Concert pascal
MOPAN Suceava

„Patriarhul artelor românești”, sculptorul Ion Irimescu va fi omagiat la Muzeul Unirii din Iași la împlinirea a 121 de ani de la naștere. Manifestările organizate anul acesta pentru a marca 121 de ani de la nașterea maestrul Ion Irimescu vor avea loc atât la Fălticeni, cât și la Iași. Astfel, în data de 27 februarie, de ziua maestrului, începând de la ora 11,00, la Biserica „Sf. Voievozi” din Oprişeni va fi oficiată o slujbă de pomenire a „Patriarhului artelor românești” și a soției acestuia. Biserica din Oprișeni este singura biserică pictată de maestrul Ion Irimescu.

Tot pe 27 februarie, de ziua maestrului, la Muzeul Unirii din Iași va avea loc vernisajul expoziției „Irimescu 121”, în care vor fi prezentate 18 lucrări ale maestrului, lucrări aflate în colecția Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni. Expoziția este organizată în cadrul proiectului „Luna Sculptorilor Români”, inițiat de Ateneul Național din Iași. Expoziția de la iași este organizată cu sprijinul Primăriei Fălticeni și a Muzeului de Artă Ion Irimescu.

Considerat cel mai important sculptor roman al ultimei jumătăți de secol, Ion Irimescu (1903-2005) este unul dintre acei artiști cu opera spectaculoasă. În mulții ani pe care i-a trăit, a traversat mai multe epoci și regimuri, a călătorit, a studiat și a expus în multe țări, fără să obosească vreodată.

Supranumit ,,sculptor de suflete”, Ion Irimescu ne înfăţişează idei, sentimente, aspiraţii universal umane, pendulând între ,,statornicie şi zbor” (Ghe. A.M. Ciobanu). Prezent prin opera sa, artistul ne invită, cu blândeţe şi înţelepciune, cu sinceritate şi căldură sufletească, să descoperim împreună şi să trăim o experienţă a detaşării de zbuciumul lumescului invaziv, o experienţă a regăsirii de sine şi a comuniunii cu Dumnezeu şi cu semenii.

Dăltuite în bronz, marmură, lemn, ghips, ceramică, etc. lucrările artistului ne invită să descoperim sensurile încifrate în formele plastice, în teme predilecte precum dragostea maternă şi muzica, alături de o multitudine de teme istorice, filosofice, religioase, etc. închegate într-un stil original şi inconfundabil.

Gestul artistului de a dona urbei natale, Fălticeni, o parte reprezentativă a strădaniilor sale creatoare îi conferă acesteia o aură de nobleţe spirituală, fiind comparabil cu cel al lui Dante şi Michelangelo pentru nemuritoarea lor Florenţă. Astfel, În anul 1975, marele sculptor face oraşului Fălticeni o impresionantă donaţie (lucrări de sculptură, desene, schiţe, studii, o bibliotecă cu albume de artă românească şi universală), îmbogăţită mereu cu noi piese – găzduită în casa ce fusese cândva a boierului Alecu Botez Forăscu – se va constitui în Muzeul Ion Irimescu, cel mai mare muzeu de autor din ţară. In anul 2001 primeste premiul pentru Excelentã în cultura românã. Este membru de onoare al Academiei Române. La 27 februarie 2003, Academia Românã îl sãrbãtoreste cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava