Concert pascal
MOPAN Suceava

Ieri, 20 iulie 2023, a avut loc lansarea lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”, ediţia nr. 21, realizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din România ce prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anii 2022 și 2023, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.

În cadrul evenimentului au avut intervenții:

  • Florin JIANU, Președinte CNIPMMR
  • Univ.Dr.Ovidiu NICOLESCU, Prezentarea lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România 2023”
  • Florin SPĂTARU, Consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului
  • Ștefan Radu OPREA, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
  • Victor NEGRESCU, Europarlamentar
  • Alin ANDRIEȘ, Secretar de stat, Ministerul Finanțelor
  • Teodora Elena PREOTEASA, Secretar de stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
  • Dumitru NANCU, Director general FNGCIMM
  • Matei CĂLIN, Director General GROUPAMA
  • Mihaela IORGA, Business Development Director Corporate BCR

Cele mai importante aspecte semnalate în cadrul lucrării sunt următoarele:

  • Principalele evoluţii contextuale cu influenţă negativă asupra activităţii IMM-urilor: 53.91% situația economică mondială, 47,46% insuficienta capacitate a guvernului, parlamentului etc. de a gestiona problemele economice, 45,68% predictibilitatea redusă a mediului pentru IMM-uri, 33,33% birocrația excesivă.
  • Inflația (56,45%), scăderea cererii interne (42,16%), costurile ridicate ale creditelor (33,84%), pregătirea și menținerea personalului (31,48%), incertitudinea evoluțiilor viitoare (31,76%), concurența neloială (28,99%), creșterea nivelului cheltuielilor salariale (28,02%), întârzierile la încasarea contravalorii facturilor de la firmele private (27,32%) sunt principalele dificultăţi în activitatea IMM-urilor
  • 22,16% din IMM-uri au estimat că evoluția mediului de afaceri va fi favorabilă dezvoltării business-urilor lor
  • 54,28% dintre aceştia intenţionează să acceseze fondurile structurale în 2023
  • 58,18% dintre IMM-uri se vor autofinanța în anul 2023

“Carta Alba a IMM-urilor este o lucrare de referință, o lucrare folosită de toți partenerii fie naționali sau internaționali în fundamentarea politicilor publice, ediția din acest an fiind realizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În această perioadă marcată de multe zvonuri facem un apel la rațiune și echilibru, mediul de afaceri fiind un partener profesionist care asteaptă onestitate din partea Guvernului și solicită acestuia ca regulile să fie respectate și să rămână neschimbate în perioada exercitiului fiscal. Așteptăm ca reforma să înceapă cu structrura statului iar implementarea noilor masuri să fie fundamentate în baza unor analize de impact, cheia fiind consultarea partenerilor sociali. Guvernul are obligația de a-și asuma atât măsurile pe care le adoptă, cât și consecințele economico-sociale ale acestora. Reiterăm apelul către Guvern de a-și îndrepta ateția către fondurile europene și independența energetică a țării, domeniul energetic având o influență hotarâtoare asupra scăderii inflației.”, Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava