Concert pascal
MOPAN Suceava

Fotbalul a fost și este probabil cel mai iubit joc la Suceava. Un fost bun fotbalist al Sucevei, Ion Puiu Marin, a realizat superba performanță de a aduna în două cărți amintiri exacte, dar și de suflet pentru microbiștii de pe aceste meleaguri.

După o muncă de trei ani de adevărat Sisif, cu zeci de ore petrecute în arhivele Bibliotecii ”I.G.Sbiera”, autorul a reușit în mod cert cea mai frumoasă ”radiografie” a jocului cu balonul rotund din Suceava. În cele peste 450 de pagini ale primei sale cărți, Puiu Marin a trecut în revistă toate rezultatele, rețineți, ale echipei reprezentative de fotbal a Sucevei din 1963-1964 și până în prezent, cu autorii golurilor și câteva considerente din meciurile respective. Mai mult, el a readus în atenție toate loturile formațiilor Sucevei din acei ani și până acum, la care se adaugă fotografii de colecție și scurte descrieri ale jucătorilor de calibru care au rămas aici și au făcut cinste Bucovinei. Bonus la acest adevărat tur de forță a fost faptul că pe lângă Chimia, Cetatea, CSM, Bucovina și Foresta Suceava, autorul cărților a rememorat echipele reprezentative din Gura Humorului, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung, Rădăuți și Frasin la momentele întâlnirii lor cu gruparea suceveană.

În cea de-a doua carte, ”Au antrenat pe Areni”, Puiu Marin a adus în atenție tehnicienii care s-au străduit să aducă gloria la Suceava.

Așa cum personal a declarat, autorul lucrărilor Puiu Marin, a dorit să prezinte tinerilor modele de jucători din timpurile de demult și să facă în așa fel ca și fii sau nepoții fotbaliștilor din epoca romantică să fie mândri de tații și bunicii lor.

Un singur regret ne încearcă, după ce am răsfoit aceste două splendide cărți, ”Radiografia Fotbalului Sucevean” și ”Au antrenat pe Areni”, faptul că fiind destul de consistente, așa cum a fost și este istoria jocului cu balonul rotund de la noi, nu au putut fi reproduse în mai multe exemplare. Doar prietenii autorului au beneficiat de privilegiul de ale citi, mare păcat fiind că mai mulți iubitori ai fotbalului sucevean nu au posibilitatea să lăcrimeze sau să-și ducă degetul la frunte a aducere aminte atunci când citesc rezultatele sau autorii golurilor. Să sperăm că Ion Puiu Marin, cu bun simțul și modestia lui caracteristice, va reuși să multiplice cele două cărți la care a muncit pentru că se merită.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava