Concert pascal
MOPAN Suceava

În după amiaza zilei de duminică, 17 septembrie 2023, moment în care Biserica ne îndeamnă la luarea Crucii și urmarea lui Hristos, credincioșii Parohiei Pleșești, Protopopiatul Fălticeni, au luat parte la un eveniment deosebit, sfințirea Icoanei Pantanassa, odor care va împodobi sfântul locaș, și binecuvântarea casei sociale a parohiei de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La ceas de priveghere, Preasfinția Sa a fost primit la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Pleșești-Deal, a Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, cu flori, dar și cu pâine și sare de către tinerii de toate vârstele ai comunității și de oficialitățile locale, între care domnul Cornel Salamaha, Primarul Comunei Vulturești.

Înconjurat de un sobor numeros de preoți, din care au făcut parte pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, și pr. Petru Irimescu, de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitatea Rădăşeni, fiu al satului, ierarhul a săvârșit rânduiala sfințirii icoanei „Pantanassa”, copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.

A urmat binecuvântarea casei sociale, ale cărei lucrări au fost recent finalizate, aceasta fiind sfințită prin stropire cu agheasmă și prin ungere cu untdelemn sfințit.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis gândul de binecuvântare și felicitare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și a subliniat importanța acestui eveniment prin care Preamilostivul Dumnezeu a revărsat din darurile sale cele bogate peste credincioșii acestor meleaguri.

A urmat momentul înmânării distincțiilor de vrednicie, oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii, ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești. Pr. protoiereu Adrian Dulgheriu a dat citire textelor distincțiilor eparhiale, iar Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a înmânat pr. Petru Irimescu cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei” „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferit pr. paroh Daniel Constantin Loluță și doamnei preotese Maria Lenuța Loluță, agent șef adjunct în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, întrucât au urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Alături de reprezentanți ai instituțiilor locale, între invitați s-a numărat și stareța Mănăstirii Moldovița, stavrofora Benedicta Tatulici.

La final, pr. paroh Daniel Constantin Loluță a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare, Înaltpreasfinția Sa fiind și inițiatorul edificării acestui așezământ social, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezență, oferindu-i, din partea comunității parohiale, o copie a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către toți cei prezenți la ceas de sărbătoare, precum și către cei care sprijină neîncetat lucrarea Bisericii.

Icoana Maicii Domnului Pantanassa, cunoscută pentru nenumăratele minuni, fiind vindecătoare de multe boli, izbăvitoare de cancer, a fost adusă în tezaurul Mănăstirii Vatoped de la Nea Skiti. De-a lungul timpului, numeroase copii ale icoanei au săvârșit minuni, tămăduind trupurile și sufletele celor care au înălțat rugăciuni cu evlavie Născătoarei de Dumnezeu.

Neprețuitul odor sfințit în această zi va fi așezat în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Pleșești cu prilejul hramului, la 14 octombrie 2023.

Irina Ursachi

Zi de sărbătoare la Parohia Pleșești. PS Damaschin a sfințit casa socială și Icoana Pantanassa, copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava