Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto32 poze în acest set

Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, celebrată în data de 13 octombrie, Centrul Diecezan Caritas Iași prin intermediul proiectului A.M.I.C – „Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate” a inițiat o nouă campanie ecologică în comuna Preutești, județul Suceava: „O Săptămână fără plastic!”

Întrucât schimbările climatice provoacă tot mai multe dezastre naturale (inundații, secetă extremă și incendii), soldate cu daune ecologice, economice și sociale, suntem responsabili și în măsură să acționăm.

Obiectivul principal al campaniei este acela de a reduce timp de o săptămână consumul materialelor din plastic sau ambalate în plastic și să le recliclăm pe cele existente.  Astfel, în săptămâna 14-18 octombrie 2019, cu susținerea partenerilor de proiect (Primăria Comunei Preutești, Școala Gimnazială Preutești) și în special a elevilor și voluntarilor noștri, am organizat diverse acțiuni de informare și conștientizare menite să contribuie la schimbarea mentalității și să ne provoace să căutăm soluţii alternative şi prietenoase mediului.

În zilele noastre, gunoiul sau deșeurile domestice sunt un factor important în poluarea mediului. În medie, fiecare persoană produce zilnic în jur de 3 Kg de resturi menajere. Cu toate că avem impresia că unele gunoaie vor dispărea de la sine în scurt timp după ce le folosim, adevărul este că ele se descompun mult mai greu decât am crede.

Printre cele mai poluante produse existente sunt cele din plastic. Interacționăm cu ele în aproape toate aspectele vieții noastre, de la pungi de plastic până la cele mai grele materiale pe care le cunoaștem. Pentru a se descompune poate dura și până la o mie de ani. Cercetările arată că anumite tipuri de materiale plastice nu se descompun niciodată. Din acest motiv este de preferat să le reciclăm pe cele existente, în loc să facem altele noi.

Cele mai vizate obiecte din plastic în cadrul campaniei au fost: sticlele, pungile, tacâmurile, paharele și paiurile din plastic. Însă, i-am provocat pe membrii comunității Preutești să spună NU și achiziționarii alimentelor ambalate în plastic, obiectelor de uz personal (detergenți, cosmetice, etc.) și chiar articolelor vestimentare. O provocare grea dar nu imposibilă, gândindu-ne la ce beneficii ne poate aduce. Eliminând plasticul din viața noastră, ne vom bucura de o alimentație naturală și proaspată, hainele din fibre naturale ne lasă pielea să respire iar de la un consumerism excesiv vom tranzita către un consum responsabil și un stil de viață sustenabil.

Cei mai activi și entuziasmați participanți au fost chiar copiii! Cu prilejul campaniei O Săptămână Fără Plastic, cadrele didactice au organizat cu multă dăruință și creativitate o multitudine de activități atractive pentru preșcolarii și școlarii din comunitate. Cei mici au participat la workshop-uri educative și ateliere creative cu ajutorul cărora și-au dezvoltat cunoștințele în raport cu mediul înconjurător, îmbogățidu-se cu sentimente de respect, toleranţă, responsabilitate și solidaritate față de tot ce înseamnă planeta pământ și vietățile sale. Părinții micuților au fost și ei implicați în discuții pe tema educării copiilor în sprijinul protejării naturii și alăturării cauzei noastre.

<<Cei mici, atât de sensibili și atenți la ce contează cu adevărat, sunt viitorul și șansa noastră de a face lumea un loc mai bun! Cu mare bucurie am constatat că deja ne-am atins o mare parte din obiective, căci, în mai multe magazine din comunitate, vânzatorii au fost surprinși zilele acestea de cereri precum: „Vreau un meniu dar fără plastic”, „Un corn dar nu cu plastic”, „Îmi puteți da ceva bun dar să nu învelit în plastic?” Bravo copii, sunteți minunați!>> Mediator școlar, Florea Roxana.

Campania s-a încheiat vineri cu Marșul micilor ecologiști prin care elevii, ajutați de pancartele și afișele realizate chiar de ei, au tras un semnal de alarmă promovând scopul acțiunii din această săptămână: conștientizarea efectelor nocive ale plasticului, materializarea unui manifest pacifist împotriva încălzirii globale și dezastrelor naturale.

Felicitări tuturor persoanelor implicate, în special doamnelor educatoare și învățătoare, ce au reușit să le insufle celor mici dragostea și respectul față de natură, să îi facă proactivi și curioși față de nevoile planetei și implicit de ale noastre.

O săptămână trece repede dar efectele acțiunilor noastre pot fi permanente. Cei mai călduroşi ani din istorie au fost înregistraţi în ultimii 22 de ani. Sperăm că acest ambițios experiment social va declanșa puterea exemplului și va contribui la mișcarea globală pentru prevenirea dezastrelor naturale.

Haideți să reducem consumul de plastic și să dăm speranță naturii! Chiar şi pentru o zi, dacă am exclude produsele din plastic, am reduce din copleșitoarea presiune exercitată asupra mediului.

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI A.M.I.C.: reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială prin dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate: oferirea de servicii sociale (educaționale, consiliere, mediere, formare profesională), medicale (servicii stomatologice, servicii oftalmologice) și socio-medicale (servicii de îngrijire la domiciliu) pentru un număr de 560 persoane din comunitatea marginalizată (non romă) din comuna Preutești, județul Suceava. Cod proiect 115048

Valoarea totală a proiectului este de 16,989,905.36 lei din care 16,902,064.15 lei valoare nerambursabilă UE.

Perioada de derulare a proiectului este: 12 februarie 2018 – 11 februarie 2021.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Pentru informații suplimentare la: adresa amic@caritas-iasi.ro, pagina de grup Facebook:  Proiect A.M.I.C sau pe site-ul www.caritas-iasi.ro.

Persoane de contact: Anca Diana Maftei Păvălucă – manager proiect, Mihaela Bălășel-Tomulescu – Responsabil Organizare evenimente  Solicitant.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava