Concert pascal
MOPAN Suceava

La Colegiul Tehnic Rădăuți există o consecvență a efortului de stimulare a interesului pentru educarea adolescenților în spiritul deschiderilor de aripi spre cunoaștere, spre cinstirea Cuvântului, spre regăsirea de modele de viață și de credință.

În consonanță cu preocupările și dorințele elevilor, venind în întâmpinarea așteptărilor acestora, Colegiul Tehnic Rădăuți, la inițiativa prof. dr. Aurica Daneliuc, a organizat și desfășurat, în perioada 17-18 August 2023, Școala de vară „Adolescență și credință”.

Desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cu sprijinul prof. Cristi–Gabriel Hurjui – consilier eparhial la Arhiepiscopie, în parteneriat cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Remezeu –  preot paroh Constantin Cenușă, cu Școala Gimnazială Remezeu – prof. Roșca Teodora Domnica, prof. Dabâca Anuca Lăcrămioara – și cu Inspectoratul Școlar Județean Suceva, Școala de vară s-a aflat la prima ei ediție.  Este de consemnat impactul educativ semnificativ în rândul adolescenților, Școala de vară fiind, în egală măsură, o activitate notabilă pe linia promovării și creșterii vizibilității instituționale.

Inițiatoarea acestui proiect, prof.dr. Aurica Daneliuc – coordonator al Școlii de vară alături de preotul paroh Constantin Cenușă – a avut în vedere realizarea unui program-punte între Școală – Educație – Credință – Biserică, gândind activitățile ca o lecție-împreună a tinereții și dăinuirii credinței neamului nostru prin tinerii de astăzi. De aici și titlul Școlii de vară – „Adolescență și credință” – o inspirată armonizare a bucuriei descoperirii de sine și a celorlalți, a puterii rugăciunii și a roadele ei, a înțelegerii rostului vârstei adolescentine și a căii drepte de urmat.

Cuvântul de bun-venit a fost rostit de către directoarea Colegiului, doamna profesor Mihaela Moisuc, urmată de doamna prof.dr. Aurica Daneliuc, care și-a mărturisit convingerea că prima filă a Școlii de vară de la Colegiul Tehnic Rădăuți începe să se scrie cu bucurie și recunoștință, cu avânt și zbor frumos, cu emoție și cu drag de cuvânt – acel cuvânt care zidește și care poartă în el înțelepciunea, încrederea, iubirea, credința.

Pentru cei peste 100 de participanți – elevi, profesori, preoți – prezența părintelui Constantin Necula, profesor universitar doctor, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Șaguna” din Sibiu, a fost un privilegiu, un dar primit cu bucurie de către toți – darul de învățătură, de susținere și încurajare, de pace lăuntrică și bucurie duhovnicească, de bunătate și înțelepciune desăvârșită.

Prelegerea susținută de înalta față bisericească din Sibiu despre adolescență și despre credință a așezat cuminte și temeinic în sufletele tinerilor prezenți vorbe înțelepte, cu înțelesuri profunde, cu puterea de a reda credința și motivația în viață și de a umple inimile de iubire.

Programul artistic susținut de Grupul Tradițional „DOR”, din comuna Moara, recunoscut în țară și peste hotare pentru păstrarea și aducerea în actualitate a tradițiilor și rânduielilor de altădată, a fost un real prilej de încântare. Cântecele de grup, cele de cobză, trișcă, scripcă, straiele de sărbătoare au adus în prim-plan talentul „artiștilor”, care s-au bucurat de aplauzele tuturor „spectatorilor”.

„Răgazul artistic” a fost binevenit și pentru gândirea întrebărilor adresate părintelui Necula de către tinerii aflați la Școala de vară. Răspunsurile părintelui au primenit sufletele tinere cu lumina înțelepciunii, au povățuit, au adus împrietenirea cu Hristos, au învățat  virtuțile, au alungat temerile și au întărit bucuria de a fi creștini. Căci, așa cum spunea părintele Necula într-o altă prelegere adresată tinerilor, „toți trebuie să stăm alături de tineri și să-i învățăm că a fi creștin este o bucurie.”

Profesorul Cristi–Gabriel Hurjui – consilier eparhial la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a susținut, în cadrul programului Școlii de vară, cateheza „Despre Biserică”, dialogând cu tinerii despre binefacerile lăcașului sfânt atât în viaţa de familie (familia însăşi este numită „mica biserică”), cât şi în sufletul („inima”) fiecărei persoane în parte.

Prezentă la activitate, doamna Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a apreciat inițiativa Colegiului, felicitând coordonatorii, dar și pe cei peste 100 de tineri participanți. La rândul ei, doamna inspector Beatrice Filipiuc a mulțumit pentru invitație, apreciind organizarea Școlii de vară la Colegiul de care răspunde din partea Inspectoratului Școlar.

Așteptată cu nerăbdare și cu firească emoție, Școala de vară „Adolescență și credință” de la Colegiul Tehnic Rădăuți a fost cu adevărat un succes, un proiect în care cuvintele s-au rostit cu mângâieri de rugăciune și afecțiune, într-o atmosferă caldă, armonioasă, înălțătoare.

În cuvântul său de încheire, inițiatoarea proiectului, prof.dr. Aurica Daneliuc a afirmat: „Nădăjduim că dorința noastră de a fi mereu în preajma tinerilor noștri, de a-i povățui, de a-i crește și educa în lumină și adevăr va da sens vieții lor, făcându-i să înțeleagă că, purtând în suflet iubirea, pacea și bucuria dăruite de Hristos, pot deveni cu adevărat creștini”.

prof. dr. Aurica Daniliuc

Centrul Catehetic „Sf. Iacob Putneanul”, Colegiul Tehnic Rădăuți

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava