Concert pascal
MOPAN Suceava

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut, la 10 iulie, în contextul vizitei întreprinse la Bruxelles, o întrevedere cu doamna Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale. Întrevederea a constituit un prilej pentru continuarea dialogului cu Comisia Europeană pe evoluțiile vizând implementarea politicii de coeziune în România, fiind abordate totodată și aspecte legate de definirea politicii de coeziune post-2020 și pregătirile pentru preluarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Cu acest prilej, oficialul român a reiterat mulțumirile Guvernului României la adresa comisarului Crețu pentru sprijinul constant acordat de către Comisia Europeană autorităților române pe aspecte ce vizează o mai bună gestionare a fondurilor europene, subliniind rolul important al unei bune relaționări între Guvern și Bruxelles în acest domeniu. Totodată, premierul Viorica Dăncilă a reasigurat Comisia Europeană de angajamentul ferm al Guvernului României în direcția creșterii nivelului de atragere a fondurilor europene alocate în exercițiul financiar 2014 – 2020.

Prim-ministrul Dăncilă a arătat că Guvernul României va menține și în 2018 ritmul accelerat de evaluare și contractare a proiectelor, astfel încât să putem atinge ținta propusă de absorbție 100% la sfârșitul perioadei de programare. Este important să asigurăm o implementare accelerată a proiectelor pentru ca volumul de plăți să crească în 2018 și 2019. Astfel, eforturile Guvernului României sunt concentrate pe accelerarea implementării proiectelor deja admise la finanțare și pe sprijinirea beneficiarilor pe toată durata derulării investițiilor.

Premierul a subliniat faptul că autoritățile române își concentrează toate eforturile pe accelerarea implementării proiectelor deja aprobate pentru finanțare, pe parcursul anului 2018, în primul rând prin sprijinirea beneficiarilor pe tot parcursul derulării investițiilor, dar și prin deschiderea tuturor liniilor de finanțare, arătând că obiectivul propus pentru acest an îl reprezintă atingerea unui grad de absorbție de aproximativ 25%, incluzând prefinanțarea. Totodată, premierul Dăncilă a arătat că, pe lângă maximizarea gradului de absorbție, autoritățile române depun eforturi și în direcția asigurării unor proiecte de calitate care să beneficieze de finanțare europeană.

Discuțiile celor doi înalți oficiali au abordat și problematica negocierilor referitoare la politica de coeziune post-2020, inclusiv din perspectiva mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Premierul român a subliniat că România ar aprecia o mai mare flexibilitate pentru statele membre în alocarea bugetului pe obiectivele definite prin noul cadru de reglementare, astfel încât să poată reduce decalajele de dezvoltare în infrastructură pe domenii cheie telecomunicații, transport, mediu, energie, sănătate și educație. De asemenea, s-a discutat despre modul în care statele membre și România vor defini și transpune după 2020 prioritățile tematice precum inovare, digitalizare, transport, social și infrastructură.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat că România își propune o abordare constructivă, care să conducă la atingerea unui compromis, care să reflecte atât nevoile de a face față noilor provocări, dar și necesitățile legate de atingerea unei convergențe reale la nivelul Uniunii Europene, prin asigurarea unei finanțări adecvate pentru politica de coeziune și politica agricolă comună.

Șeful Guvernului de la București și comisarul european au discutat și despre stadiul unor proiecte concrete precum linia de metrou M6 și cele trei spitale regionale. În context, s-a convenit transmiterea de proiecte suplimentare în domeniul infrastructurii de transport și rutiere.

Politica transfrontalieră, migrația, cooperarea cu R. Moldova, cooperarea regională în format cvadrilateral, dar și Strategia Dunării au reprezentat alte subiecte abordate în cadrul întrevederii.

Comisarul european pentru politici regionale a salutat modificările legislative în domeniul achizițiilor publice, prin care s-a stabilit un termen limită pentru soluționarea cazurilor. De asemenea, a apreciat faptul că o prioritate a Președinției României o va reprezenta coeziunea.

Premierul Viorica Dăncilă a menționat faptul că la București, la sfârșitul lunii octombrie a.c., va fi organizată o conferință internațională privind viitorul politicii de coeziune și a adresat comisarului european pentru politici regionale o invitație de participare.

În ceea ce privește inundațiile, Corina Crețu a oferit asigurări că vor fi trimiși experți din partea Comisiei Europene, în România, pentru a contribui la evaluarea situației determinate de ploile abundente din ultima perioadă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava