Concert pascal
MOPAN Suceava

Primăria Fălticeni a finalizat proiectul cu fonduri norvegiene pentru închiderea depozitului temporar de deșeuri municipale. Conferința de închidere a proiectului a avut loc în cursul zilei de astăzi în prezența primarului din Fălticeni, Cătălin Coman, secretarului de stat Dan – Ștefan Chiru din cadrul Ministerul Mediului, managerului Program Ro-Mediu, Marisanda Pîrîianu și a directorului general în cadrul Ministerului Mediului – Direcția Deşeuri și Situri Contaminate, Cosmin Teodoru.

Proiectul „Închiderea depozitului temporar de deșeuri municipale Fălticeni, prin implementarea unei tehnologii inovatoare” – IDTDMF, a avut o valoare de aproape 9,6 milioane de lei și a fost finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) în cadrul Programului „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” (RO-Mediu).

În cuvântul său din deschiderea conferinței, primarul Cătălin Coman a subliniat faptul că prin acest proiect s-a rezolvat o „problemă extrem de spinoasă” a acestui municipiu. „Suntem acum la  finalul unui proiect cu finanțare norvegiană realizat în parteneriat cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Pentru noi a fost o provocare, a fost o necesitate pentru Municipiul Fălticeni și pentru întreaga zonă, pentru că era singura soluție să rezolvăm o problemă de mediu extrem de spinoasă. Eram în imposibilitatea de a transporta mii de metri cubi de deșeuri menajere, nu puteam să ducem la Moara aceste deșeuri și riscam să blocăm întregul județ pe componenta deșeurilor. Prin acest proiect am rezolvat-o repede și bine și trebuie să mulțumesc echipei de implementare a proiectului din cardul Primăriei Fălticeni, proiectantului care a făcut foarte repede și bine o treabă de calitate, constructorului, care a desfășurat o activitate în condiții vitrege la Antilești, a trebuit să lucreze și la sfârșit de toamnă și în iarnă, partenerilor de la Ministrul mediului, apelor și pădurilor, în special doamnei Marisanda Pîrîianu care ne-a dat o temă, ne-a monitorizat ca un profesor să nu ne abatem de la temă pentru a încheia cu bine acest proiect. Mulțumesc pentru colaborarea eficientă”, a declarat Cătălin Coman.

El a arătat că până la deschiderea depozitului de la Moara, la depozitul temporar de la Antilești au fost aduse deşeuri menajere din municipiile Fălticeni şi Suceava şi din comunele din zona de sud a județului.

Proiectul finalizat marți a avut drept scop soluționarea unei probleme majore de mediu pentru municipiul Fălticeni, marcând un moment crucial în gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător. Rezultatele indirecte ale proiectului se referă la conştientizarea beneficiarilor direcţi (populaţia municipiului Fălticeni) şi indirecţi (membrii comunităţilor periurbane municipiului Fălticeni) asupra necesităţii reducerii cantităţilor de deşeuri depozitate, reducerea emisiilor de poluanţi și poluare olfactiva din zonă).

Prin aplicarea unei tehnologii inovatoare de închidere în situ, proiectul respectă legislația europeană în materie de mediu și asigură protecția solului și a resurselor acvatice. Structura depozitului include inele de beton și un terasament de protecție, iar levigatul este colectat și monitorizat constant pentru a preveni riscurile de poluare două inele de beton și un terasament pentru protecția solului, levigatul este colectat într-un bazin special, monitorizat prin senzori care avertizează atunci când nivelul din depozitul subteran se apropie de limita superioară și trebuie vidanjat. S-a realizat un înveliș cu membrane peste care s-au turnat câteva mii de metri cubi de pământ, din loc în loc fiind montate guri de aerisire pentru eliminarea gazelor din interior. Un sistem de panouri solare asigură energia electrică pentru întregul sistem de automatizare, inclusiv pentru camerele de supraveghere video care trimit constant imagini asupra întregii zone.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava