Concert pascal
MOPAN Suceava

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” celebrează Ziua Culturii Naționale prin realizarea proiectului „Spectacolul Cuvintelor – Îmbrățișarea Poeziei cu Teatrul” care se va desfășura în perioada 15 – 17 ianuarie și care propune o experiență culturală unică prin aducerea poeziei contemporane în centrul atenției, sub îndrumarea și coordonarea poetului și dramaturgului Matei Vișniec. Proiectul a fost prezentat în cadrul unei conferință de presă susținută de managerul Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, Angela Zarojanu și directorul de spectacole Alina Mihăescu. Zarojanu a precizat că proiectul a fost finanțat de Ministerul Culturii cu suma de 46.800 de lei și că a obținut la evaluare 86,3 puncte fiind clasat pe locul 4 din cele 35 de proiecte finanțate.

”Ziua Culturii Naționale reprezintă o ocazie deosebită de a evidenția și promova valorile și creațiile artistice specifice culturii românești, cu precădere pentru generația tânără. Ne dorim ca prin acest proiect să fim mai aproape de comunitatea suceveană prin implicarea activă la evenimente culturale, construind astfel legături sociale mai strânse și o mai bună coeziune comunitară”, a spus Zarojanu.

„Spectacolul Cuvintelor – Îmbrățișarea Poeziei cu Teatrul” reprezintă o călătorie creativă în lumea cărților și a lecturii, adresată tinerei generații și vizează stimularea interesului pentru lectură și promovarea culturii cărții cu scopul de a oferi participanților instrumente practice pentru a valoriza și integra lectura în viața de zi cu zi.

Cunoașterea poeziei și dramaturgiei române oferă o oportunitate de a explora și promova forme artistice diverse. Poetica cuvântului scris și expresivitatea scenică creează o experiență artistică complexă și bogată iar prin proiectul nostru ne dorim să explorăm apropierea dintre poezie și teatru, aducând împreună cuvântul scris și interpretarea scenică. Evenimentele literare și recitalurile de poezie atrag atenția asupra importanței literaturii în societate, în viața fiecăruia dintre noi. Atât poezia, cât și teatrul sunt mijloace eficiente în descoperirea de sine, prin care se pot aborda subiecte sociale și culturale importante care au puterea de a reflecta realitățile contemporane și de a provoca gândirea critică.

Poetul și dramaturgul Matei Vișniec este invitatul special în cadrul evenimentului  „Spectacolul Cuvintelor – Îmbrățișarea Poeziei cu Teatrul”. El a debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii „Cenaclului de luni” condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”. Matei Vişniec este autorul a şapte volume de poezie, șapte romane, o carte de nuvele şi peste 50 de piese de teatru. El crede în rezistența culturală și în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Mai presus de toate, Matei Vișniec consideră că teatrul și poezia pot denunța manipularea prin <idei mari>, precum și spălarea creierului prin ideologie.  Prin operele sale, Matei Vișniec contribuie la promovarea culturii române într-un mod contemporan și atrăgător, aducând în prim-plan teme relevante și stimulând reflecția asupra identității și a relației cu lumea. Astfel el se încadrează în peisajul cultural din România ca un promotor al creativității și al dialogului cultural.

Proiectul include organizarea unui atelier de inițiere în artă și practica lecturii și se adresează cu preponderație generației tinere, care are misiunea de a continua și, poate de a îmbunătăți drumurile deschise de coloșii literaturii române. Participanții vor beneficia de îndrumarea experimentatului dramaturg Matei Vișniec, având ocazia să exploreze genul liric și să înțeleagă importanța lecturii în dezvoltarea personală și culturală.

Astfel vom lansa în rândul tinerilor provocarea interpretării poeziilor, prin organizarea unui concurs de interpretare. În fața unui juriu distins ce va aprecia abilități și sensibilitate, tinerii se vor putea înscrie la concursul ce va avea finalitate în acordarea unor premii, răsplătind și încurajând astfel talentul, puterea, încrederea în sine și misiunea de a deveni un exemplu pentru generația ascunsă în spatele ecranelor.

Pe toată durata desfășurării atelierelor vom fi onorați și de prezența d-lui Mihai Pânzaru – PIM – unul dintre cei mai mari graficieni și caricaturiști români, ce va executa portrete stilizate participanților la concursul de recitare poezii. Maestrul Pânzaru Mihai PIM este distins cu Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României, iar în ianuarie 2021 i s-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer.

Vă prezentăm mai jos programul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale din cadrul proiectului  „Spectacolul Cuvintelor – Îmbrățișarea Poeziei cu Teatrul”.

  15 Ianuarie

Orele 12:00-14:00

  • Prezentarea proiectului „Spectacolul Cuvintelor – Îmbrățișarea Poeziei cu Teatrul”
  • Lecturi din poeziile lui Matei Vișniec și prezentarea volumului „Poezii de transformat visele în oglinzi”

–       Participă actori ai TMMVS

–       Invitat special poetul și dramaturgul Matei Vișniec

 

Orele 14:00-16:00

  • Ateliere de inițiere în arta și practica lecturii destinate copiilor și adolescenților

 

Orele 16:00-17:00

  • Discuții libere

 

  16 Ianuarie

Orele 12:00-13:00

  • Conferința Amintiri literare. Poeții pe care i-am cunoscut – susținută de poetul dramaturg Matei Vișniec

 

Orele 13:00-14:00

  • Dialog cu tinerii liceeni, despre creativitatea culturală și vizibilitatea culturii române în străinătate.

Orele  14:00-15:00

  • Prezentarea volumului de poezii pentru adulți „Poemul care se citește pe sine” de Matei Vișniec

Orele  15:00-16:00

  • Sesiuni de lecturi dedicate publicului larg: „Buzunarul cu pâine” , „Cabaretul cuvintelor” și „Despre tandrețe” de Matei Vișniec, cu actori ai TMMVS

Orele  14:00-18:00

  • Înscrierea elevilor la concursul de recitare – conform regulamentului.

 

17 ianuarie

Orele 10:00-17:00

  • Concursul de recitare de poezii pentru copii și adolescenți

 

Orele 17:00-18:00

  • Premierea câștigătorilor

 

* Loc de desfășurare: spațiul expozițional al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

* Evenimentul include participarea maestrului grafician Mihai Pânzaru PIM cu realizarea de portrete grafice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava