Muzeul Bucovinei organizează, în premieră, în perioada 24 iulie – 14 august 2018, un atelier de pictură icoană în manieră bizantină pentru adulți. Prin acest proiect, Muzeul Bucovinei intenționează să ofere posibilitatea publicului adult din Suceava și împrejurimi să iși dezvolte creativitatea și să-și descopere abilități și talente de care nu se credeau capabili. „Nu în ultimul rând vor avea două ore pe zi, cîteva zile pe săptămână, numai pentru ei, în care să scape de stresul cotidian, de telefoanele și emailurile urgente. Vor folosi din nou pensula și culorile, iar din mana lor vor ieși opere de artă; cel puțin aceasta este promisiunea lectorului nostru doamna Marieta Rotariu, absolventă a Facultăţii de Teologie din Iaşi, Secţia Restaurare icoane şi care predă de 15 ani cursuri de tehnica pictării  icoanelor bizantine în Olanda”, a transmis Muzeul Bucovinei prin intermediul unui comunicat.

Trebuie spus că lecţia demonstrativă de pictură de icoană în tehnică bizantină susținută anul trecut pe 29 noiembrie 2017 la Muzeul Bucovinei de Marieta Rotariu, pentru profesorii şi învăţătorii din Suceava, a stârnit interesul celor prezenți, motiv pentru care s-a nascut ideea unui curs pentru adulți în care lectorul nostru îi va însoți pe parcursul călătoriei lor în descoperirea tainelor picturii de icoane.

În cadrul atelierului, tehnica icoanelor complicată şi specifică va fi descifrată pas cu pas, etapă cu etapă, respectând cu rigurozitate tehnica veche a iconografiei elaborată prin experienţa de veacuri a iconarilor din vechime. Aceste etape se aplică aproape în întregime de către meşterii contemporani şi nu pot fi schimbate, doar adaptate în timp materialelor noi apărute.

Fiecare cursant va picta o icoană „da capo al fine ” fiind îndrumat de către lector să-și însușească maniera de pictare specifică tehnicii bizantine. Cursul este structurat în 10 ședințe cu durata de 2 ore, în două grupe de maxim 10 persoane, după următorul orar: 10 – 12 şi 18:30 -20:30. Puteți alege programul de atelier dimineața sau după-amiaza. Zilele alese sunt cele de marți, joi și sâmbătă din fiecare săptămână a perioadei 24 iulie – 14 august 2018.

Pentru înscrieri și informații se poate suna la telefonul 0230.216439 sau prin e-mail, la adresa arta@muzeulbucovinei.ro. Prețul cursului: 30 lei. Plata se poate realiza în numerar la casieria muzeului. Pot participa adulți și tineri cu vârsta peste 18 ani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava