Concert pascal
MOPAN Suceava

Toată suflarea frumosului sat Solonețu Nou din comuna Cacica populat de etnici polonezi a sărbătorit sâmbătă, 6 aprilie, împărțirea cu oul sfințit. Oamenii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica ”Coborârea Sfântului Duh” după care s-au adunat la Casa Polonă din localitate unde a avut loc prezentarea obiceiurilor de Paște și masa tradițională de Paște. ”Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor.

În acest an credincioșii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 31 martie. Cu această ocazie polonezii din Bucovina s-au întâlnit astăzi, 6 aprilie, la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a se împărți cu oul sfințit. Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit”,  a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Au fost alături de comunitatea poloneză: ES Petru Sescu – episcop auxiliar al diecezei de Iași împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina și preoții din decanatul de Bucovina, Doina Iacoban – fost subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Irina Vasilciuc – administratorul public al județului, prefectul Gheorghe-Alexandru Moldovan, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, delegația schimbului XIV al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Daniel Grabowski, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președinții și membrii filialelor Uniunii. Gazdele evenimentului au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, vicepreședinții Ștefania Carmen Zielonka și Ștefan Longher.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava