Concert pascal
MOPAN Suceava

Ediţia a XIX-a a Campionatelor Mondiale de Fotbal a revenit ca organizare în premieră Africii. Gazda turneului final a fost Republica Sudafricană. Turnee finale de campionat mondial au mai fost în această ţară, dar la rugby, ediţia 1995 revenind celebrilor Springboks! Rugbiul din această zonă este practicat de populaţia albă, iar fotbalul de cea de culoare. Din acest motiv şi numele echipelor de fotbal din Africa de Sud au nume exotice ca Amazulu, Polokwane, Moroka sau Mpumalanga! Naţionala are şi ea a poreclă în ton, Bafana – Bafana. În 2010, tot mapamondul a aflat ce sunt vuvuzelele, instrumente care ne-au cam exasperat şi ne-au făcut să ne uităm la meciuri fără sonor.
Preliminariile au avut tot mai multe jocuri de baraj. Danemarca a depăşit la potou Portugalia, Suedia cedând în meciul decisiv la Copenhaga cu 1-0. Elveţia a depăşit cu un punct Grecia, iar Slovacia s-a calificat în premieră la un turneu final în dauna Sloveniei şi Cehiei.
Germania nu a avut probleme cu Rusia şi Finlanda, iar Spania a câştigat toate partidele jucate în grupă şi cu golaveraj 29-5, având 11 puncte peste Bosnia. Ibericii aveau deja în palmares titlul european cucerit în 2008.
Anglia a fost la 6 puncte de Ucraina, căreia i-a „dăruit” barajul ca un fel de răzbunare asupra croaţilor care i-au umilit în preliminariile Euro 2008. Italia şi Irlanda au terminat neînvinse grupa, azzurii evitând barajul. Olanda a luat şi ea toate punctele din preliminarii, 14 peste Norvegia şi Scoţia.
Marea tragedie a avut din nou accente mioritice. România a făcut cea mai modestă campanie de calificare la un campionat mondial terminând grupa cu un bilanţ negativ şi câteva umilinţe: 0-3 la Cluj cu Lituania, 2-3 şi 0-5 cu Serbia. Selecţionata României a încheiat grupa pe locul 5 după Serbia, Franţa, Austria şi Lituania, dar peste Feroe!
Din America s-au calificat la Mondialul African, Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay şi Chile, iar din Nord, SUA şi Honduras.
Din Africa, pe lângă echipa gazdă, s-au calificat Nigeria, Algeria, Ghana, Camerun şi Coasta de Fildeş. Asia a fost reprezentată de Japonia, Coreea de Sud, dar şi Republica Democrată Coreeană! În premieră de la Antipozi au venit împreună Australia şi Noua Zeelandă.
În meciurile de baraj, Rusia – Slovenia 2-1 şi 0-1 şi s-au calificat slovenii, Grecia – Ucraina 0-0 şi 1-0, elenii mergând la Mondiale, Irlanda – Franţa 0-1 şi 1-1 după prelungiri, „cocoşii galici” avansând la turneul final, Portugalia – Bosnia 1-0 şi 1-0.
Turneul final al Campionatelor Mondiale din Africa de Sud 2010 a „gemut” de „bombe”, finalistele din 2006 terminând ultimele în grupă. Franţa a fost a III-a după Uruguay şi Mexic cu doar un singur punct. Dar şi ţara gazdă a spus adio chiar din prima fază a competiţiei, deşi trecuseră de francezi cu 2-1. Au rămas totuşi vuvuzelele!
Argentina a „bătut” tot şi a primit un singur gol. Sud-americanii fuseserî campioni olimpici în 2004 şi 2008 şi aveau o „constelaţie” de vedete ca Messi, Veron, Aguero sau Milito şi antrenor Diego Maradona. Coreea de Sud a încheiat grupa pe doi peste Nigeria şi Grecia.
Şi Italia s-a făcut de „poveste”. După două remize, cu Noua Zeelandă şi Paraguay, a pierdut 2-3 cu Slovacia. Au mers mai departe Paraguay şi Slovacia, italienii fiind ultimii în grupă.
SUA şi Anglia au fost egal americanii înscriind în minutul 92 al partidei cu Algeria, altfel în optimi ar fi mers Slovenia.
Germania, după 4-0 cu Australia, a pierdut cu Serbia 0-1, dar a învins Ghana cu 1-0 şi a profitat de gafa sîrbilor, 1-2 cu Australia.
Olanda a câştigat toate meciurile din grupă, surpriza fiind Japonia care a învins cu 3-1 Danemarca. Camerunul lui Eto’o, zero absolut!
Brazilia şi Portugalia au fost „surori”, parcă ar fi vorbit aceeaşi limbă, 0-0 în disputa directă. Dar lusitanii au regretat, pentru că după 7-0 cu „democraţii” coreeni a făcut 0-0 cu Coasta de Fildeş şi a ajuns să joace în faza următoare cu vecina Spania. Coreenii au avut un golaveraj frumos 1-12, antrenorul lor fiind Pak Do-Ik, cel care eliminase Italia în 1966.
Spania a debutat cu un şocant 0-1 cu Elveţia, după care nu s-au mai oprit din victorii. Chile a profitat de euforia elveţienilor care nu au putut trece de Honduras.
În optimile de finală, Uruguay – Coreea de Sud a fost 2-1, golurile celeste fiind marcate de Luis Suarez. Ghana a eliminat SUA cu 1-0 cu golul lui Gyan.
La Bloemfontein a fost „măcel”, Germania – Anglia 4-1. Pentru nemţi au punctat Klose, Podolski şi Thomas Muller de două ori.
În derbiul hispano-american, Argentina – Mexic a fost 3-1, marcatori fiind Tevez de două ori şi Higuain, respectiv „Chiciarito” Hernandez.
În derbiul iberic, David Villa a rezolvat ecuaţia în minutul 63. Olanda – Slovacia a fost 2-1, marcatori fiind Robben şi Sneijder, respectiv Vittek.
Într-un alt derby sud-american, Brazilia – Chile 3-0, marcatori Juan, Luis Fabiano şi Robinho. Singurul meci decis la penaltiuri a fost Paraguay – Japonia, 5-3 după 0-0.
Sferturile de finală au „decimat” legiunea sud-americană! Singura care a acces mai departe a fost Uruguay după 1-1 cu Ghana (goluri marcate de Forlan şi Muntari) şi apoi 4-2 la „loteria” penaltiurilor.
Paraguay a cedat greu în faţa Spaniei, unicul gol al întâlnirii fiind înscris de acelaşi David Villa. Brazilia a condus la pauză Olanda cu 1-0 după golul lui Robinho, dar portocalii au întors rezultatul după două reuşite de senzaţie ale lui Sneijder. Umilinţa maximă a luat-o Argentina care a pierdut în faţa Germaniei cu 0-4. Au marcat Thomas Muller, Klose de două ori şi Friedrich. În naţionala nemţilor au jucat şi alte „naţii”, Klose şi Podolski, polonezi, Khedira, marocan, Ozil, turc şi „blondul” Kevin Boateng – ghanez.
În semifinale, Spania a „executat” Germania cu 1-0 prin reuşita fundaşului Puyol. În cealaltă semifinală, Olanda a învins Uruguay cu 3-2, pentru câştigători marcând Van Bronckhorst, Sneijder şi Robben, respectiv Forlan şi Maxi Pereira.
„Celeştii” au pierdut şi finala mică cu acelaşi scor, 2-3 în faţa Germaniei. Pentru nemţi au punctat Thomas Muller, Jansen şi Khedira, iar pentru uruguayeni Cavani şi Forlan.
Finala mare s-a disputat în 11 iulie 2010 la Johanesburg şi nu a fost un mare spectacol. Spania a avut o posesie copleşitoare, dar a marcat o singură dată în minutul 116 prin Iniesta.
Spania: Casillas – Sergio Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Busquets, Xabi Alonso (Fabregas), Iniesta, Xavi, Pedro (Jesus Navas), David Villa (Fernando Torres).
Olanda: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathisen, Van Bronckhorst (Branfheid), Van Bommel, De Jong (Van der Vaart), Robben, Sneijder, Kuyt (Elia), Van Persie.
Golgheter a fost Thomas Muller cu 5 goluri, iar cel mai bun jucător a fost desemnat Diego Forlan.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava