: spălatul pe mîini. Copiii sunt de vîrste mici, clase primare, sînt la vîrsta la care trebuie instruiţi, dar pentru asta trebuie să le oferim şi condiţii. Este o problemă a cărei rezolvare o văd prin întrunirea tuturor factorilor responsabili, de aceia am cerut instituţiei Prefectului ca sub coordonarea dumnealor să ne întîlnim cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolat Judeţean, dar şi ai autorităţilor publice locale, şcolile fiind sub directa lor coordonare şi administrare. Este nevoie să ne unim forţele şi să tragem încă o dată un semnal de alarmă: lucrurile acolo trebuie să se schimbe, copiii din această comunitate trebuie să aibă un exemplu de condiţii salubre, de condiţii igienice, atît în şcoală, cît şi în grădiniţă! Ne este frică că vom repeta aceleaşi situaţii din anii precedenţi: anul trecut a izbucnit focarul de hepatită virală de tip A – punctul de izbucnire a fost Mironu, am avut epidemie de rujeolă, rubeolă – punctul de izbucnire Mironu, acum 3 ani meningita acută virală, foarte afectată fiind comunitatea din Mironu. Mereu aceste comunităţi vor constitui surse de îmbolnăvire, factori de risc pentru populaţia din întregul judeţ”, a spus dr. Cătălina Zorescu.

Directorul adjunct al DSP a mai tras un semnal de alarmă: ce se întîmplă acum este şi o consecinţă a scăderii ratei vaccinale. Oreionul este prevenibil prin vaccinare.

„Din anul 2005 noi vaccinăm împotriva oreionului, dar reamintesc populaţiei că noi tragem mereu semnale de alarmă: a scăzut foarte mult acoperirea vaccinală! Părinţii refuză vaccinarea copiilor şi iată un exemplu concret de situaţii în care, scăzînd acoperirea vaccinală, reizbucnesc aceste boli care populţia consideră că sunt deja eradicate şi că nu mai este nevoie să fie prevenite prin vaccinare”, a arătat directorul adjunct al DSP.

Evoluţia focarului de oreion de la Mironu este urmărită cu maximă atenţie de specialiştii DSP. Aceştia au cerut ca preşcolarii şi şcolarii de acolo să fie supravegheaţi şi să fie făcut zilnic triaj epidemiologic. De asemenea, au fost trimise substanţe dezinfectante şi s-a cerut ca elevii să fie instruiţi să le folosească. Adjunctul DSP, Cătălina Zorescu, a exclus posibilitatea suspendării cursurilor şcolare, insistînd pe importanţa respectării măsurilor generale de igienă personală, în condiţiile date, pe termen scurt, de folosirea dezinfectanţilor.

Oreionul este o boală infecţioasă virală acută, extrem de contagioasă, care produce umflarea glandelor salivare. Infecţia este  provocată de un paramixovirus şi se manifestă, în principal, printr-o parotidită, adică inflamaţia glandelor parotide, principalele glande salivare. Oreionul, numit şi parotidită epidemică, se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un bolnav. El se întîlneşte mai ales iarna, adesea în epidemii, în particular în unele colectivităţi şcolare. Cel mai frecvent sunt afectaţi copiii.

Mironu, problemă de sănătate publică pentru întreg judeţul, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava