Concert pascal
MOPAN Suceava

Știm cu toții că în calendarul literar al culturii române, data de 5 noiembrie este rezervată prozatorului Mihail Sadoveanu.

În perioada 1-7 noiembrie 2016, profesorii Catedrei de Limba şi literatura română de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Paşcani alături de elevii acestora au pornit pe urmele lui Sadoveanu într-un parcurs spiritual având ca și coordonate principale livrescul, cinematografia, arta dar și competiția. S-au realizat o serie de activități care să amintească tuturor de valoarea inestimabilă pe care creația acestui scriitor dar și viețuirea lui pe meleagurile acestea au lăsat-o în literatură și în viața comunității.

Elevii au vizionat ecranizări ale unor opere sadoveniene mai puțin studiate în școală, precum Neamul Șoimăreștilor, Frații Jderi sau Dumbrava Minunată dar și ecranizări deja cunoscute precum Baltagul. De asemenea, adolescenții colegiului care au înclinație spre artele plastice au fost provocați să reprezinte în imagini, scene simbol din operele scriitorului care le-au rămas în suflet iar cele mai reușite creații au fost prezentate, în holul instituției de învățământ,într-o expoziție cu titlul ”Cuvânt sadovenian în creion și culoare”.
Într-o altă zi dintre cele dedicate sărbătoririi lui Sadoveanu elevii au avut ocazia să intre în universul scriitorului prin intermediul unor imagini din casa memorială din comuna Vânători, Neamţ. Această clădire care a fost ridicată de un alt păşcănean, mitropolitul martir Visarion Puiu, l-a adăpostit pe scriitorul Mihail Sadoveanu spre apusul vieţii sale între 1948 şi 1961. Emoţia a fost cu atât mai puternică cu cât elevii au intrat în contact cu mediul în care a trăit şi a scris literatură marele prozator. Atenția tuturor s-a îndreptat, imagine cu imagine, rând pe rând, spre cele nouă camere ale muzeului. Încăperile păstrează, se pare, ambianţa de epocă şi in interiorul lor sunt expuse obiecte de o valoare inestimabilă precum: portrete ale părinţilor, un portret şi două busturi ale scriitorului, o icoană din secolul al XVIII-lea, o masă florentină, obiecte de vânătoare şi de pescuit, un impresionant pian vienez pe ale cărui clape au cântat Dinu Lipatti, Geoge Enescu sau Maria Tănase. Şi pentru ca tabloul să fie complet, vizualul s-a împletit cu auditivul. Fiori străbăteau sufletele tuturor atunci când vocea scriitorului acompania imaginile lecturând versuri din creaţia eminesciană alături de sunetul viorii lui Ciprian Porumbescu și a sa excepţională Baladă.

Ultimul și cel mai important punct al șirului de activități cu și despre Sadoveanu a fost reprezentat de participarea a doi elevi ai școlii noastre la Concursul ”Lecturi sadoveniene”, ediția a XIX-a, concurs organizat la Clubul Copiilor Pașcani de către Colegiul ”Mihail Sadoveanu”, Pașcani, luni, 7 noiembrie 2016. Tema concursului a fost romanul „Divanul persian”, o halimá plinǎ de spirit și de suspans. Lectura operei ”Divanul Persian”, pregătirea pentru competiție dar și confruntarea cu celelalte echipe participante au stat sub semnul legendei și al farmecului naraţiunii sadoveniene: „Voi istoricii vǎ îndoiţi de cele ce au fost,/ Noi poeţii iscodim ce putea sǎ fie;/ Şi ne bucurǎm de basme/ Mai mult decât de întâmplǎri adevǎrate”.

Astfel, elevii nostri au preţuit, o datǎ în plus, aceastǎ zi cu cât au avut ocazia sǎ-și dovedeascǎ și calitǎţile de buni cititori. Costea Adrian Mihai din clasa a X-a I (coordonator profesor Tataru Anca) și Balcan Eduard Beniamin din clasa a XI-a B (coordonator profesor Iftimi Ana) au câștigat premiul I în cadrul competiției, dovedind faptul cǎ opţiunea unui tânăr de a se specializa într-un domeniu realist nu exclude dragostea pentru literaturǎ.  Îi felicităm încǎ o dată.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava