Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto117 poze în acest set

La Solonețu Nou s-a desfășurat sâmbătă, 27 august cea de-a XVII-a editie a ʺSărbătorii Roadelor – Dozynkiʺ, manifestare care încheie de fapt Zilele Culturii Polone 2022. Aceasta este o sărbatoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerisului și a lucrului în câmp, precum și pentru roadele culese. Sărbătoarea se organizează în semn de recunoștință lui Dumnezeu pentru roadele de peste an. Alături de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, organizatorul evenimentului, s-au aflat ambasadorul Poloniei la București, Maciej Lang, prim vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, subprefectul Cristian Șologon, inspectorul școlar general adjunct,  prof. dr. Petru Crăciun, deputatul polonez Tadeusz Aziewicz – vicepreședintele Comisiei pentru Legătura cu polonezii din străinătate, prof. Józef Wróbel – vicepreședintele Asociației „Wspólnota Polska” și Piotr Żołyński – coordonator investiții al Asociației „Wspólnota Polska”, locotenent colonel Olgierd Cieśla și locotenent colonel Daniel Domin de la Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, delegația schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, capelanul Contingentului Militar Polonez, maiorul Sebastian Semrau, prietenul polonezilor din Romania prof. Bartłomiej Zdaniuk, primarului comunei Łagiewniki – Jarosław Tyniec, președintele consiliului comunal – Dobromiła Szachniewicz, împreună cu delegația din comuna Łagiewniki și corul „Canzona”, directorul Salinei Cacica, Radu Dârțu, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, reprezentanții organizațiilor locale din: Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Cacica, Gura Humorului, Suceava, Moara, Siret, Vicșani, Iași, București, reprezentanții comunități ucrainene din Cacica și Maidan, precum și vecinii români din Pîrtești de Sus.

”Sărbătoarea roadelor” a debutat cu Sfânta Liturghie care a avut loc la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou de la ora 11:00. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența Sa Miguel Maury Buendia – nunțiul apostolic în România și Republica Moldova împreună cu mons. German Penemonte consilier al Nunțiaturii Apostolice, Excelența Sa Petru Gherghel – episcop emerit de Iași, mons. Ionuț Paul Strejac care activează la Nunțiatura Apostolică din Kenya cu misiunea de însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec – capelan al polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou, precum și preoți din decanatul de Bucovina. Predica a fost rostită de către capelanul Contingentului Militar Polonez din Craiova, maiorul Sebastian Semrau. La ofertoriu toate delegațiile au oferit daruri sub formă de coșuri frumos decorate, pline de roade, flori, pâini sau cununi. A  urmat expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea, printre altele, a ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor din Polonia, corul feminin Canzona din Oleszna, comuna Łagiewniki, unde trăiesc re-emigranții din Bucovina românească și urmașii lor, ansamblul Pădurețul din Pîrteștii de Sus, ansamblul „Kolomeika” din Siret, Francesca Paula Pelciar din Vicșani. În timpul liturghiei s-au sfințit pâinile, cununile și s-au oferit daruri (roade) la altarul bisericii de către comunitățiile participante.

Sărbătoarea Roadelor s-a încheiat cu un festin popular cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava