Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Din 1966 până în 1989, Decretul 770 a interzis avortul la cerere, cu câteva excepții, ceea ce a dus la dublarea ratei mortalității materne și la aproape 10.000 de decese raportate în urma avorturilor clandestine (deși numărul în realitate se estimează a fi de două ori mai mare). În prezent, deși Codul Penal și legislația conexă permit persoanelor să solicite un avort până în a 14 a săptămână de sarcină, în realitate acest serviciu nu este disponibil, o bună parte din medici refuzându-l din motive religioase sau morale.

Însă această clauză de consțiință nu-i absolvă pe medici de obligația de a îndruma pacienta înspre un alt medic sau unitate medicală care poate să ofere aceste servicii, conform Art 34 Alin 2 al Codului de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România. Această dispoziție națională reflectă și practica CEDO, conform căreia, dacă statul are o legislație care permite avortul la cerere, trebuie să asigure acest serviciu pacientelor, chiar și atunci când sunt refuzate de medicii ginecologi (cauza R.R. v Poland). Prin urmare, medicii ar trebui să ghideze persoanele care își doresc o întrerupere de sarcină și să le ofere acestora informații corecte și complete pentru ca dreptul la avort să fie exercitat efectiv.

Refuzul efectuării întreruperilor de sarcină din motive religioase sau morale este prevăzut în legislația a 21 de state membre ale Uniunii Europene și ajunge să lase zone întregi din țări precum Italia, România sau Austria fără niciun medic ginecolog care să ofere acest serviciu. Atât Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2011, cât și Comitetul European al drepturilor sociale în 2013 subliniau nevoia de a avea un acces efectiv la avort, dacă acest drept este reglementat. Mai mult, CEDO arăta că refuzul medicului din motive religioase sau morale nu poate să reprezinte un obstacol în calea acestui serviciu. Cu toate acestea, dreptul european al drepturilor omului nu prevede un drept la avort, iar ultima inițiativă a Parlamentului European de a-l include în Carta Drepturilor Fundamentale nu a trecut încă la stadiul de lege.

Opiniile integral, cu surse, sunt disponibile la:

https://www.crj.ro/cat-de-accesibil-este-dreptul-la-avort-la-nivelul-uniunii-europene/

si

https://www.crj.ro/cat-de-accesibil-este-dreptul-la-avort-in-romania/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava