MOPAN Suceava

Aşa se face că la începutul anului 1985 când au venit indicativele de la Direcţia de Radio şi Televiziune-Iaşi, radioamatorii câmpulungeni aveau deja aparatura de radio-emisie gata pregătită şi testată, aşa că s-a putut trece direct la traficul radio propriu-zis. Noi cei din Câmpulung, Marcel Popel, la Costică Buliga şi Niculae Tabără mai lucrasem în eter în unde scurte de la radioclubul din Gura Humorului dar era pentru prima oară când puteam „ieşi” în eter cu indicative şi aparatura proprie fără a face ceea ce se numea “piraterie radio”. Astfel la începutul anului 1985 din Câmpulung se aud în eter primele indicative radio. Acestea au fost YO8RAA, YO8CJY, YO8BDH şi indicativele de club YO8KZA şi YO8KOR.
Perioada 1985-1990 a fost perioada cea mai propice pentru radioamatorismul câmpulungean. Se înfiinţează cele două radiocluburi de emisie: YO8KZA, în cadrul A.S. Explorări  condus de YO8RAA şi cel de la Casa Pionerilor- YO8KOR condus de YO8BDH secondat de YO8RAA şi YO8CJY.
Cu ajutorul IPEG s-a reuşit amenajarea bazei de concurs de pe vârful Rarău şi cea din poligonul militar Hurghiş. Atunci a început o strânsă colaborare cu cei de la radioclubul judeţean Suceava: YO8ER, YO8AZQ, YO8BAV, YO8BDU, YO8BDV precum şi cu cei de la Universitatea „Ştefan Cel Mare” cu  profesorul Milan Crasi – YO8BDW şi Ghiţă Simioniuc -YO8RDU  care activau la radioclubul universitar YO8KGU.
Lucrând în marile concursuri interne şi internaţionale din locaţia de pe vârful Rarău, judeţul Suceava a ajuns în fruntea clasamentelor. Colaborare foarte bună am avut şi cu radioamatorii din Rădăuţi, V.Dornei, Fălticeni şi Gura Humorului.
Prin cooptarea lui YO8RAA – Mircea Popel ca membru în  C.O.E.F.S  Câmpulung se va face un lobby puternic la nivelul conducerii orăşeneşti şi a instituţiilor din judeţ. La începutul anului 1987, YO8RAA obţine legitimarea ca instructor sportiv în ramura radioamatorism.
Astfel, se reuşeşte ca radioclubul YO8KZA al A.S.Explorări, să primească în august 1987 un sediu pe str. Molidului nr. 2A, bloc PA-2, de unde se va muta în februarie 1989 pe strada 23 August nr. 26c bloc turn, etaj 9, ap.36 şi unde va rămâne până în 1996.
Cu ocazia inaugurării oficiale a sediului  radioclubului s-a organizat în 28 februarie 1988, un mini-simpozion şi o expoziţie cu lucrări ale radioamatorilor câmpulungeni. Activitatea a fost însoţită de demonstraţii de legături radio în telegrafie, fonie, dar şi în moduri de lucru digitale unde cei invitaţi au putut vedea pentru prima oară cum se poate opera o staţie radio cu ajutorul unui calculator HC-85, mândria IT-ului românesc la acea dată.
Au fost invitaţi membri de vază ai instituţiilor şi întreprinderilor câmpulungene, conducerea radioclubului judeţean, conducerea C.O.E.F.S şi  A.S.Explorari precum şi invitaţi de onoare de la Direcţia de Radio şi TV-Iaşi. Din partea presei a fost prezent şi ziaristul Dumitru Miron de la ziarul „Zori Noi” care a şi scris un articol cu titlul “RADIOAMATORISM-YO8KZA, YO8RAA si YO8CJY TRANSMIT”.


O colaborare excelentă în acele vremuri a fost şi cu gărzile patriotice şi ofiţerul Stelian Hrab, unde s-a format un pluton de transmisionişti a cărui nucleu era format din radioamatori. Cu ajutorul lor şi a conducerii IPEG, sala de la gărzile patriotice a fost dotată cu un generator de CW profesional cu 24 de posturi şi 24 de pupitre dotate cu manipulatoare telegrafice şi căşti radio.
S-au organizat cursuri de radioamatori în vederea pregătirii unui nou examen, s-a angajat ca instructor sportiv pentru învăţarea telegrafiei pe Coca Pavlic – YO8BAV de la Suceava, unul dintre cei mai buni zece telegrafişti ai ţării. Costul deplasării şi  al cursurilor a fost suportat de YO8RAA din bugetul propriu. Alţi lectori la curs au fost Mircea Popel, Dinu Butnaru şi Niculae Tabără.
În 18 decembrie 1987, A.S.Explorări-Radio a organizat iar un examen pentru radioamatorii care au terminat cursurile la radioclubul YO8KZA, dar şi pentru ceilalţi din judeţ. În afară de Câmpulung au fost înscrişi candidaţi din Suceava, Rădăuţi, Gura. Humorului, Vama, Sadova, Breaza, Frasin, Vicov. Comisia de la DRTv – Iaşi a fost formată din ing. Dumitru Mihai, Oprea Hanellore, iar la telegrafie se dădea examen cu Constantin Cucu – YO8AJG a cărui deviza era “prietenia-i prietenie, iar meseria-i meserie”. În general puţini treceau examenul de telegrafie cu dumnealui. A fost un examen greu, dar totuşi majoritatea au reuşit să-l treacă.
Au apărut noi indicative în eter cum ar fi YO8RKK – Florin Apostolescu, YO8RGR – Nicu Ursachi, YO8RER – Valeriu Bucşă sau Virgil Şveduneac – YO8RAL. YO8RKK îşi începe traficul în eter cu un mini-emiţător cu două benzi, TS2B construit de YO8RAA după o revistă ungurească, iar YO8RER -Valeriu şi-a cumpărat un transceiver UW3DI de construcţie rusească, staţie foarte răspândită printre radioamatorii români la acea vreme.
Cu toate că activitatea de baza a radioclubului YO8KZA era axată pe trafic radio, se formează şi o puternică echipa de RGA care v-a cuceri multe trofee judeţene şi naţionale, mai ales la Campionatul Naţional de RGA de la Sărata Monteoru  din 1989 sau la Campionatul Naţional de RGA de la Câmpulung din 1990, unul din cei mai buni sportivi la aceasta ramură fiind Nicu Ursachi – YO8RGR.
În 1987 staţia clubului YO8KZA devine vicecampioana internaţională la echipe juniori în concursul YODX – HF. Radioamatorul YO8RAA a obţinut clasificarea sportivă “clasa 1-a”. Radioclubul a reuşit cu ajutorul IPEG să preia de la MFA o linie de AMUR-2 de la aeroportul militar Boboc şi un R-250M de la Statul Major al Trupelor de Transmisiuni Bucureşti. YO8KZA şi YO8RAA îşi tipăresc QSL-uri proprii pentru confirmarea legaturilor radio. Se cuvin mulţumiri pentru profesor Dominte Nistor – directorul tipografiei sucevene în 1988 care ne-a ajutat.

QSL=carte de confirmare a unei legaturi radio între radioamatori

Radioamatorii YO8RAA  şi YO8RKK au participat la Simpozionul şi Campionatul Naţional de Creaţie Tehnică de la Constanţa în 1988 şi de la Slănic Moldova în 1989 unde au câştiga mai multe locuri fruntaşe, dar şi o medalie de bronz.
În 1988, în urma vizitei făcute la sediul radioclubului YO8KZA, de Iosif Paulazzo-YO3JP (secretarul FRR), radioclubul câmpulungean a fost declarat ca fiind între primele 5 din ţară ca dotare şi organizare, ocazie cu care atât radioclubul, dar şi conducerea A.S.Explorări-Armata/Radio primesc câte o diplomă de onoare.
De-a lungul timpului pragul radioclubului câmpulungean YO8KZA  a fost trecut de multe nume mari ale activităţii radioamatorismului naţional. Radioamatorii  câmpulungenii au avut ocazia să cunoască o parte din „titanii” radioamatorismului românesc, radioamatori despre care până atunci citeau prin cărţi, prin reviste sau auzeau la emisiunile transmise săptămânal de federaţie. La Cîmpulung Molodvenesc au fost Constantin Bălan – YO8BAM din Iaşi, Radu Bratu – YO4HW din Constanţa, Dan Zălaru – YO6EZ din Braşov, Vasile Ciobăniţă – YO3APG (secretar federal 1989-2012), Gheorghe Rusnac – YO9FE din Călăraşi, Gheorghe Pantelimon – YO2BBB din Deva, Joska Paulazzo – YO3JP (secretar federal 1965-1988), Protopopescu Ion – YO8FR din Botoşani, Ailincăi Constantin – YO8MI din Bacău, Adrian Sinitaru – YO3APJ din Bucureşti, Raul Vasilescu – YO3LX din Bucureşti, Csik Vasile – YO5AY din Baia Mare, Iosif Remete – YO2CJ din Petroşani şi mulţi alţii pe care îmi cer scuze că nu i-am enumerat.
În perioada 1985-1990 a existat o colaborare foarte bună între secţiile sportive de la A.S.Explorări şi între cei ce conduceau asociaţia. Îmi amintesc cu plăcere de Doru Sologiuc, Dan Lucaci, Petru Tomuţă, Cornel Moga, Cornel Lupescu şi alţii.
Trebuie să amintesc aici şi să fac precizarea că un mare merit pentru succesele obţinute de A.S.Explorari a revenit şi conducerii IPEG, directorilor Viorel Posa, Dumitru Bălan, Ioan Muresan, Petre Iotovici, inginerilor Niculae Vranau, Cezar Simion, Gavril Chirodea şi alţii care au sprijinit şi ajutat mişcarea sportivă a oraşului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava