MOPAN Suceava

Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni a organizat şi desfăşurat
vineri, 11 noiembrie, în Piaţa “Nada Florilor” din centrul Municipiului Fălticeni ceremonia depunerii Jurământului militar de către cei 175 de elevi jandarmi (154 de bărbaţi şi 21 de femei) din anul I, seria 2016-2018, un act de conştiinţă patriotică şi civică prin care elevii îşi asumă răpunderi de ostaşi.

După prezentarea onorului reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne, general de brigadă Petrică Gearîp, adjunctul Inspectorului General al Jandarmeriei Române, locţiitorul comandantulului şcolii, colonel Postelnicu Ionel a prezentat semnificaţia jurământului militar.

“În toamna fiecărui an ne reunim ca să fim martori la un eveniment cu impact major şi cu o încărcătură emoţională deosebită pentru elevii Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi din Fălticeni, care au fost admişi la concursul din luna septembrie.

Dragi elevi, aţi depăşit cu succes etapele unei riguroase selecţii şi efortul vostru a fost răsplătit, fiind admişi în această instituţie de învăţământ. În urmă cu câteva săptămâni aţi intrat pe poarta şcolii cu dorinţe şi speranţe, v-aţi cunoscut comandanţii, colegii şi profesorii. Aţi făcut primii paşi spre descifrarea şi înţelegerea cerinţelor şi exigenţelor viitoarei voastre profesii. Jurământul de credinţă faţă de patrie reprezintă asumarea conştientă a obligaţiilor ce decurg din calitatea pe care aţi dobândit-o dar şi din calitatea de cetăţean al României. Odată cu rostirea acestuia veţi adera la valorile şi tradiţiile jandarmeriei române, instituţie cu rol deosebit de important în asigurarea legalităţii, ordinii şi liniştii publice, în combaterea infracţionalităţii, cerinţe imperios necesare dezvoltării statului de drept”, a spus colonelul Ionel Postelnicu.


Cuvintele jurământului, rostite cu tărie din pieptul celor 175 de tineri elevi jandarmi, în faţa Drapelului de Luptă, au fost pecetluite de rugăciunea de sacralizare a legământului rostită împreună cu preotul militar  Cătălin Simion şi de către locţiitorul comandantului şcolii, Colonel Postelnicu Ionel : “De azi înainte, prin voia voastră şi ocrotirea lui Dumnezeu, v-aţi legat pe viaţă de ţară! Fiţi demni de acest legământ! Dumnezeu să vă ajute!”.
A luat cuvântul eleva Georgiana Bertea, admisă cu cel mai mare punctaj la concursul de admitere, care a exprimat încrederea că la finalul celor doi ani de şcoală tinerii care au depus jurământul vineri vor avea puterea să depăşească toate provocările şi încercările cu care se vor confrunta în profesia aleasă.

Au urmat alocuţiunile domnişoarei Claudia Nechifor care a transmis mesajul prefectului judeţului Suceava – domnul Constantin Harasim, a primarului municipiului Fălticeni Cătălin Coman şi a generalului de brigadă Petrică Gearîp.

Primarul Cătălin Coman i-a asigurat în numele instituţiei pe care o reprezintă de întreg sprijinul şi ajutorul comunităţii pe durata celor doi ani de activitate, “fiind o onoare pentru noi ca activităţile dumneavoastră să se desfăşoare în parteneriat cu Primăria municipiului Fălticeni”.

“Depunerea jurământului militar de către elevii Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni este şi rămâne piatra de hotar dintre adolescenţa fără griji şi maturitatea deplină şi care ne şlefuieşte personalitatea umană. Domnişoarelor şi domnilor elevi, fie că vă daţi seama sau nu, astăzi păşiţi pe urmele a mii de eroi anonimi sau ale căror nume sunt înscrise pe monumente. Toţi au jurat ca şi dumneavoastră să slujească România şi poporul român iar la momentul jurământului nu ştiau ce le va rezerva viitorul. Aţi ales un drum oarecum asemănător şi nu vă va fi uşor. Urmează o perioadă frumoasă de doi ani în care veţi dobândi cunoştinţele fundamentale şi valorile morale ale meseriei de jandarm: onestitatea, integritatea, respectul şi responsabilitatea. Acesta constituie baza fără de care nu veţi reuşi să vă îndepliniţi mandatul pentru care aţi jurat astăzi. Cariera de jandarm este una provocatoare cu mai multe obligaţii şi responsabilităţi decât avantaje sau drepturi. Veţi avea de înfruntat ameninţări din ce în ce mai complexe, cu adversari inteligenţi care folosesc pe lângă forţa armelor şi a violenţei şi pe cea a legilor pentru a-şi atinge scopurile ilegale. De aceea trebuie să fiţi cu un pas înaintea lor şi acest lucru nu este posibil decât prin învăţare permanentă, prin dorinţa de autodepăşire permanentă, prin adaptarea continuă la schimbările societăţii. Graniţa dintre succes şi eşec, dintre un scop atins şi un obiectiv neîndeplinit este trasată de profesionalism şi legalitate în activităţile cotidiene. Să ştiţi ce aveţi de făcut până la cele mai mici detalii, să căutaţi şi să folosiţi toate informaţiile disponibile, reprezintă repere la care să nu renunţatţi niciodată”, a declarat Coman.

În încheierea ceremoniei, tinerii elevi jandarmi au defilat în acordurile muzicii militare a Brigăzii 15 Mecanizate „Podul Înalt” Iaşi şi în aplauzele asistenţei, demonstrând astfel că după aproximativ o lună petrecută în şcoala militară au înţeles misiunea ce le revine şi modul în care să-şi consolideze opţiunile pentru cariera aleasă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
PNL - Lucian Harsovschi - Gheorghe Flutur
PSD - Gheorghe Soldan
Dreapta Unita - Marian Andronache
Dreapta Unita - Cristian Ilie Timoficiuc
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava