Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto87 poze în acest set

Duminică, 2 iulie, lângă Salina Cacica a fost vernisată  expoziția intitulată ”Salina Wieliczka din Polonia” care cuprinde 30 de planșe cu texte și fotografii ce prezintă istoria acestei saline care datează de peste 750 de ani dar și a Muzeului din Wieliczka. Expoziția pregătită de Muzeul Salinelor Cracoviene Wieliczka în colaborare cu Salina Cacica, compania SALROM și Uniunea Polonezilor din România condusă de deputatul Ghervazen Longher, este cofinanțată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia în cadrul programului Cultură Inspirațională. Expoziția a fost vernisată în prezența unei delegații de 30 de persoane din Wieliczka în frunte cu Jan Godłowski – directorul Muzeului Salinelor Cracoviene Wieliczka și cu Monika Dziobek-Motyka, cea care a realizat conceptul expoziției. Delegația a fost primită cu pâine și sare în fața Salinei Cacica de un grup de tineri și copii îmbrăcați în costume tradiționale poloneze de către primarul de Cacica, Petru Todosi și directorul salinei, Radu Dîrțu, alături de care s-au aflat prim vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, subprefectul Cristian Șologon și oficiali ai SALROM.

”Expoziția de fotografie va fi prezentă și în alte sucursale ale SALROM. Știm de existența relațiilor bune de la început de când s-au deschis aceste mine relații care au dăinuit în timp. Ceea ce ne leagă este sarea și aceste relații bune. Vă mulțumesc pentru că ați făcut posibil derularea acestui proiect și sper ca pe viitor să mai dezvoltăm și alte proiecte”, a transmis Jan Godłowski – directorul Muzeului Salinelor Cracoviene Wieliczka. Acesta i-a înmânat directorului Salinei Cacica o statuie ce o reprezintă pe Sfânta Barbara (Sfânta Varvara la români) protectoarea minerilor.

”Știm că aici la Cacica se găsește un zăcământ mare de sare și de asemenea o comunitate poloneză numeroasă și ne-am gândit că este cel mai potrivit loc din Europa unde putem organiza acest vernisaj. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu ne-am fi făcut prieteni și dacă aceștia nu ne-ar fi ajutat de aceea  mulțumesc conducerii SALROM care a dat undă verde pentru aceste proiect, mulțumesc Uniunii Polonezilor din România, domnului deputat Ghervazen Longher și tuturor celor care au ajutat la desfășurarea acestui eveniment. Mulțumesc de asemenea și  Institutului Polonez din București și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia care ne-a sponsorizat și colegilor mei din Polonia care m-au ajutat. Expoziția prezintă trecutul și prezentul Salinei Wieliczka dar și istoria Muzeului Salinelor Cracoviene Wieliczka”, a transmis Monika Dziobek-Motyka. Expoziția va fi prezentă din august la Salina Praid iar din decembrie la Salina Prahova.

La Cacica a fost vernisată expoziția ”Salina Wieliczka din Polonia”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava