Concert pascal
MOPAN Suceava

Biserica monument din satul Sf.Ilie, comuna Șcheia, ctitorie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, va fi resfințită după ce a fost restaurată complet printr-un proiect cu fonduri europene inițiat de Primăria Șcheia și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Așa cum ne-a informat primarul Vasile Andriciuc, evenimentul va avea loc miercuri, 20 iulie, chiar de Sf.Ilie. Slujba de resfințire dar și Sfânta Liturghie vor fi oficiate de Înaltpreasfințitul Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Programul liturgic începe la ora 7.30 cu întâmpinarea Ierarhului. Continuă apoi la ora 8.00 cu slujba de resfințire a Bisericii iar apoi de la ora 9.00 cu Sfânta Liturghie Arhierească. Potrivit tradiției, fiecare credincios va avea posibilitatea de a intra în Sfântul Altar pentru a se închina.

Mănăstirea Sfântul Ilie a fost zidită între 1 mai și 15 octombrie 1488, fiind „soră” cu Mănăstirea Voroneț, ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare în același an. Ea a fost ridicată pe locul unei mai vechi mănăstiri, din vremea lui Iliaș Vodă (1432–1433, 1435–1442), fiu și succesor la domnia Moldovei al lui Alexandru cel Bun.

Spre mijlocul veacului al XVII-lea, Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei a reparat biserica și a refăcut pictura.

În prima parte a secolului al XVIII-lea, aici a viețuit și a fost egumen Sfântul Paisie. Acesta a mers apoi la Râșca și la Sihăstria Putnei, unde a trecut la cele veșnice în 16 decembrie 1784. A fost canonizat în 2016, fiind sărbătorit împreună cu Sfinții Putneni, Mitropolitul Iacob (15 mai) și Cuvioșii Sila și Natan (16 mai).

În 1775, Bucovina a fost ocupată de Imperiul Habsburgic, iar majoritatea mănăstirilor au fost desființate. Mănăstirea Sfântul Ilie a fost închisă la 29 aprilie 1785, chiliile au fost demolate, iar biserica a fost transformată în biserică parohială.

În 2019–2022, biserica voievodală a fost restaurată cu fonduri europene, preotul paroh Eduard Gavrilei fiind susținut de Consiliul Local al comunei Șcheia și, în mod deosebit, de domnul primar al comunei Șcheia, Vasile Andriciuc.

La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, mănăstirea a fost redeschisă în mai 2022, stareț fiind rânduit PCuv protosinghel Elisei Preotu.

Redeshiderea Mănăstirii Sfântul Ilie și resfințirea ei se adaugă celor trei aniversări deosebite ale Anului Jubileu în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavriil Trotușan, și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea.

Slujbă de resfințire a Bisericii lui Ștefan din satul Sf. Ilie. Fiecare credincios va avea posibilitatea de a intra în Sfântul Altar pentru a se închina. Sunt așteptați secretarul de stat Victor Opaschi și istoricul Adrian Cioroianu (FOTO), 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava