Concert pascal
MOPAN Suceava

Palatului Administrativ din municipiul Suceava, clădire afectată de incendiul izbucnit în luna martie 2021. Gheorghe Flutur a precizat că după stabilirea unor noi soluții de consolidare, termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit până în luna august 2025. Termenul inițial pentru terminarea lucrărilor era finalul anului 2024. El a arătat că valoarea investiției este de nu mai puțin de 96 milioane de lei.

Șeful administrației județene a declarat că la Palatul Administrativ sunt necesare intervenții majore în ceea ce înseamnă infrastructura clădirii. „Odată sunt intervențiile pentru desfacere și aici sunt foarte mulți metri pătrați de pereți neconformi, respectiv 370 mp, apoi tavane din rigips, carton. Și apoi avem și consolidări de fundații. Sunt coloane întregi care pleacă de la demisol până la etajele superioare pentru consolidare. De asemenea, erau ziduri neconforme de 12,5 centimetri care au fost dărâmate și care vor fi dublate la 25 de cm. Sunt zone cu acele bolți din cărămidă, care se sprijină doar pe niște platbanduri din fier și atât. Acolo trebuie turnată placă de 7 centimetri care să fie prinsă în fier beton. Sunt și boiandruci care trebuie urgent înlocuiți pentru că pereți întregi se sprijină pe ei. Apoi sunt pereți la care s-a intervenit în 1968 și s-a tăiat din ei pentru a se pune calorifere sub geamuri și s-a slăbit rezistența întregului zid. Și toate astea trebuie consolidate. Sunt și tavanele din lemn care trebuie înlocuite cu placă din beton armat”, a arătat Flutur.

El a mai precizat că după finalizarea lucrărilor clădirea va avea un sistem modern de aer condiționat astfel încât pe fațadă nu vor mai fi acele cutii ale aparatelor de aer. „Trebuie spus că s-a luat în calcul tot ce înseamnă punerea în siguranță a acestei clădiri. După cum au spus și specialiștii prezenți astăzi clădirea era categorisită în clasa a 3-a de risc seismic, însă după expertiză s-a văzut clar că erau anumite zone cu risc seismic foarte ridicat. Astfel, la etajul soi erau bolți crăpate longitudinal care puteau să fie un pericol, mai ales că sub ele erau tavane false. Puteau să pună în pericol viața oamenilor. E bine că se intervine profesionist, cu o firmă care are specializarea în acest domeniu și sper să iasă o treabă bună pentru o perioadă bună de timp. Vrem ca sediul Palatului Adminsitrativ să fie emblematic, să păstrăm și patina de monument istoric categoria B, dar să știm că este și o clădire în siguranță”, a mai afirmat șeful administrației județene.

Lucrările de consolidare, restaurare, reabilitare și dotare a Palatului Administrativ din Suceava sunt realizate de asocierea formată din firmele SC GENERAL CONSTRUCT SRL, SC LOIAL IMPEX SRL, SC POLARH DESIGN SRL și  SC CUBE STRUCTURE ENGINEERING SRL.

 

Flutur după ce a vizitat lucrările la Palatul Administrativ: „Vrem să păstrăm patina de monument istoric, dar s-a luat în calcul tot ce înseamnă punerea în siguranță a acestei clădiri”, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava