Concert pascal
MOPAN Suceava

Șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, i-a îndemnat pe suceveni să spună mult mai tare că iubesc Bucovina, mai ales că „ani de zile alții ne-au confiscat-o”. Îndemnul a fost făcut astăzi, la celei de-a noua ediții a Horei Bucovinei, eveniment organizat în fosta tabără Bucșoaia, din orașul Frasin. Hora Bucovinei a fost organizată de Consiliul Județean Suceava, în colaborare cu Primăria Frasin.

În fața celor care au umplut platoul central al taberei, acolo unde s-a desfășurat Hora Bucovinei, Gheorghe Flutur le-a transmis că nu trebuie să le fie rușine să strige mai tare numele Bucovinei. El a amintit și de faptul că la una dintre primele ediții a fost criticat pentru că pe unul din munții din apropierea taberei s-a scris Bucovina cu oi. „Apoi, ce e rău că s-a scris cu oi pe munte acum câțiva ani. Am văzut că e o critică constantă la adresa mea, că acolo s-a scris Bucovina. Vă îndemn să spuneți mai tare Bucovina, și că o iubiți. Să nu vă fie rușine, pentru că ani de zile alții ne-au confiscat-o. Trăiască Bucovina, petrecere frumoasă”, le-a transmis Gheorghe Flutur sucevenilor și turiștilor veniți duminică la Hora Bucovinei.

Gheorghe Flutur a reamintit că prima ediție a acestui eveniment a fost organizat în anul 2009, la inițiativa sa, iar de atunci Hora Bucovinei a crescut an de an, devenind un reper al evenimentelor care au loc în județul Suceava. Șeful administrației județene a ținut să le mulțumească și „celor care au continuat să organizeze Hora Bucovinei”, și în perioada celor patru ani cât el nu a mai fost președinte al Consiliului Județean. ”Chiar apreciez acest lucru, pentru că e o idee bună pentru Bucovina”, a ținut să precizeze șeful administrației județene. Alături de președintele CJ Suceava a fost și primarul orașului Frasin, Marinel Bălan, care a ținut, la rândul său, să mulțumească tuturor celor de față că sunt prezenți la acest eveniment, „cel unul dintre cele mai frumoase organizate în județul Suceava”.

Gheorghe Flutur a mai spus că Hora Bucovinei reprezintă un eveniment la care sucevenii și turiștii găsesc autenticul, tradițiile dar și portul popular din județ. „Dacă e să ne gândim că în majoritatea localităților din județul Suceava sunt evenimente pe parcursul unui an, astăzi este un eveniment al evenimentelor, un regal folcloric. Și chiar dacă vremea este puțin cam înnorată, muntenii sunt învățați și cu vreme rea, și cu vreme bună. Sper, și mi-am propus ca anul acesta să mutăm mai mult hora în mulțime, să danseze mai mult oamenii, și în special tinerii. Din punctul meu de vedere, Hora Bucovinei este un reper turistic. Bucovina prin asta este recunoscută”, a spus Flutur. El a declarat că în momentul de față, prin tradiții și autenticitate, Hora Bucovinei reprezintă o carte de vizită pentru județul Suceava, „care nouă ne face cinste în toată țara”.

Câteva zeci de mii de persoane au participat astăzi la ediția de anul acesta a Horei Bucovinei, eveniment organizat pentru a marca urcatul oilor la munte. Și la această ediție, sucevenii și turiștii au avut posibilitatea să cunoască obiceiurile de stână, dar și să deguste cele mai bune produse tradiționale, de la cașul proaspăt și până la alte delicii culinare, cum ar fi bor;ul de miel sau de vițel, balmoș sau brânză cu smântână și mămăligă. De asemenea, în apropierea platoului unde s-a desfășurat evenimentul, gospodarii au organizat mai multe expoziții de animale, vizitatorii putând să admire frumoșii ciobănești de Bucovina, sau unii dintre cei mai frumoși cai din zonă. Anul acesta, la Hora Bucovinei au fost prezenți un număr mare dintre membrii Asociației Produs în Bucovina, care au venit atât cu produse din carne și lapte, cât și cu obiecte meșteșugărești.

Hora Bucovinei de anul acesta s-a deschis în sunetele buciumașilor, după care pe aleea de acces în tabăra Bucșoaia au defilat cei mai mândri gospodari, veniți îmbrăcați în costume populare din toate zonele județului. După parada cailor și a trăsurilor, gospodarii îmbrăcați în frumoase costume populare au venit în mijlocul spectatorilor acolo unde împreună cu aceștia „au încins” o uriașă horă, pe melodia „Cântă cucu-n Bucovina”. În hora s-au prins și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, îmbrăcat și el în bundiță tradițională, primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreședintele CJ Suceava, Gheorghe Niță. În horă au intrat și subprefectul județului Suceava, Silvia Boliacu, dar și președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu. După deschiderea oficială, spectacolele folclorice au fost începute cu recitalul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.Spectacolele au continuat până seara târziu, printre cei care au urcat pe scenă numărându-se taragotistul Adi Neamțu, invitați din Ardeal, dar și ansambluri și interpreți de muzică populară din județ.
La fel ca în fiecare an, printre cei care au participat la Hora Bucovinei s-au numărat și un număr însemnat de șefi din administrație, deputați, senatori și primari suceveni. Astfel, pe lângă președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, la Hora Bucovinei au venit și cei doi vicepreședinți ai instituției, Gheorghe Niță și Viorel Seredenciuc, precum și deputații PNL Dumitru Mihalescul, Bogdan Gheorghiu și Angelica Fădor. Printre participanți s-au numărat și liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, deputatul Emanuel Havrici și primarul din Fălticeni, Cătălin Coman. La Hora Bucovinei au ținut să mai participe și liderul ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, dar și subprefectul județului, Silvia Boliacu.

Voia bună și atmosfera de la Hora Bucovinei i-a făcut pe politicieni să lase competiția deoparte și să se bucure de câteva momente de relaxare, degustând delicioasele produse tradiționale oferite de gospodarii de la stânele din Frasin, Fundu Moldovei, sau de la cele ale Ocoalelor Silvice din Vama și Frasin.

De altfel, după deschiderea oficială, liderii celor trei partide care au reprezentanți în Parlamentul României, PNL, PSD și ALDE au acceptat invitația primarului din Frasin de a lua masa împreună. Astfel, Gheorghe Flutur, Ioan Stan și Alexandru Băișanu au stat împreună la aceeași masă pentru a gusta din produsele tradiționale gătite de gospodinele și gospodarii din Frasin.

Flutur la Hora Bucovinei: Vă îndemn să spuneți mai tare că iubiți Bucovina, pentru că ani de zile alții ne-au confiscat-o”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava