Concert pascal
MOPAN Suceava

O femeie în vârstă de 43 de ani care avea probleme medicale și care a intrat în hipotermie în timpul unei expediții în munții Călimani a fost salvată de un echipaj al Serviciului Public Salvamont Suceava. Șeful acestui Serviciu, Voicu Raia, a precizat că în cursul zilei de sâmbătă, 5 noiembrie, salvatorii montani din s-au confruntat cu o situație dificilă, în care membra unui grup de circa 22 persoane a avut probleme de hipocalcemie și hipoglicemie, iar pe fondul unei oboseli accentuate și din cauza condițiilor meteo din zona de creastă a munților Călimani, zona 12 Apostoli, a intrat si în hipotermie. Voicu Raia a arătat că apelul de urgență a fost făcut sâmbătă, la ora 14:50, iar la ora 18:10 persoana cu probleme a fost predată la ambulanța care a urcat până la Schitul 12 Apostoli. Șeful Salvamont Suceava a apreciat modul în care au acționat ceilalți membri ai grupului pentru a o salva pe femeie. „A fost bună decizia grupului de a se scinda în doua, astfel încât cei mai puțin pregătiți au continuat să coboare spre Gura Haitii, pe traseul marcat, pentru a nu fi surprinși de întuneric pe traseu, în timp ce aproximativ șapte persoane au ales sa rămână cu persoana în cauza, făcând tot posibilul pentru a o menține în limitele cat mai aproape de normal, pană la sosirea salvatorilor montani”, a spus Voicu Raia. El a adăugat că după circa o oră și jumătate, la femeia aflată în hipotermie a ajuns o primă echipă de patru salvatori montani, din Vatra Dornei, care activează în cadrul Serviciului Salvamont Suceava ca salvatori montani angajați sau voluntari, doi fiind din cadrul Serviciului SALVAMONT Vatra Dornei. Salvatorii au acordat primul ajutor, au instalat persoana cu probleme într-un mijlocul de transport și au început transportul acesteia spre Schitul 12 Apostoli, unde urma să sosească o ambulanță din Vatra Dornei. „După circa 30 de minute a ajuns și a doua echipă formată din salvatorii montani care erau de permanență la Refugiul Salvamont Rarău și care au ajutat la transportul persoanei în cauză. Transportul s-a efectuat pe o distanță de aproximativ 2,5 kilometri”, a mai adăugat șeful Salvamont Suceava el a adăugat că la ora 19.20 femeia a ajuns la spitalul din Vatra Dornei.
„Greșeala a fost din partea persoanei cu probleme, deoarece știa că are probleme cu glicemia si calcemia, dar a ales să continue traseul pe un fond de oboseală tot mai accentuat și nu a luat în calcul condițiile meteo din creastă. Atenționăm persoanele care abordează traseele montane asupra condițiilor meteo care sunt cu mult diferite în zona de creastă față de cele de la baza muntelui, temperaturile fiind mult mai scăzute, iar vântul bate mult mai puternic. În cazurile în care turiștii nu sunt echipați corespunzător, ei pot intra foarte ușor în hipotermie”, a ținut să precizeze Voicu Raia.
El a spus că de la altitudinea de aproximativ 900 de metri există deja zăpadă, ceea ce face ca deplasarea spre persoanele accidentate cu autovehiculele din dotare să fie îngreunată, fie de zăpadă, fie de podurile de gheață de pe drumurile forestiere.
„Totodată mai precizam că intrarea în panica a celor care cer ajutor nu este deloc benefică întrucât poate influenta negativ finalizarea acțiunii”, a mai spus Raia.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava