Concert pascal
MOPAN Suceava

La școala ”Özel Sancaktepe Final Akademi Anadolu Lisesi” din Istanbul, Turcia, a avut loc cea de a șasea și totodată ultima mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+, acțiunea KA2, cu titlul ”Struggle Against Values Extinction” (SAVE)”, Școala Gimnazială ,,George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc fiind coordonatoarea acestui proiect de parteneriat de schimb interșcolar cu număr de referință 2020-1-RO01-KA229-080276_1.

În cadrul acestei mobilități au participat elevi și profesori de la școli din șase țări, România, Turcia, Bulgaria, Croația, Portugalia și Italia. Școala noastră a fost reprezentată de elevii din clasa a VI-a Ecaterina-Ilinca Andronicescu, Denisa-Andreea Negură, Rareș-Mihai Pauliuc și Vasile Nichituț din clasa a VII-a, însoțiți de profesorii Lăcrămioara Băcanu (coordonator), Larisa Elena Cioltan și Maria Fercal-Copciuc. Elevii noștri au fost găzduiți în familii turce și au putut utiliza în mod frecvent limba engleză pentru a comunica cu elevii celorlalte țări.

Programul întâlnirii a fost diversificat și extrem de cuprinzător. Astfel, în prima zi de lucru, gazdele noastre ne-au întâmpinat cu un program artistic susținut de elevi, o prezentare a școlilor partenere în proiect, a localității în care se află școala gazdă și a instituției de învățământ. Discursurile directorilor au subliniat importanța derulării proiectului Erasmus+ în școala lor. Au fost organizate activități de ice-braking pentru elevi (șah, English speaking, muzică, dans) iar profesorii s-au întâlnit pentru activitățile de formare-învăţare-predare și pentru discuțiile despre managementul proiectului. În a doua parte a zilei au fost prezentate legendele realizate de către elevii din cele șase școli puse în comun pe un DVD,  care reprezintă unul dintre produsele finale ale proiectului.

A doua zi a debutat cu participarea elevilor și profesorilor la orele de curs, au cooperat și s-au implicat în activități de predare, împărtășind experiența cu privire la metodele de predare și evaluare. Profesorii turci au organizat un workshop și activități didactice pentru a ne învăța tehnici de îmbunătățire a curriculumului și implementarea cursurilor opționale.

Următoarele două zile au fost dedicate prezentării produselor finale comune ”Folk Festival” – part 6 – partenerii au înțeles particularitățile Turciei, au devenit mai toleranți, cunoștințele lor culturale s-au îmbunătățit; ”Cultural Personalities” – elevii și profesorii și-au îmbunătățit cunoștințele despre personalitățile culturale din fiecare țară parteneră, resursele educaționale s-au îmbogățit prin utilizarea la clasă; ”Revived crafts” – elevii și profesorii și-au îmbunătățit cunoștințele despre meserii vechi sau pierdute din fiecare țară parteneră.

Conform programului de activități, vizitele la Clubul arcașilor turci, Muzeul sticlei Beyko și Centrul Științific Sancaktepe au fost un real succes, întrucât elevii au avut ocazia să participe la activități interactive și experimentale. Partenerii turci ne-au împărtășit elemente importante despre cultura și tradițiile lor, de cunoaștere a moștenirii culturale a zonei, ceea ce ne-a încântat foarte mult, prin vizitele de documentare la renumitele moschei Blue Mosque și Hagia Sophia. Moscheea Albastră, cunoscută oficial ca Moscheea Sultanului Ahmed, este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult islamice din oraș și cea mai faimoasă atracție a orașului Istanbul.

După-amiază au avut loc discuții și reflecții ale momentelor petrecute împreună pe parcursul celor 5 zile de activități, schimburi de idei, feedbackul activităților desfășurate, gânduri și planuri de viitor.

Am fost alături de absolvenții școlii gazdă, participând la Festivalul tradițional de absolvire și de primăvară. S-au rostit cuvinte de felicitări și îndemnuri adresate absolvenților, care ne-au emoționat și ne-au dat prilej de reflecție: „Le dorim succes tuturor studenților noștri și am dori să vă reamintim cuvintele lui Mustafa Kemal Atatürk: « Avem nevoie de un singur lucru, să fim harnici. Bogăția și rezultatele ei naturale, prosperitatea și fericirea, sunt dreptul doar al oamenilor harnici. »”

Proiectul KA229 “Struggle Against Values Extinction” (SAVE), coordonat de școala noastră se încheie  după o perioadă de implementare de trei ani, 2020–2023, în care am împărtășit experiențe de învățare în context formal și non-formal prin participarea la activități locale diverse și la șase mobilități transnaționale în Portugalia, Croația, Bulgaria, Italia, România și Turcia.

După evaluarea gradului de realizare a obiectivelor la nivelul grupului țintă, putem spune că acestea au fost realizate: competențele digitale și competențele de comunicare în limba engleză au fost îmbunătățite, sentimentul de apartenență la spațiul european există datorită descoperirii similitudinilor dintre țările partenere și stabilirii de relații de colaborare între parteneri. Gradul de toleranță a crescut datorită identificării diferențelor de religie, limbă, tradiții și obiceiuri. O parte dintre tradițiile și obiceiurile strămoșești a fost readusă la viață, fiecare partener promovându-și moștenirea culturală prin intermediul unor activități specifice.

Impactul acestui proiect la nivelul comunității noastre este unul semnificativ, deoarece elevii, părinții, corpul profesoral și comunitatea întreagă conștientizează rolul benefic al proiectelor Erasmus+,. Am reușit să implementăm un proiect care a oferit elevilor noștri oportunitatea de a călători în Europa și de a participa la activități de învățare în clase mixte, reușind să se integreze cu succes de fiecare dată și să dovedească că dețin cunoștințe, abilități și competențe solide. De asemenea, această comunitate mică a reușit să fie gazdă de succes pentru parteneri cu ocazia mobilității din Romania. Părinții extraordinari ai elevilor din școala noastră, care înțeleg rolul important al parteneriatului școală-familie, au fost alături de echipa de proiect, asumându-și roluri serioase în timpul activităților sau integrând în propriile familii elevii străini timp de o săptămână.

Experiența participării la acest proiect rămâne una deosebită, cu toții ne-am îmbogățit atât spiritual, cât și cultural. Și, de ce nu, ne dorim să continuăm colaborarea.

 

Întregul colectiv de cadre didactice, elevi și părinți,

Coordonator de proiect,

Prof. Lăcrămioara Băcanu

Proiectul ”Struggle Against Values Extinction” (SAVE)” coordonat de Școala Gimnazială ,,George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc, la final, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava