Concert pascal
MOPAN Suceava

Un tânăr teolog îi cere arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, să-i trimită pe preoții pensionari în parohii misionare ”unde este foarte efervescent fenomenul sectar” sau parohii nou înființate. ”Sunt un tânăr teolog și urmăresc cu interes Rubrica „Răspunsul Ierarhului”. Cu ceva vreme în urmă ați spus că unii dintre preoții care au ajuns la vârsta pensionării mai au foarte multe de oferit din experiența lor și că sunt de folos vieții religioase din eparhie. Prin urmare, le-ați mai prelungit continuarea activității pastorale. Dacă mai au încă putere, voință … și experiență, nu ar fi mai potrivit să le încredințați spre păstorire parohii misionare, parohii unde este foarte efervescent fenomenul sectar, sau parohii nou înființate ??? După cum bine știm, sunt foarte mici și nu se pot susține financiar conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, sau să slujească și să predice la noile mănăstiri care au deficit de personal. Având în vedere că ei primesc deja pensie, ar fi de bun augur să vacantați parohiile, pentru a face loc preoților care sunt de 10, 15 sau chiar 20 de ani într-o parohie de numire, misionare cele mai multe dintre ele, dar care au și ei de oferit poate mai mult decât un preot pensionar, iar în același timp au familii de întreținut. Mă gândesc că dacă ați proceda așa, mulți dintre dornicii pensionari ar renunța, este clar … motivul pentru care cer prelungirea, în majoritatea cazurilor este cel financiar.

Poate așa, s-ar încuraja și tinerii să se înscrie la seminar și ulterior la facultățile de teologie, dar văzând că sunt preoți care ajung la vârsta de 50 de ani, în parohii de 50, 60 sau 100 de familii, își pierd motivația, pentru că vrem nu vrem, preotul este obligat să aibă familie și prin urmare este îndatorat să o întrețină. Trebuie să amintim aici că sunt cazuri în care preotesele sunt plecate la muncă în străinătate, iar preoții trebuie să mai lucreze și altceva în plus”, a scris tânărul teolog.

”Preoții care au avut o activitate frumoasă în parohia lor sau au lucrări în desfășurare sau au construit biserici pot beneficia de o meritată prelungire de până la cinci ani a activității, contribuțiile lor fiind date slujitorilor care nu beneficiază de acestea”, a răspuns IPS Calinic.

Un tânăr teolog sugerează Arhiepiscopiei ce să facă cu preoții pensionari care vor să mai rămână în activitate, 8.0 out of 10 based on 9 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (9 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava