MOPAN Suceava

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a organizat în cursul lunii trecute seminarii de educație ecologică pentru copiii din 6 comune din judeţul Suceava, respectiv Cajvana, Gura Humorului, Gălăneşti, Frasin, Vicovul de Sus, Todireşti, localităţi vulnerabile la poluarea cu nutrienţi incluse in proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Evenimentele s-au desfășurat in școalile  generale respectiv grădinițe și au fost susținute de  cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori – educație ecologică, organizat în primăvară acestui an, sub supravegherea reprezentanților Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.

Seminariile s-au organizat pentru fiecare grupă de copii separat. Astfel, cele 3 grupe de copii, preșcolari, ciclul primar și cel gimnazial au primit informații despre importanţa apei pentru mediul înconjurător şi sănătatea omului; utilizarea apei; sursele de poluare a apei la nivelul gospodăriei (gunoi menajer, gunoi de grajd, latrină, fertilizanți sau pesticide); protejarea mediului înconjurător. De asemenea s-au efectuat testări și s-a determinat concentrația de nitrați și nitriți a probelor de apă adusă din gospodării.

Obiectivul principal al seminariilor constă în informarea corectă a copiilor în ceea ce privește problemele legate de igienă și consumul de apă.  De asemenea, s-a  încercat instruirea copiilor și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.
Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați), în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Cantităţile peste limitele admise, a nitraţilor în apa de băut, conduc la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.
Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava