Concert pascal
MOPAN Suceava

Persoanele expuse timp îndelungat la o lumină diferită de lumina naturala pot suferi diverse afecțiuni, atrage atenția Direcția de Sănătate Publică Suceava. Prin urmare, instituția recomandă Primăriei Suceava să ia măsurile necesare pentru a asigura în Piața Mare un iluminat cît mai apropiat de lumina naturală. Acest punct de vedere este susținut și de mai mulți specialiști pe care i-am consultat asupra acestui subiect, după ce comercianții, dar și clienții s-au plîns că lumina verde din piață le creează un disconfort nu doar vizual.
”DSP Suceava nu poate efectua determinări de acest tip pentru locurile de muncă, decît prin vizualizarea acestora”, se precizează într-un comunicat al instituției. Cei care au vizualizat deja Piața Mare, vînzători și cumpărători, au declarat că lumina verde îi deranjează din mai multe puncte de vedere și consideră că acoperișul trebuie schimbat.
Numai că schimbarea nu se poate produce pînă în septembrie, spune primarul Ion Lungu. Se speră ca pînă atunci pigmentul verde să se decoloreze și așa problema să fie rezolvată. Dacă nu, acoperișul va fi schimbat.
Și, totuși, specialiștii atrag atenția că petrecerea unui timp îndelungat într-un mediu în care lumina naturală este alterată poate determina de la oboseală oculară pînă la oboseală generală și, în timp, printr-un efect cumulativ, afecțiuni care sunt generate de un stres asupra organismului. ”Este un stres adaptativ al creierului și acest lucru poate, în timp, cumulativ, să ducă și la alte afecțiuni legate de stres: tulburări psihice, boli cardiovasculare, diabet și altele”, spune dr. Cristina David, medic primar oftalmolog. Potrivit acesteia, organismul are nevoie de lumina naturală pentru a funcționa normal. Lumina naturală are un efect benefic asupra organismului pentru că produce o stare de bine, o bună dispoziție, un ritm corect somn-veghe și creșterea puterii de muncă și de concentrare. ”În condițiile în care lumina naturală este alterată prin introducerea de filtre care modifică spectrul culorilor normale, acest lucru are un efect dăunător asupra organismului pentru că produce oboseală oculară, oboseala creierului, scăderea puterii de concentrare, scăderea capacității de efort fizic și tulburări de somn”, a arătat dr. David. ”Sunt studii care demonstrează că angajații care lucrează într-un mediu cu lumină naturală au o stare de bună dispoziție, productivitate mai mare, putere de concentrare și de atenție mai mare față de angajații care lucrează într-un mediu cu lumină artificială sau, în cazul nostru, într-un mediu în care lumina naturală este deteriorată de unele filtre anormal introduse”, a mai spus oftalmologul.
Și, dacă mai era nevoie de un argument în plus pentru necesitatea schimbării cît mai rapide a acoperișului verde din Piața Mare, iată punctul de vedere al unui psiholog. ”Municipalitatea a asigurat un spațiu de lucru, dar acesta ar trebuui să fie productiv și să asigure niște condiții care să respecte cerințele minime de sănătate și securitate în muncă. Nu putem crea un spațiu de muncă și să spunem lucrați aici, dar este puțin poluat sau radioactiv. Sigur, nu este situația din zona pieței. Însă și lumina aceia verde la care ne referim are un efect asupra sănătății, culorile au un impact asupra sănătății. Au, în primul rînd, un impact asupra vizualului. Nu trebuie să ne desfășurăm munca într-un spațiu în care există oarecare risc de afectare asupra vizualului, știm, cortexul vizual este în strînsă legătură cu funcționarea creierului, crează stare de oboseală, iar partea de oboseal și de stres la locul de muncă țin de disciplina psihologiei muncii. Intră în joc și medicina muncii, ar trebui un punct de vedere și de la ITM pentru siguranța în muncă și, desigur, de la OPC pentru că și cumpărătorul este expus unei ușoare modificări a realității în ceea ce privește calitatea produselor. Nu pot să merg să evaluez în piață cînd lumina este alterată, nu este o lumină naturală , e ca și cum aș face cumpărturile pe orbește. Din punct de vedere psihologic dispare din start posibilitatea stimulării productivității și ar trebui să ne concentrăm doar asupra analizării unor factori care ne-au fost semnalați ca fiind dăunători. Și noi mergem în piață și observăm că este foarte obositoare acea lumină trecînd de la lumina naturală , intrînd în lumina artificială, care ar trebui din punct de vedfere al iluminatului să respecte niște condiții. Municipalitatea ar trebui să ia niște măsuri de informare corectă asupra efectelor, culegem părerea mai multor speciașliști, dar trebuie făcute niște analize ale muncii complexe, care să evidențieze care sunt efectele și dacă putem face ceva pentru a remedia situația”, afirmă psihologul Irina Anda Babău.

ITM și OPC ne-au transmis că analizează situația și ne vor transmite concluziile săptămîna viitoare.

Lumina verde din Piața Mare dăunează sănătății​, atrag atenția specialiștii​, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava