MOPAN Suceava
  • Obiective de patrimoniu din Suceava și poveștile lor se regăsesc din acest an în programul național de turism cultural România Atractivă;
  • Suceava se află în top 5 județe ca număr de obiective incluse în program;
  • Jurnaliști și creatori de conținut au făcut singuri untul într-o gospodărie tradițională din Bucovina și au admirat satul-muzeu Ciocănești;
  • Statul moldovean a fost înființat de două ori, iar istoria începuturilor Moldovei este chiar mai interesantă decât legendele;
  • Cea mai veche biserică de lemn din România se află în cimitirul de la Putna și se presupune că a fost mutată de la Volovăț într-o singură noapte.

Multe sunt locurile din țară prin care pașii nu ne-au purtat încă și pe care le putem descoperi. De multe ori, chiar și aproape de casă există legende, locuri de vizitat și povești de aflat care ne pot îmbogăți cunoștințele sau care ne pot oferi experiențe de viață pe care nu le-am avea în niciun alt colț de lume.

Anul acesta, România a lansat cel mai nou program de turism cultural din Europa, România Atractivă, în care români și străini sunt invitați să descopere cele mai prețioase obiective istorice și culturale din toată țara. Județul Suceavaa înscris în proiectul cu promovare națională și internațională, printre altele, Mănăstirile Putna, Arbore și Humor, biserica de lemn „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” din Rădășeni, gospodăriile tradiționale din Brodina și produsele gastronomie tradiționale din Câmpulung Moldovenesc și din Ținutul Huțulilor. Obiectivele fac parte din patru rute: Ruta mănăstirilor, Ruta bisericilor de lemn, Ruta satelor cu arhitectura și Traseul gastronomiei tradiționale românești.

Turiștii pot descoperi la fiecare pas povești mai puțin sau mai mult știute despre locurile pe care le pot vizita, odată cu descărcarea de AICI a aplicației gratuite România Atractivă, disponibilă pe Android si pe iOS.

Când istoria bate legenda – curiozitățile înființării statului medieval moldovean

Județul Suceava este inima Bucovinei, iar fiecare colțișor respiră spiritualitate și istorie, fie prin bisericile pictate și monumente recunoscute și încadrate în patrimoniul UNESCO, precum Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava, Voroneț și Sucevița, fie prin mănăstiri precum Putna, Slatina, Râșca și altele, multitudinea de biserici de lemn sau locuri ale memoriei, precum Cetatea Sucevei și localitățile Baia, Siret și Rădăuți.

Știați că biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuți (1359) și biserica Sfânta Treime din Siret (1354-1358) sunt cele mai vechi biserici de piatră din Moldova și datează din vremea începutului statului medieval moldovean?

Cu toții cunoaștem legenda lui Dragoș, întemeietorul Moldovei, și totuși statul medieval moldovean a fost înființat de două ori. În cazul Moldovei, istoria începuturilor se dovedește a fi mult mai interesantă decât legendele. Sursele istorice menționează trei personaje cu nume de Dragoș pe la final de secol al XIII-lea și până la mijlocul secolului al XIV-lea, toți trei având legături directe cu Moldova. Primii doi nu doar că au același nume, dar au și aceeași titulatură – Dragoș din Giulești (undeva în zona Maramureșului de azi). Sunt bunic și nepot. Se pare că între 1241 și 1350, cei doi primesc însărcinări de la regele maghiar, ai căror supuși erau, să îi alunge pe tătari. De asemenea, mai apare și al treilea Dragoș din Bedevlia, în Ucraina Subcarpatică. Se pare că acesta din urmă, sub oblăduirea stăpânului său, înființează o mică provincie cu câteva puncte fortificate – Baia, Siret. Această provincie, numită „marcă de apărare”, este recunoscută de regii maghiari și lăsată moștenire de Dragoș fiului său Sas și nepoților Balc, Drag, Dragomir, Ștefan.

Acum încep curiozitățile. Regalitatea maghiară era una catolică. Știm că, de la finalul secolului al XIII-lea, încerca prin toate formele să atragă la catolicism pe toți cnejii și liderii locali români. Din acest motiv, știați că primele biserici de piatră, inclusiv Sfânta Treime din Siret, au fost catolice? Pe la 1359, Bogdan, un alt voievod din Maramureș, refuză să se convertească la catolicism și, împreună cu familia și cu supușii săi, vine în Moldova. Aici au loc lupte între Bogdan și urmașii lui Dragoș, dar întrucât supușii acestora erau ortodocși, trec de partea lui Bogdan. Urmașii lui Dragoș apar menționați în cronicile maghiare ca beneficiari ai proprietăților confiscate lui Bogdan, pe de o parte ca o compensație pentru pierderea suferită, pe de alta ca recunoștință față de loialitatea față de catolicism și coroana maghiară. În Moldova, în schimb, Bogdan extinde fosta marcă de apărare și fondează un stat independent, care abia spre începutul domniei lui Alexandru cel Bun va arăta așa cum o știm de pe hărțile medievale.

Cea mai veche biserică de lemn din România se află în cimitirul de la Putna și a fost mutată de la Volovăț într-o noapte

Pentru că l-am amintit pe Dragoș Vodă, există în cimitirul de la Putna, acolo unde cu toții mergem să vedem măreața construcție a lui Ștefan cel Mare, o mică biserică de lemn a cărei identitate este învăluită în mister. Legenda spune că după o victorie a lui Ștefan cel Mare, domnitorul a dorit să ridice la Volovăț o biserică de piatră, dar îndrăgind micul lăcaș de cult de acolo construit din lemn, a cerut soldaților săi să-l mute la Putna. Soldații săi au mutat biserica într-o noapte.

Dincolo de acest fapt remarcabil, rămâne curiozitatea datării acestei biserici de lemn. Legendele locale spun că biserica a fost ridicată la Volovăț de însuși Dragoș Vodă, undeva pe la 1345-1350. Prima menționare scrisă a bisericii este în „Letopiseţul Ţării Moldovei de la zidirea lumii până la 1601 şi de la 1709 la 1711″ a lui Nicolae Costin, iar probele analizate dendrocronologic indică faptul că lemnul are o vechime de aproximativ 650 de ani, plasând corect bisericuța în vremea lui Dragoș Vodă. De asemenea, cea mai veche parte a bisericii de lemn se păstrează în jumătatea de răsărit. Lemnul vechi prezintă semne de numerotare, folosite la desfacerea şi mutarea bisericii, ceea ce confirmă povestea mutării. În acest caz, în Suceava nu se află doar cea mai veche biserică de lemn din Moldova sau din România, ci și una dintre cele mai vechi din Europa.

Aplicația mobilă de travel România Atractivă, parte din programul de turism cultural, vă propune să descoperiți și alte locuri minunate, precum comuna-muzeu cu cele mai frumoase case încondeiate ca ouăle de Paști (Ciocănești), gospodăriile tradiționale din Brodina și Straja, unde s-au născut celebrele trăistuțe, sau bunătățile precum tocinei și alivenci, chișcă și tocană de hribi, ce-ți lasă gura apă și te îmbie la drum într-o clipită.

Jurnaliști și creatori de conținut au făcut singuri unt și au admirat, din căruțele trase de cai, satul muzeu bucovinean Ciocănești

Peste 50 de jurnaliști șicreatori de conținut au plecat în țară să descopere și să promoveze noul program de turism România Atractivă, imediat după lansarea care a avut loc pe 15 mai. Unul dintre grupurile de presă și creatori de conținut, naționali și internaționali, au venit, în luna mai, să viziteze și obiectivele din județul Suceava. Ei au încercat încântați să „fabrice” singuri untul într-una dintre gospodăriile bucovinene, au admirat, din căruțele trase de cai, gospodăriile tradiționale din satul-muzeu în aer liber Ciocănești și avut parte de momente deosebite la Mănăstirea Putna, una dintre cele mai mari și mai vizitate mănăstiri din România.

Astfel, obiectivele turistice din zonă au devenit parte din poveștile scrise de participanți sau postate pe social media, iar promovarea obiectivelor din județ va continua, inclusiv prin participarea custozilor de obiective pe care județul Suceava le are pe platformă, aceștia fiind îndemnați să dea mai departe vestea lansării platformei publicului larg care îi urmărește, folosind link-ul următor de descărcare gratuită a platformei: https://romaniaatractiva.app.link/download.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava