Concert pascal
MOPAN Suceava

Vârful Ouşorul, căci despre el este vorba, înalt de 1639 de metri, este un fost munte vulcanic, format în perioada de înălţare al axului central Oriental (Triasic-Jurasic), în vârf existând semne ale vechiului crater. Se află în sud-estul Munţilor Suhard, în apropierea depresiunii Dornelor, având o formă tronconica şi vârful rotunjit. Este alcătuit din roci moi, ce ies la suprafaţă uneori, fiind acoperit cu o zonă de pădure de brad spre poalele muntelui iar în vârf se află o pajişte alpina sau o ”chelie” cum i se mai spune. Pentru localnici reprezintă un adevărat barometru, ceea ce le permite prognoze corecte ale vremii în funcţie de gradul de nebulozitate de la nivelul vârfului.

De câţiva ani, pe vârf s-a ridicat o cruce pe care stă scris: „Prin acest semn vei învinge”, un gest de recunoştinţă pentru jertfa făcută de eroii neamului. În timpul primului război mondial, pe Vârful Ouşorul au fost lupte crâncene, mărturiile fiind prezente şi astăzi prin ceea ce a rămas din acele tranşee săpate în munţi; mulţi oameni au fost răniţi, alţii au murit aici, iar cinstirea eroilor şi ridicarea unei cruci este un gest binevenit. Crucea metalică înaltă de aproape 10 metri, este vizibilă inclusiv pe timp de noapte, fiind prevăzută cu LED-uri alimentate de un panou fotovoltaic. Ea este vizibilă în întreaga depresiune a Dornelor, de la Şarul Dornei şi Panaci, de la Tihuţa, Poiana Stampei şi Dornişoara până la Poiana Negri, Iacobeni şi Mestecăniş şi chiar de pe Munţii Călimani.

Iniţiativa realizării acestui simbol religios pe vârful unuia dintre cei mai cunoscuţi munţi din Bazinul Dornelor, a aparţinut lui Dinu Popescu, fost şef al Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, care şi-a pierdut viaţa la sfârşitul anului 2016, într-un tragic accident de maşină. Crucea a fost proiectată tot de un silvicultor, inginerul Gavril Ilișoi, șeful Ocolului Silvic Crucea și a fost realizată prin efortul financiar al celor de la Direcţia Silvică, împreună cu cei de la ocoalele silvice din Bazinul Dornelor.

Ouşorul este uşor accesibil din Dorna Candrenilor, Floreni, Vatra Dornei şi puţin mai greu accesibil din Iacobeni.

Vârful muntos cu ”chelie” din județul Suceava unde în primul război mondial s-au dus lupte crâncene (foto), 6.7 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (6 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava