Concert pascal
MOPAN Suceava

Poate că este potrivit și folositor să ne reamintim, acum, la 173 de ani de la nașterea marelui Eminescu, spusele lui cu referire la rostul existenței omenești: ”Atingerea absolutului e fericirea supremă, iubirea împlinită e doar o treaptă spre fericire”.

Această comuniune cu absolutul, despre care vorbesc toate marile tradiții spirituale, reprezintă, așadar, cea  mai înaltă condiție evolutivă la care poate avea o ființă umană acces. De aceea, cuvintele de mai sus ale marelui nostru poet ne oferă, cred, posibilitatea de a înțelege de ce trecerea lui Mihai Eminescu prin lume a încrustat, lasă, și încă va lăsa asemenea urme înstelate asupra culturii românești și universale. El a fost și va rămâne o personalitate imensă, în stare să lumineze celorlalți drumul înspre esențial, datorită puterii minții și sufletului lui de a extrage lumini proaspete tocmai din acea zonă de cunoaștere verticală a adevărurilor ce structurează, întrețin și pun în mișcare realitățile lumii noastre. Căci este vorba, desigur, despre înțelegerea, prin trăire directă, nemijlocită, a acelui Adevăr despre care Isus Hristos ne învață că ne va face liberi.

George Călinescu spunea undeva că: ”Un geniu lasă, de plânge sau de râde, o dâră de foc cosmică pe traiectoria lui existențială, dând o lecție de construcție umanității”. Ridicând, prin sine însuși și cu har de la Dumnezeu, cultura românească la verticala acestei ”dâre de foc cosmice” , Mihai Eminescu a făcut posibilă apariția, pe cerul culturii universale, a unor străluciri și înțelesuri noi, vizibile din oricare punct situat dedesubt, la suprafața acestei planete albastre.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava